Osam najluđih načina na koje hakeri mogu da ukradu vaše podatke

Hakeri i hakerski napadi sve se češče nalaze na naslovnim stranama, a stručnjaci iz dana u dan upozoravaju na njihov sve veći broj.

Izvor: B92, tportal.hr
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Večiti rat među kompanijama koje se bave bezbednošću na internetu i sajber kriminalaca ne jenjava. A koliko su neki od njih zaista spremni daleko da idu, saznaćete iz liste najbizarnijih metoda hakovanja na svetu.

1. Uređaji sakriveni u pecivu

Neki senzori, odnosno uređaji za špijunažu, toliko su mali da mogu da stanu u malo pecivo.

"Portable Instrument for Trade Acquisition", odnosno PITA, dovoljno je mali da može da stane u, pogodili ste, pitu. Njegov zadatak je da registriruje elektromagnetna zračenja koja laptopovi proizvode pri enkripciji podataka. Ti podaci kasnije mogu da se dekriptuju.

2. Senzori za pokret u smartfonu

Ako uređaj stavite dovoljno blizu računara, senzori za kretanje prepoznaće udaranje prstiju po tasterima na tastaturi i očitati šta kucate sa, pazite ovo, 80 odosto preciznosti. Na ovaj način hakeri mogu da prate ono što kucate, odnosno da ukradu vaše zapamćene lozinke.

3. Pametni automati za kafu

Sve što hakeri treba da udrade je da se povežu na mrežu putem automata za kafu, zato što ti uređaji po pravilu nemaju nikakve fajervolove ili antivirusnu zaštitu. Drugim rečima, hakeri će korištćenjem ove metode prvo preuzeti kontrolu nad vašom kafom, a nakon toga i nad vašom mrežom.

4. Lažni Wi-Fi u šoping centrima i kafićima

Hakeri vrlo lako mogu da uspostave besplatan Wi-Fi u šoping centru, koji ima isto ime kao onaj pravi. Uređaji koji su upamtili staru bežičnu mrežu, povezaće se i na lažnu i ostatak je, više-manje, poznat.

5. LED lampica na računaru

Svi znamo za lampicu koja svetli kada radi SSD ili hard disk. Kako stvari stoje, postoji metoda pomoću koje haker, koristeći dron ili teleskopski objektiv, može da dođe do osetljivih informacija pomoću softvera koji svetlosnim kodom tajno šalje lozinke i osetljive informacije.

6. Ventilatori na procesoru i grafičkoj kartici

Rashladni sistemi na grafičkoj kartici mogu da se menjaju u zavsnosti od temperature procesora. Hakeri ovo mogu da iskoriste kako bi rashladne sistema naterali da se okteću u različitim frekvencijama. Obližnji računar ili smartfon mogu da "osluškuju" ove oscilacije i da ih prevedu u binarni kod. Rezultat? Ukradene informacije poput lozinki, korisničkih imena i enkripcijskih ključeva.

7. Frekvencija grafičke kartice

Sve grafičke kartice odašilju radiosignale koje haker može da preuzme pomoću jednostavnog FM prijemnika, koga možemo naći u većini modernih smartfona.

8. Bežični štampači i digitalne kopir mašine

Hakeri dobro znaju da velika većina bežičnih sve-u-jedan printera u sebi nema nikakvu zaštitu. Ako se domognu nekog od tih uređaja, hakeri mogu da preuzmu kontrolu nad njegovim diskom i da, ako mreža nije osigurana, nastave sa provalom u ceo sistem. To znači da, pored provale u mreži, sledeći put kada neko krene da skenira isprave, hakeri te informacije mogu da ukradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.