Google sprema Android Go, operativni sistem za slabije smartfone

Još u maju ove godine, kompanija Google je obećala da će ponuditi verziju operativnog sistema Android Oreo, namenjenu mobilnim uređajima sa slabijim karakteristikama.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2017.

08:25

Google sprema Android Go, operativni sistem za slabije smartfone
Prinscreen YouTube/Phandroid

Reč je o operativnom sistemu Android Go (Oreo edition), koji je već ustupljen proizvođačima uređaja i developerima, a uskoro će biti dostupan i korisnicima, prenosi The Verge.

Android Go je verzija Androida Oreo programirana tako da ponudi bolje performanse na pametnim telefonima sa 512MB ili 1GB RAM-a. Poređenja radi, smartfon Pixel 2 ima 4GB RAM-a, dok iPhone X ima 3GB RAM-a. Samsungov Galaxy Note 8 nudi čak 6GB RAM-a.

Iako je teško postići da isti operativni sistem podjednako radi na flegšip i najjeftinijim uređajima, Google tvrdi da će savladati taj izazov. Tako će uređaji sa Android Go operativnim sistemom koristi i "Go verzije" brojnih Googleovih aplikacija: Google Assistant, Google Maps, Gmail i druge.

Neke aplikacije, kao što je YouTube Go, imaju posebnu mogućnosti za preuzimanje sadržaja putem Wi-Fi mreže, dok su ostale Go verzije prilično manje od standardnih aplikacija. Manje aplikacije i "lakši" OS koriste manje memorije, pa uređaji sa slabijim specifikacijama imaju bolje performanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: