Apple počeo da nudi aplikaciju za Trampovu društvenu mrežu

Trampu je zabranjen pristup Twitteru, Facebooku i YouTubeu nakon upada njegovih pristalica u Kapitol, te optužbi da je nemire i nasilje upravo on podsticao.

Tehnopolis

Izvor: B92, Al jazeera, agencije

Ponedeljak, 21.02.2022.

10:39

Apple počeo da nudi aplikaciju za Trampovu društvenu mrežu
Foto: Profimedia / Adrien Fillon / Hans Lucas

"Truth Social", društvena mreža Donalda Trampa, od ponedeljka je dostupna na Appleovoj internet prodavnici, što predstavlja novi medijski kanal bivšeg republikanskog predsednika nakon što mu je prošle godine zabranjen pristup drugim platformama, javlja Reuters.

Aplikacija je postala dostupna za preuzimanje nedugo nakon ponoći po američkom vremenu i automatski se instalirala na Apple uređajima korisnika koji su se unapred registrovali.

Interfejs aplikacije, koja se na mobilnim uređajima pojavljuje pod imenom MAGA Hub, kopija je Instagrama, pa se na njoj mogu deliti "priče" i klasične objave.

Novim korisnicima se tako pri ulasku na aplikaciju, koja se na telefonu pojavljuje pod nazivom MAGA Hub po Trampovom sloganu "Make America Great Again" ("Načinimo Ameriku ponovno velikom") pojavljuju objave protiv nošenja zaštitnih maski, one o aktuelnom predsedniku Džou Bajdenu kao "komunističkom pedofilu" ili one koje slave brazilskog čelnika Žaira Bolsonara, prenosi Hina.

"Hteli su da nas zakopaju, ali nisu znali da smo seme", napisala je jedna korisnica nove društvene mreže na kojoj ima i nepolitičkih objava. Za sada se na njoj ne može pronaći zvanični profil samog bivšeg predsednika.

Trampu je zabranjen pristup Twitteru, Facebooku i YouTubeu nakon upada njegovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021. godine, kao i optužbi da ih je on na to podsticao.

Trampovu kompaniju, koja upravlja aplikacijom, predvodi bivši republikanski zastupnik Devin Nunjes, a to je poslednja kompanija koja se pozicionira kao zagovornik slobode govora i želi da privuče korisnike koji smatraju da se njihov glas blokira na postojećim društvenim mrežama.

Kompanija planira da izađe na njujoršku berzu, a već je prikupila više od milijardu dolara privatnih investitora.

Iza platforme stoji "Trump Media and Technology Group" (TMTG), prenosi Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: