Grafičke karte će u budućnosti imati ogromnu potrošnju

Do sada ste već sigurno imali priliku da čitate o tome da će naredne AMD i Nvidia grafičke karte biti prave zveri, sa ogromnom potrošnjom. Tako misli i AMD.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2022.

12:30

Grafičke karte će u budućnosti imati ogromnu potrošnju
Foto: Galactic Nikita / Shutterstock.com

Iako su neke od ranijih informacija o budućim grafičkim kartama možda bile i preuveličane i dalje postoji mogućnost da će budući GPU modeli trošiti više od 450 vati.

AMD smatra da će situacija samo eskalirati tokom godina, a to se odnosi kako na performanse grafičkih karata koje će biti povećane, ali i na GPU potrošnju, što svakako neće odgovarati mnogima.

Sem Nafziger iz AMD-a je za VentureBeat govorio o AMD-ovom fokusu na efikasniju potrošnju. Prema njegovim rečima, RDNA 3 tehnologija će omogućiti 50% poboljšanje u performansama po vatu u odnosu na RDNA 2.

Ipak, dotaknuta je tema povećane potrošnje grafičkih karata, s obzirom na to da su one dizajnirane kako bi ostvarivale visoke radne taktove.

Analitika pokazuje trend potrošnje grafičkih karata tokom vremena, a sugeriše da bi ta potrošnja do kraja 2023. godine mogla iznositi 700W. Ostaje da se vidi da li će se to i obistiniti i da li ćemo u narednim godinama videti AMD i Nvidia grafičke karte sa potrošnjom od 700W.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: