[test] Huawei P40 Pro: Na vrhu ima mesta samo za jednog

Huawei je pre manje od mesec dana predstavio svoju novu seriju mobilnih telefona. Mi smo imali priliku da testiramo Huawei P40 Pro, a ovo su naši utisci.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2020.

11:27

[test] Huawei P40 Pro: Na vrhu ima mesta samo za jednog
Foto: B92, JÐ

Kineski gigant je odlučio da ove godine nastupi po prvi put sa uređajima iz P serije koji nemaju Google Mobile Services ugrađen, odnosno ne oslanjaju se na Google Play Store za preuzimanje aplikacija.

Međutim, to čak nije ni glavna odlika Huawei P40 serije. Ovi uređaji dizajnirani su za fotografsko iskustvo kakvo do sada nismo videli u telefonima, pa hajde da vidimo i da li su uspeli.
Foto: B92, JÐ
Dizajn

Sa 209 grama težine, staklo-plastikom kućištem i dijagonalom ekrana od 6.58 inča, Huawei P40 Pro stavlja na sebe veliki teret, jer mora i da opravda svoju veličinu. Na sreću, u potpunosti uspeva to da učini. Ekran je AMOLED, a rezolucija Full HD+.

Pozadi, četiri kamere su pozicionirane u gornjem levom uglu, što je prilično pametan način da se rasporede, kad ih već ima toliko. Sa donje strane nalazi se Type-C port, za slušalice (dolaze u pakovanju) i punjač.
Foto: B92, JÐ
Telefon u ruci leži veoma dobro, pa smatramo da je Huawei odradio veoma dobar posao kada se radi o ergonomskom aspektu uređaja.
Foto: B92, JÐ
Sa druge strane, sam dizajn telefona je pomalo neobičan, s obzirom na to da je zaobljen sa sve četiri strane. Ipak, to nije ništa što bi trebalo da vas brine, upravo zbog toga što ovo olakšava rukovanje telefonom i bilo je neophodno zbog njegove veličine. Displej

Kao što smo rekli, Huawei P40 Pro ima AMOLED displej Full HD+ rezolucije (2640X1200), sa refresh rate-om od 90Hz.

U gornjem levom uglu displeja nalazi se „punch-hole“ sa dvostrukom selfie kamerom, a dobra stvar je što displej zauzima više od 9/10 prednjeg dela telefona – da budemo potpuno precizni, 91.54% ukupnog prostora.

Full HD+ rezolucija radi sve što bi i trebalo da radi na flagship telefonima.

Boje su čiste, automatsko osvetljenje ne preteruje ni na jednu stranu (kao što ume da se desi kod nekih telefona), a Dark mode izgleda sasvim dobro, pa bez problema može da se stalno koristi.

Što se rezolucije videa tiče, nema greške, kao što ne bi ni smelo da je bude.
Foto: B92, JÐ
Baterija

U ovom telefonu nalazi se baterija od 4.200mAh, što je sasvim dovoljno kako ne biste morali da brinete da li će vam se telefon isprazniti u pola dana. Uz neko umereno korišćenje, baterija potraje do dan-dan i po.

Međutim, sve i da ste malo zahtevniji korisnik, nema potrebe da brinete jer je podržano punjenje od 40W uz pomoć kojeg za pola sata baterija može da se napuni do 70% kapaciteta.

Uz sve ono što Huawei P40 Pro može, baterija je na veoma zadovoljavajućem nivou.
Foto: B92, JÐ
Kamere

Poklonimo se i krenimo.
Fotografisano bez zuma Foto: B92, JÐ
Huawei P40 Pro je flagship uređaj koji je napravljen da služi stvari prevashodno – fotografiji. Samo predstavljanje telefona proteklo je u krilatici “nove visine za mobilnu fotografiju”, pa nam još tada nije bilo teško da vidimo gde će da bude naglasak.
Zumirano 50 puta Foto: B92, JÐ
Kao i ranije, Leica sistem kamera nalazi se u Huawei telefonima (ne treba menjati tim koji pobeđuje).
Selfie noæu (Night mode) Foto: JÐ
Sa prednje strane telefona nalazi se dvostruka selfie kamera od 32MP. Tu je poseban senzor za skeniranje okoline, ali i autofokus. U principu, ovo znači da će prednja kamera uvek automatski fokusirati lice.
Selfie danju (Photo mode) Foto: JÐ
Samim tim, bez obzira koliko je ljudi u kadru, svima će lica biti podjednako čisto i oštro fotografisana. Selfie kamera, takođe, ima mogućnost snimanja 4K (2160/30 fps) video-zapisa .
Fotografija noæu (Night mode) Foto: B92, JÐ
Pozadi, nalazi se četvorostruki sistem kamera (tu ubrajamo i ToF) fino upakovanih sa gornje leve strane telefona. Evo i njihovih karakteristika:

Glavna: 50MP, f/1.9, 23mm, 1/1.28"

Ultra-wide: 40Mpx, f/1.8, 18mm, 1/1.54"

Periscope: 12Mpx, f/3.4, 125mm

ToF sensor: 3D bokeh efekat, dubina polja (78 stepeni FOV)

Huawei je ovde odradio fenomenalan posao. Napravili su najbolje kamere na tržištu, i tu nema nikakve sumnje. Hajde da pogledamo ukratko šta nam se sve toliko dopada.
Fotografija noæu (Photo mode) Foto: B92, JÐ
Kao prvo, sam pomak u odnos na P30 Pro model je evidentan.

AI sistem je doveden do najviše tačke koju neki telefon trenutno ima, pa je fotografisanje zastrašujuće lako čak i za one koji se uopšte ne razumeju ni u šta od toga.

Glavna kamera podržava zoom do 50X, a kvalitet i dalje ostaje dobar s obzirom na to koliko je uveličano (najbolje da pogledate fotografije koje govore u prilog tome).

Sve ono čega je Huawei mogao da se seti, ukombinovao je u ovom modelu. Rezultat je zapanjujuć. Od HDR podešavanja, preko topline boja i oštrine kontura, pa sve do osetljivosti kamere na promenu svetlosti, sve je ukomponovano tako da vam pruži najbolji mogući osećaj.
Foto: B92, JÐ
Bilo da odaberete običan Photo mode, ili se odlučite za Portrait, Aperture ili Pro mode (o ovome bismo mogli poseban tekst), zaključak je isti – bolju kameru na telefonima nećete naći.

Night mode je ono što Huawei radi najbolje na tržištu, a sa tim trendom su i sada nastavili. Noćne fotografije, i uopšteno, fotografije pri slabom osvetljenju su fenomenalne.

RYYB senzor P40 Pro modela uspeva u ovakvom okruženju da uhvati detalje sa kojima mogu da se takmiče samo profesionalni fotoaparati.

Zaključak je sledeći: Ideja koja stoji iza Huawei P40 Pro telefona je “kupite ga zbog kamere, ne postoji bolja”. Učinili su sve da vas ubede.
Foto: B92, JÐ
App gallery

Dugo smo čekali, ali dočekali smo da vidimo i taj dan – Huawei se P40 serijom uređaja konačno pozdravio sa GMS-om.

Da malo razjasnimo ovo malo. Huawei telefoni su do sada podržavali dva tipa usluga: Huawei Mobile Services (HMS) i Google Mobile Services (GMS). Od ovog modela, podržan je samo HMS sistem.

Ne, ovo ne znači da Huawei nema Android. Ovo znači da Huawei nema Google Play store sa kog skidate aplikacije, već samo sopstveni App gallery.

Praktično, aplikacije moraju posebno da budu “modifikovane” kako bi mogle da se koriste na Huawei P40 seriji, i do daljeg, na svim sledećim Huawei uređajima.
Foto: B92, JÐ
Prvo što može da vam zasmeta jeste to što nemate mogućnost da instalirate nijednu Facebook-ovu aplikaciju (Facebook, Instagram, WhatsApp), a od društvenih mreža koje se na našim prostorima najčešće koriste, dostupan je Viber.

Ipak, ne brinite. Tu su Phone Clone (koji prebacuje čak i one aplikacije kojih nema na App gallery – neke rade, neke ne bez GMS-a) i dobri, stari Browser.

Postoji još jedna stvar koju možete da uradite kako biste "zaobišli" to što Google Play Store ne postoji.

Kada uđete u App Gallery, potražite aplikaciju pod nazivom MoreApps. Kada nju preuzmete, možete da pomoću nje instalirate aplikacije poput WhatsApp-a, Instagrama itd. kojih ima zvanično samo na Google Play Store, ali ako ste spremni malo da rizikujete, to ne bi trebalo da bude problem.

Sve u svemu, ako P40 serija i ima neku manu, to može da bude upravo nedostatak Google Play Store, odnosno Google Play Services uopšte.

Bar za sada, App gallery je još uvek u povoju, i naravno da nema toliko aplikacija kao Google Play Store, a ni toliko dovoljno dobrih zamena baš za svaku.

Zato bi bilo dobro da se informišete kod prodavca poimence za one aplikacije koje koristite trenutno, kako biste bili sigurni da će raditi i na novom telefonu.
Foto: B92, JÐ
Softver + hardver = Performans

Ovaj uređaj pokreće čipset Kirin 990, koji ima 5G podršku.

Uz 8GB RAM memorije i 256GB prostora za skladištenje podataka, svi flagship standardi su zadovoljeni.

Što se sveukupnog utiska tiče kada je u pitanju performans telefona, sve teče “kao podmazano”. Pa dobro, skoro sve. Ovde moramo da uputimo malu kritiku.

Ono što imamo da zamerimo odnosi se na nove “Air gestures”, odnosno na nekoliko pokreta rukom koje možete da uradite kako biste uzeli skrinšot, listali levo-desno ili gore-dole po ekranu, a da vam je pritom šaka udaljena oko pola metra od samog telefona.
Foto: B92, JÐ
Radi se o tome da, iako je ovo prilično zanimljivo, ne radi baš uvek. Senzori vam pokažu kada možete da kontrolišete ekran “izdaleka”, ali prođe dosta vremena dok namestite ruku kako treba, a i onda ne radi baš uvek. Sve u svemu, ovo je zgodan dodatak, ali nema sumnje da će mu biti potrebno malo “doterivanje”.

Sledeća stvar koju bi trebalo da spomenemo jesu senzori za otključavanje telefona licem, senzor otiska prsta itd. To sve radi bez problema.

Kada govorimo o multimedijalnom doživljaju, nema greške. Zvuk u slušalicama je standardno dobar, a rezolucija i veličina ekrana samo upotpunjuju ionako dobar doživljaj. Uživanje u gejmingu je, zahavaljujući čipsetu i grafici, takođe zagarantovano. Cena

Cena Huawei P40 Pro uređaja na zvaničnom sajtu je 129.999 dinara.

Dostupan je i kod sva tri operatera, gde je raza za telefon uz neku srednju tarifu (1500-2000dinara) od 3.900 do 4.900 dinara.
Foto: B92, JÐ
Konačna ocena

Huawei je svojim novim modelom još jednom potvrdio da ima čime da se bori protiv, budimo realni, najvećeg konkurenta - Samsunga.

Ukoliko želite da koristite ovaj uređaj prevashodno za fotografisanje, na tržištu ne postoji bolji, tako da je apsolutno naša preporuka. Ekran, dizajn, pa čak i baterija... sve je na top nivou, dalje nema.

Međutim, nema ni GMS-a. Upravo nepostojanje GMS usluge na ovom modelu je ono što održava ostale flagship uređaje konkurentnim – jedna, ali veoma važna stvar.

Onog dana kad se Google i Huawei pomire, ostalim konkurentima bi bilo bolje da naprave uređaj kakav do sada niko nikada nije video.

U suprotnom, na vrhu ima mesta samo za jednog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: