TEST: Asus ZenBook Flip 13 UX363 - Zaokret u pravom smeru

Asus ZenBook Flip 13 je odličan laptop sa fantastičnim OLED ekranom na dodir. Nudi dugačak radni vek baterije i još mnogo toga što biste radili uz pomoć 11. generacije Intel Core i7 procesora, na malom 13-inčnom prenosnom računaru čiji ekran može da se okrene za 360 stepeni.

Izvor: B92
Podeli
Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Izgled, materijal i dimenzije

ZenBook Flip 13 UX363 izgleda elegantno i dobro napravljen. U proizvodnji je korišćen aluminijum, a tamno srebrna nijansa boje laptopa, na kojoj ne ostaju otisci prstiju. Sa debljinom od svega 13,9 mm i težinom od 1,3 Kg, za model UX363 se tvrdi da je najtanji konvertabilni laptop sa OLED ekranom.

Odlikuje ga ErgoLift dizajn šarki za korišćenje u 360 stepeni, gde je omogućeno okretanje ekrana. Može se koristiti poput sveske na radnom stolu, gde ćete korišćenjem stajlusa nešto zapisivati, kao tablet za pretraživanje interneta ili poput šatora, da bi imao oslonac i stajao mirno na svojoj podlozi, a vi sa rastojanja mogli da uživate u konzumiranju video sadržaja.

Prema informacijama kompanije, zglobni mehanizam je testiran na izdržljivost tokom preko 20.000 ciklusa otvaranja / zatvaranja.

Foto: S.D (B92.net)
Foto: S.D (B92.net)

Ekran i Stylus

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

ZenBook Flip 13 UX363 sadrži 13,3-inčni FHD OLED ekran osetljiv na dodir koji podržava rezoluciju 1920x1080 i pravo je uživanje koristiti ga. Toliko nam je postala navika da s vremena na vreme nešto tapnemo po ekranu, da je čista šteta ne staviti tač displej u svaki laptop, a ovaj radi prilično dobro.

Uz podršku za HDR i neverovatno malo vreme odziva od 0.2ms, dobijate ekran prelepog prikaza i tačnih boja. ASUS je ovom modelu dodao i olovku, koja iako je od metala, prilično je laka i kvalitetno izrađena i ide uz ruku sa računarom. Olovka podržava do 4096 nivoa osetljivosti na pritisak.

Ekran je veoma svetao uz osvetljenost od 500 nita. Pri tom emituje 70% manje štetne plave svetlosti, što osigurava da vam se oči ne zamore posle dužeg korišćenja i to znači mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Uz to, ovaj ekran ima i fenomenalan kontrast odnosa 1.000.000:1. Samim tim kod OLED ekrana se tamne scene u filmovima mnogo bolje vide u odnosu na konvencijalne displeje.

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Tastatura i tačped

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

ZenBook Flip 13 UX363 ima tastaturu od ivice do ivice sa hodom od 1,4 mm i odvojenim funkcijskim tasterima. Tastatura ima LED pozadinsko osvetljenje i prilično je vidljiva u svim uslovima.

Tastatura je dovoljno udobna za kucanje, raspored je uobičajen. Možda će biti potrebno malo vremena da se korisnik navikne na malo manje tastere, ali bi trebalo imati u vidu da su u skladu sa veličinom laptopa.

ZenBook Flip 13 na našem testu umesto klasičnog tačpeda ima NumberPad, pa pored osnovne funkcije pomeranja kursora nudi i još ponešto. NumberPad ima niz LED lampica koje formira numerički deo tastature, a po potrebi se može uključivati i isključivati. Ovaj dodatak će ceniti svi koji u radu unose puno brojeva ili često nešto računaju, jer će im rad biti znatno ubrzan.

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Specifikacija, performanse i izdržljivost

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Ovaj laptop radi na intel Core i7-1165G7 procesoru poslednje 11. generacije. Model UX363 nudi 16GB RAM memorije koja radi na 4266MHz, Intel Iris Xe grafiku i 512 SSD memoriju.

i7-1165G7 ima četiri jezgra na frekvenciji takta od 2,80 GHz, svako dostiže do 4,70 GHz sa osam tredova, nudeći prilično dobre multitasking performanse. U svakom trenutku na testu smo imali najmanje tri pregledača sa po dvadesetak tabova. U isto vreme se pokretala instalacija igre sa Epic Store prodavnice, dok je pisan ovaj tekst. Ni jednom nije se osetilo bilo kakvo štucanje ili usporenje sistema.

Testirani laptop pokreće Intel Iris Xe integrisana grafička karta, što je i logičan izbor jer je fokus na autonomiji, a ne na igranju. Ipak, treba reći da je Iris Xe neuporedivo brža od prethodnih Intelovih grafičkih rešenja i sve multimedijalne i poslovne zadatke će izvršavati bez problema.

ZenBook Flip 13 UX363 je takođe sertifikovan za platformu Intel Evo, što znači da su prema motou Intela, “napravljeni da prate današnji brzi način života“. U praksi, imaju odlične performanse, izuzetno su lagani i da pružaju odlično trajanje baterije”. Odnosno, da se probude iz stanja mirovanja za manje od sekunde, da nude najmanje 9 sati stvarnog trajanja baterije (sa 1080p displejima) i da podržavaju brzo punjenje (četiri sata napajanja sa samo 30 minuta punjenja), uključuju procesore Tiger Lake, Wi-Fi 6 i Intelov novi Thunderbolt 4 standard.

Temperatura i buka

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Temperature u radu bez pokretanja aplikacija su uglavnom prikladne i uređaj je hladan. Međutim, kada pokrećete intenzivne aplikacije, laptop se zagreva u oblastima kao što su ispod ekrana i u centralnom delu uređaja. Srećom, na prostoru za dlan se to ne oseća i tastatura ostaje hladna čak i pod jakom upotrebom. Za odvođenje toplote, UX363 koristi jedan namenski ventilator.

Zvuk

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Na donjoj prednjoj ivici se nalaze dva stereo zvučnika koja usmeravaju zvuk ka dnu, po jedan na svakoj strani. Zvučnici su dovoljno glasni da ispunjavaju sobu male do srednje veličine sa minimalnim izobličenjima, ali im nedostaje bas.

Kvalitet je dobar za pozive ili konferencije, dok će reprodukcija medija biti bolja sa slušalicama. Na prenosnom računaru nema priključka od 3,5 mm, a za povezivanje istog u pakovanju dolazi USB-C adapter.

Baterija

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

ZenBook Flip 13 UX363 ima litijum-polimernu bateriju od 67 Wh i obećava odlično trajanje baterije od 14 sati sa jednim punjenjem, a može se brzo napuniti do 60% za samo četrdeset devet minuta.

Na osnovu upotrebe i osvetljenosti ekrana, UX363 traje oko devet sati. Tokom pregledavanja Interneta možete očekivati oko osam sati trajanja baterije. Što se tiče punjenja, trebalo je malo više od sat vremena da se skoro u potpunosti napuni.

ASUS do kraja septembra svim kupcima ZenBook laptopova poklanja dodatnu godinu garancije, što će vam obezbediti mir na duže staze. Sve što treba da uradite kako bi garancija trajala tri godine je da registrujete uređaj nakon kupovine. Više informacija o proizvodu i ceni na web strani CT shop-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.