Gmail, Photos i Drive bi mogli da budu izbrisani pošto Google sledećeg meseca uvodi nova pravila

Google od 1. juna uvodi nova pravila zbog čega bi neki korisnici mogli da pronaći svoje Gmail, Drive i Photos uklonjenim sa ovih izuzetno popularnih usluga.

Tehnopolis

Izvor: express.co.uk

Ponedeljak, 03.05.2021.

15:55

Gmail, Photos i Drive bi mogli da budu izbrisani pošto Google sledećeg meseca uvodi nova pravila
Foto: shutterstock.com

Google menja stvari od 1. juna i to bi moglo imati veliki uticaj na neke korisnike njegovih popularnih usluga Gmail, Photos i Drive. Novi uslovi će omogućiti američkoj tehnološkoj firmi da briše lične datoteke uskladištene na njenim serverima, bez potrebe za bilo kakvom dozvolom. Ovo dramatično ažuriranje prvi put je najavljeno još krajem 2020. godine, kada je Google poslao e-poštu korisnicima kako bi objasnio kako će promene uticati na njih.

"Pišemo vam kako bismo vas obavestili da smo nedavno najavili nove smernice za skladištenje Google naloga koji koriste Gmail, Google disk (uključujući Google dokumente, tabele, prezentacije, crteže, obrasce) i / ili Google Photos“, objasnio je Google između ostalog u imejlu. Google je uveo ove promene kako bi mu omogućio ozbiljno prolećno čišćenje kada korisnici prestanu da koriste ove usluge i ne trude se da obaveste tehnološkog giganta.

Da bi se borio protiv ovog problema, Google sada daje korisnicima dve godine da se prijave na svoje naloge. Svako ko ostane odsutan duže od 24 meseca mogao bi tada da vidi kako njihovi lični podaci nestaju sa Google-a. "Ako ste neaktivni dve godine (24 meseca) u Gmail-u, na Drive-u ili u Google Fotografijama, možemo izbrisati sadržaj u proizvodima u kojima ste neaktivni. Ako premašite ograničenje skladišnog prostora za dve godine, možda ćemo izbrisati vaš sadržaj", saopštila je kompanija. Korisnici će dobiti više obaveštenja pre nego što se porodični snimci pošalju u kantu za smeće, a svi pogođeni dobiće e-poruku da bi ih obavestili da njihov sadržaj može biti uklonjen, pa bi trebalo da imaju dovoljno vremena da stvari dovedu u red. Takođe je vredno napomenuti da, iako promene stupaju na snagu od 1. juna, nijedan sadržaj neće biti uklonjen najmanje do 1. juna 2023. godine.

To je zato što nova pravila stupaju na snagu tek u junu 2021. godine, a korisnici imaju na raspolaganju dve godine da ih ispune. Kao i uvek, svaki Google nalog će i dalje imati 15 GB besplatnog prostora za skladištenje na Gmail-u, Drive-u i Google Fotografijama, za šta Google procenjuje da bi većina njegovih korisnika trebalo da traje nekoliko godina.

Iako ova promena možda neće svima prijati, kasnije tokom ovog meseca stižu bolje Google vesti. Generalni direktor Google-a Sundar Pichai rekao je investitorima da očekuju neka "značajna ažuriranja i najave proizvoda" tokom konferencije programera kalifornijske kompanije, koja traje od 16. do 18. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: