Otvorena najsavremenija Kembridž gimnazija u Srbiji

Podeli

Princip učenja u ovoj školi razlikuje se od svega što je do sada primenjeno u srednjim školama u našoj zemlji.

- Škola 21. veka ne samo da treba da prati promene u društvu, već i da ih vizionarski predviđa. Na primer, veštine poznavanja elektronskog bankarstva, onlajn kupovine ili internet komunikacije su danas neophodne deci, a nijedna srednja škola ih tome ne uči. Moramo ih učiti ne samo da pamte i reprodukuju svoje znanje, nego da se snalaze u nepoznatim situacijama, da kritički misle, kreativno deluju i odgovorno postupaju − kaže Svetlana Belić Malinić, direktorka Savremene gimnazije.

Najsavremenija tehnologija

Svaki učenik Savremene gimnazije tokom školovanja dobija na korišćenje tablet, svaka učionica ima interaktivnu tablu, a svi nastavni materijali nalaze se i na onlajn platformi, dostupnoj u bilo koje doba. U školi se koriste Gugl aplikacije za obrazovanje koje omogućavaju interaktivnu nastavu. Učenici mogu sa profesorima da komuniciraju pomoću četa i mejla, a na raspolaganju su i onlajn dopunski časovi i konsultacije sa profesorima.

Osim toga, u nastavi se koristi elektronski dnevnik, tako da u njemu postoji uvid u ocene. Dodatni izvor znanja i informacija pruža elektronska biblioteka Ebrary sa više od 30.000 naslova.

U ovoj školi kažu da akcenat nije samo na najsavremenijim tehnologijama u učionici, što je obavezan standard u školi. Oni žele da škola ima jednu humanu notu, koju su mnoge škole izgubile, te da se učenici osećaju da pripadaju školi baš kao što pripadaju i svojoj porodici. Svaki učenik će imati svog ličnog mentora − profesora koga će sam izabrati i kome će u svakom trenutku moći da se obrati za šta god da mu je potrebno. Mentor će učeniku biti podrška i oslonac, kako u lepim, tako i u manje lepim trenucima.

- Upravo ovakav pristup dao je pedagogiji humanistički karakter i pokazao da budućnost obrazovanja nije samo tehnologija, već povratak tradicionalnim vrednostima obrazovanja: odgovornosti, poštovanju, trudu i znanju − dodaje Svetlana Belić Malinić.

Inače, Svetlana je ove godine osvojila drugo mesto na prestižnom takmičenju za najboljeg nastavnika 21. veka, nagradu koju svake godine dodeljuje Pearson, jedna od najprestižnijih i najvećih obrazovnih ustanova na svetu. Ovo je prvi put da nastavnik iz Srbije dobije ovako prestižnu nagradu. Ona kaže da će upravo ovakav metod, koji je prezentovala na takmičenju, primeniti i u Savremenoj gimnaziji.

Posebno je značajno što će učenici Savremene gimnazije moći da prate nastavu na srpskom ili na engleskom jeziku, odnosno da pohađaju nacionalni ili Kembridž program, i što će u skladu sa tim steći svetski priznate diplome. Nastava po Kembridž međunarodnom programu omogućava sticanje diploma ovog prestižnog univerziteta, kao što je ICE diploma i poznata AICE diploma. Plan i program posebno je osmišljen u Kembridž centru za međunarodne ispite i ispunjava najviše obrazovne standarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.