Zahvaljujući Firefoxu više neće moći da vas prate

Zahvaljujući novoj funkciji, Facebook i drugi sajtovi više neće moći da vas prate od sajta do sajta.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: rafapress / Shutterstock.com
Foto: rafapress / Shutterstock.com

Najnovije izdanje Mozilla Firefox pregledača ima novu funkciju, koja sprečava sajtove kao što je Facebook da vas prate preko veb lokacija.

Funkcija nosi naziv "Query Parameter Stripping" i automatski uklanja nizove karaktera dodatih na kraj URL-a koji omogućavaju Facebooku, Hubspotu, Olyticsu i drugim kompanijama da prate vaše klikove i prikazuju vam ciljane oglase.

Verovatno ste primetili ove upite kada kliknete na link koja dolazi sa Facebooka na primer. Ta gomila znakova iza znaka pitanja u linku je parametar upita koji može kompaniji da kaže da ste kliknuli na link, pomažući im da vas profilišu za ciljane oglase i reklame.

Ukoliko u najnovijoj verziji Firefxa omogućite Stripping funkciju, ona će ukloniti te znakove pre učitavanja URL-a. Radi preko liste za blokiranje i pokriva Olytics, Drip, Vero, HubSpot, Marketo i Facebook.

Da biste omogućili ovu funkciju, jednostavno izaberite "Strict" za "Enhanced Tracking Protection" u Privacy & Security podešavanjima. To neće raditi u Private Mode režimu, ali možete i tu da ga uključite tako što ćete uneti "about:config" u polje za adrese i postaviti opciju "privacy.query_stripping.enabled.pbmode" na 'true'.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.