TEST: Huawei Freebuds 4 - kvalitetne slušalice za svaki dan

Kada prvi put uzmete u ruke nove slušalice Huawei Freebuds 4, odmah ćete osetiti poboljšanje u kvalitetu izrade u odnosu na pristupačniji model Freebuds 4i.

Izvor: B92
Podeli
Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Kutija, koja je sada je kružnog oblika, deluje čvršće, što se posebno oseti kod mehanizma za poklopac. Ipak nije obla sa svih strana. Prednja i zadnja strana su ravne, zaobljene samo na krajevima, pa se lakše nosi u džepu.

Sa donje strane je USB-C otvor za punjenje, s desne strane skoro neprimetno dugme (kao i kod pristupačnijeg modela) za povezivanje s drugim uređajima, a s prednje strane mala LED dioda u obliku tačke gde se bojom označava količina baterije.

Iako su vrlo udobne za nošenje, zbog oblika koji je bez jastučića, ipak nisu za svačiji oblik uveta. Oni koji su i ranije koristili “in-ear” slišalice znaju da će i ove udobno stajati. Međutim, nekim ljudima takve slušalice ispadaju, pogotovo ukoliko se bave sportom dok ih nose, pa bi i to trebalo imati u vidu.

Zbog toga one su veoma lake i udobne i dolaze u beloj i srebrnoj boji koja je bila kod nas na testu. Odmah se vidi da izgleda odlično i ukoliko je nekome bitno, na kutiji koja je matirana ne ostaju otisci.

Freebuds 4 donose "otvoreni dizajn" sa aktivnim prigušivanjem buke 2.0

Foto: S.D (B92.net)
Foto: S.D (B92.net)

Za razliku od FreeBuds 4i i Pro, FreeBuds 4 su “otvorenog dizajna”, što znači da im nedostaju silikonski završeci koji ulaze u ušne kanale, ostavljajući ušne kanale poluotvorenim. To sigurno ne ide u prilog poništavanju buke i pitanje je koliko takvo poništavanje na ovom dizajnu ima smisla, međutim Huawei navodi da ima i to kako.

Zbog toga su u te slušalice integrisali “Automatsko poništavanje buke druge generacije” (ANC 2.0), što znači da mali unutrašnji mikrofoni emituju zvučne talase na određenim frekvencijama i tako poništavaju spoljašnju buku. Prema rečima kompanije, na ovom modelu, sada je to bolje nego na prethodnim, jer se umesto jednog mikrofona sada koriste dva, a u praksi - moguće je ukoliko vam školjka uveta odgovara takvom dizajnu.

Kvalitetan zvuk za dugačke sesije

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Ono što će sigurno značiti svakom ko se razmišlja da li ovakav par slušalica vredi pažnje trebalo bi da zna da je zvuk besprekoran, a malo čak i puniji nego kod pristupačnijeg modela, kao i da je signal između telefona i slušalica bez mane. Uz dodatno instaliranje AI life aplikacije dobijate potpun doživljaj.

Ukoliko ste pristalica stabilnog zvuka, kojem je glas u prvom planu, Freebuds 4 su za vas. Kroz nekoliko nedelja, testirali smo različite različite muzičke žanrove uz povremene podkaste, YouTube video i po neku odgledanu epizodu serije. To je bilo dovoljno da se uvidi da nude jasan i sadržajan zvuk bez upotrebe previše basa.

Posebno zadovoljstvo je bila činjenica da je glas tokom poziva bio jasan. Takođe slušalice imaju mogućnost da blokiraju pozadinske dosadne zvukove poput kucanja po tastaturi.

Mogućnosti "rezervisane" za premijum segment slušalica

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Čim stavite slušalice u uvo, prateći zvuk vas obaveštava da su slušalice povezane.

Možete ih koristiti i pojedinačno, što može da bude zgodno ukoliko želite da podelite to što slušate sa nekim. Sklanjanje jedne od slušalica iz uveta, automatski pauzira bilo kakvu reprodukciju.

Jedna od glavnih karakteristika ovih slušalica je trenutno povezivanje sa dva uređaja. Tako ih, osim sa vašim telefonom možete povezati i sa vašim laptopom ili satom iz nove Huawei Watch 3 porodice. Povezivanjem slušalica sa satom iz Watch 3 serije, možete da slušate i muziku, a sve mogućnosti Huawei-jeve kombinacije ta dva prozivoda mogu podjednako da koriste kako iOS, tako i Android korisnici.

Iako je sve više slušalica na tržištu osetljivo na dodir, mogućnost kontrole dodirom kod Freebuds 4 je zaista velika. Na svakoj slušalici postoji dvostruki dodir i pokret dugog pritiska, kao i vertikalno prevlačenje za podešavanje jačine zvuka. Vrlo jednostavna opcija i intuitivan potez kojeg ima slabo koji drugi proizvođač.

Prosečna baterija koja završava posao

Foto: S.D. (B92.net)
Foto: S.D. (B92.net)

Kada je baterija u pitanju, ukoliko Freebuds 4 napunite u ponedeljak, do srede ili četvrtka uz sporadično korišćenje nećete razmišljati o punjenju. Za dodatnih 15 minuta punjenja dobijete oko dodatnih dva sata muzike, a potpuno napunjene budu već za oko pola sata.

Novi model je definitivno pozitivno unapređenje u odnosu prošlogodišnji, a ukoliko ste korisnik koji voli klasičan oblik slušalica sa pristojnom autonomijom i velikim stepenom kontrole mogućnosti, onda je Freebuds 4 model za vas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.