Kad od dece i interneta zaboli glava

Čak 13 odsto korisnika interneta izgubilo je novac ili važne informacije zbog onlajn aktivnosti svoje dece. Ova cifra pokazuje da, osim što postoji rizik od sajber-pretnji sa kojim se deca susreću, oni nehotice mogu izazvati i probleme sa svojim roditeljima.

Podeli

Foto: Lars Plougmann / Flickr.com

Prema zajedničkom istraživanju kompanija Kaspersky Lab i B2B International, 47 odsto ispitanika veruje da njihova deca znaju vrlo malo o kompjuterskoj tehnologiji, a 39 odsto veruje da njihova deca ne znaju ništa o sajber-pretnjama.

Ta količina nedostatka svesti predstavlja rizik za roditelje koji deci dozvoljavaju da koriste njihove onlajn uređaje. Sedam odsto ispitanika izjavilo je da su njihova deca slučajno izbrisala važne podatke, dok se četiri odsto suočilo sa neočekivanim računima iz prodavnica aplikacija nakon što su mališani koristili internet. Sve u svemu, svaki peti ispitani roditelj priznao je da je imao iskustvo gubitka novca ili važnih podataka zbog aktivnosti svoje dece.

Uprkos ovome, samo trećina roditelja je zaista na oprezu: samo 35 odsto brine da bi njihova deca mogla da potroše novac onlajn bez saglasnosti roditelja, a samo 29 odsto brine da li njihova deca previše slobodno dele poverljive informacije onlajn. U isto vreme, roditelji koriste različite metode da izbegnu probleme i zaštite svoju decu od pretnji na internetu.

Na primer, 34 odsto roditelja lično kontroliše način na koji njihova deca koriste uređaje, a 12 odsto njih je zatražilo od svog internet provajdera da blokira pristup određenim sajtovima. Pored toga, 37 odsto roditelja redovno podseća svoju decu na opasnosti na internetu, dok se 15 odsto njih odlučuje da bude prijatelj sa svojom decom na društvenim mrežama. Važno je istaći da samo 24 odsto roditelja koristi specijalizovani softver za kontrolu aktivnosti njihove dece onlajn, iako je ovo zgodna opcija dostupna u mnogim sigurnosnim rešenjima.

„Kada roditelji pomisle na to da njihova deca provode vreme onlajn, njihova osnovna briga je da ih zaštite od nepoželjnog sadržaja na mreži. Pa ipak, postoji važan aspekt na koji ne bi trebalo da zaborave, a to su problemi koje deca mogu da im naprave. Primenjivanje opcije „parental control“ nije pokazivanje nepoverenja prema deci već razumna mera predostrožnosti kojom, između ostalog, možete da zaštitite svoj uređaj i podatke na njemu. Zanimljivo je da radi i u suprotnom smeru: odrasla deca mogu da koriste ovakav tip softvera da pomognu starijim roditeljima koji malo znaju o sajber-pretnjama“, rekao je Konstantin Ignatev, Web Content Analysts Group Manager u kompaniji Kaspersky Lab.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.