Samsung Galaxy Z Fold3 - treća sreća? [podcast]

Pred Samsungom nije lak posao. "Fold" ne samo da pokušava da definiše novu kategoriju, već mora da vas ubedi i da je baš on taj.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2021.

17:47

Samsung Galaxy Z Fold3 - treća sreća? [podcast]
Foto: Ivan Jeliæ/B92

Šira perspektiva velikog ekrana i upotrebljivost manjeg, a sve to dok tablet nosite u džepu, jedna je od ključnih tačka na kojima Samsung pokušava da vam "proda" Fold. Fold3 uspeo je da popuni neke prostore koje je Fold2 ostavio praznim, gde je prostora ostalo i kakvi su nam utisci o ovom uređaju, poslušajte u novoj epizodi Tehnopolis podcasta: Upravo u tome i leži magija klađenja na novu kategoriju uređaja. Znamo da se Appleu ozbiljno isplatilo “izmišljanje” iPhonea, a neretko se u pričama o definisanju novih kategorija zaboravlja Samsung. Kako jednom sa razlogom pomenuše, Samsung je “napravio pokret velikih telefona”, prvi Note bio je prevelik za sve nas koji smo verovali da je telefon koji lagodno stoji u jednoj ruci jedino razumno rešenje. Suvišno je podsećati da su takvi telefoni danas na ivici izumiranja.

Da li je Fold novi Note dilema je koja će trajati sve dok ne dobijemo konačne odgovore na dva ključna pitanja: trebaju li nam savitljivi uređaji i da li je Fold baš taj na koji se treba “kladiti”. To je bitka koju Samsung vodi na dva fronta.

Hardver

U odnosu na Z Fold2, Z Fold3 doživeo je unapređenja tamo gde su falila, naročito imajući u vidu da se radi o uređaju za koji je potrebno izdvojiti ozbiljan novac. Ako pazarite telefon koji košta najmanje za dinar manje od 220 hiljada, onda želite što manje kompromisa, a naročito one koje je Fold2 od vas tražio poput toga da pazite da vam uređaj ne upadne u vodu ili da u “glatkom” iskustvu uživate samo kada ga otvorite.

Galaxy Z Fold3 u tom smislu gotovo je zaokružen, oba ekrana sada “kucaju” na 120Hz, a uređaj je otporan na vodu (IPX8). I dalje fali otpornost na prašinu, ali je zanimljivo da je Samsung uprkos tome što uređaj ima ekran koji se savija i kompleksan mehanizam šarki uspeo da obezbedi da radi i pod vodom. Na suvom je to sada već solidno proverena i ispitana tehnologija koja živi treću generaciju.
Foto: Ivan Jeliæ/B92
Prednji ekran ostao je na istim specifikacijama kao prošle godine (6,2 inča, 832x2268), uz pomenuto unapređenje brzine osvežavanja.
Foto: Ivan Jeliæ/B92
Sa druge strane, unutrašnji savitljivi ekran (7,6 inča, 1768x2208) pretrpeo je suptilne, ali za korišćenje primetne promene. Prednja kamera sada je ispod ekrana, doduše, mesto na kom se nalazi primetno je kada malo bolje pogledate i izgleda kao da su pikseli na tom mestu toliko veliki da ih praktično možete videti.

Oko se brzo navikne i tokom korišćenja se ovo mesto sve ređe primećuje do momenta kada se potuno stopi sa ostatkom slike na ekranu.
Foto: Ivan Jeliæ/B92
Druga bitna promena je sam materijal od kog je ekran napravljen. I dalje je, naravno, savitljiv, ali je ovo prvi takav ekran sa kojim verovatno nećete imati “plastični” doživljaj. U prilog tome ide i podrška za S Pen, što znači da površina ekrana na Foldu3 može da trpi i tragove olovke.

S Pen doneo je i krajnje zanimljiv inženjerski momenat na novom Foldu. OLED ekran moguće je savijati, ali sloj koji detektuje pokrete olovke (digitizer) i dalje nije. Zato je taj Foldov sloj sastavljen iz dva sloja (po jedan na svakoj strani), a pokrete koje olovka napravi na “praznom” prostoru popunjava softver. Drugim rečima, uređaj sam predviđa kuda je olovka prošla tamo gde nema digitizera i crta trag olovke. Koliko je veliki ekran u ovom smislu interesantan, toliko spoljni uopšte nije, pošto je ne podržava.

Udubljenje, prevoj ili kako god zvali ono što se kod ovakvih ekrana na engleskom zove “crease” i dalje je primetno, te je to nešto što se i dalje mora prihvatati, kako vizuelno, tako i taktilno. Stepen tolerancije na njega krajnje je individualna stvar, pa je ovo jedan od razloga zbog kog Z Fold3 valja dobro probati pre konačne odluke.
Foto: Ivan Jeliæ/B92
Nema mnogo svrhe zadržavati se na kvalitetu prikaza ekrana, nivo koji se može očekivati od Samsunga je tu. Prenji ekran je upotrebljiv, a momenat navikavanja kod njega vezan je za visinu.

Uspod haube je Snapdragon 888 sa 12GB memorije, a prostor se može birati između 256 i 512GB. Kvalitet izrade i sklopova već neko vreme nije tema za većinu telefona, međutim, Fold3 obiluje pokretnim delovima i mehanizmima, a svi su izrađeni i sklopljeni dobro.

Baterija od 4400mAh dovoljna je da sa oba ekrana izdržite jedan dan, puniti je možete žično (25W) i bežično (10W). Ako vam je bitno, Galaxy Z Fold3 je 5G uređaj, a otključava se senzorom za otisak prsta koji se nalazi sa strane, na tasteru za otključavanje.

Masa uređaja je 271 gram, a kod šarke je, kada je sklopljen, “debeo” 16mm. Za nošenje u džepu treba računati i na 158mm visine i 67mm širine, a debljina otvorenog uređaja je 6,4mm. Za uređaj ovakvog formata, relativno je lak za držanje jednom rukom kada je otvoren, pre svega zbog dobre distribucije mase. Svako iole konkretno korišćenje kada je otvoren traži obe ruke, uz malo vežbe može se doći do tehnike zatvaranja jednom rukom (pritisak na prevoju bitno pomaže), dok je otvaranje bez pomoći druge ruke nešto teži posao i nosi mnogo više rizika od ispuštanja.
Foto: Ivan Jeliæ/B92

Kamere

Usklađivanje sa očekivanjima kupca iz ovog cenovnog ranga polako bledi kada se okrenemo kamerama. Meta i odstojanje skoro su isti kao prošle godine, i dalje ih je 5, na istim su mestima, uz pomenutu prednju kameru ispod velikog ekrana.

Na nju ne bi trebalo da računate za bilo šta sem za video pozive (4Mpx), a ako hoćete da slikate selfije, probajte ovu ispod prednjeg, ali je najbolje koristiti zadnje kamere koje zahvaljujući tome da imate ekrane na obe strane lako postaju prednje.
Foto: Ivan Jeliæ/B92
Situacija sa njima Z Fold3 postavlja na mesto koje je na papiru ispod S21, pa i S20. O kameri sa S21 Ultra ne treba ni razmišljati, sve tri kamere kod Folda su od 12Mpx, što znači da su široka i ultraširoka istih specifikacija kao kod S21, ali je telefoto (2x optički zum) kamera nešto slabija.

Novcem koji treba izdvojiti za Z Fold3 plaća se najpre ono što mu je u imenu, kamere i dalje ostaju korak iza najboljih uređaja drugih proizvođača, pa i Samsugove S serije.

Softver, softver, softver

Iako je priča o "Foldu" priča o ekranu i telefonu koji postaje tablet, za to je neophodan softver. Samsung je uradio šta je mogao, OneUI 3.1 (na Androidu 11) ima većinu stvari koja vam treba za što bolje korišćenje velikog ekrana - aplikacije možete raspoređivati u različite postavke jednu pored druge, čak možete postaviti i panel sa omiljenim aplikacijama poput onoga na računaru. Samsugove aplikacije koriste ekran kako treba, pa će tamo gde ima smisla sadržaj biti u dve kolone, ili će sa strane biti navigacija, a u sredini sadržaj, ili nešto treće što ima smisla.

“Razmena” sadržaja između ekrana funkcioniše u oba smera, s tim što je potrebno posebno definisati koje se aplikacije sele sa velikog ekrana na manji kada sklopite uređaj. Inače, sistem će to protumačiti kao kraj rada za su sesiju. Dodatne pogodnosti koje je Samsung priredio tiču se “sitnica” poput tastature, koja je podeljena na dva kraja kako ne biste morali da posežete za delovima ekrana koji nisu na dohvat palčeva.

Drugim rečima, OneUI i Samsungove aplikacije u najvećoj meri shvataju da je Fold3 telefon kada je sklopljen, ali tablet kada se otvori. Ipak, ostatak sveta još nije stigao dotle.

Situacija na koju ćete naići sa većinom aplikacija u Play Storeu ista je ona na koju ćete naići kada probate neki Android tablet. Gotovo sve što otvorite pružiće vam uvećanu aplikaciju za telefon, što u Foldovom slučaju može biti dodatno nezgodno zbog specifičnog aspekta (skoro kvadratnog). Instagram se čak neće ni proširiti, već će ostati na sredini, uzak kao da je na telefonu.

Šta više, ni web nije baš načisto da li je ovo tablet ili telefon, pa se sajtovi najčešće otvaraju u formatu za telefone, ali preko cele širine, čak i ako su optimizovani za tablete, poput Samsungovih ili iPada.

Da ne bude sve tako sivo, neretko je ovo iskustvo sasvim u redu i dalje pruža bolji ugođaj nego na klasičnom telefonu. U tim slučajevima vraćanje na “običan” telefon praćeno je osećajem skučenosti i potpuno je jasno da kada se korisnici jednom budu navikli na ovakav format uređaja, vraćanje na ono što je danas uobičajeno telefonsko iskustvo neće biti opcija.

Google obećava da će se posvetiti savitljivim uređajima na nivou Androida, te da je neke aplikacije već optimizovao, što tokom testa nismo uspeli da vidimo. Stvari će se najverovatnije poboljšati, ovaj format uređaja će se dalje razvijati, ali je situacija trenutno takva kakva je.

Treća sreća?

Samsung Galaxy Z Fold3 izvesno je najbolji i najdorađeniji savitljivi telefon na tržištu, što nije teško biti imajući u vidu da je gotovo jedini. Sa hardverske strane, kamere ostaju kao jedini deo koji kaska za najvišim staležom, u svakom drugom smislu, ovogodišnji Fold mu pripada. Samim tim, odgovor na pitanje da li je Fold “taj” foladble je da.
Foto: Ivan Jeliæ/B92
Sa druge strane, ukupno iskustvo korišćenja ovakvog uređaja pomereno je za stepenik više, pre svega hardverskim unapređenjima koje Fold3 donosi. Ostaje da softver to isprati i konačno definiše ovu kategoriju uređaja koji svojim korisnicima nude više u svakom smislu i svakom pogledu. Z Fold3 jeste tablet koji nosite u džepu, samo što to softver još nije do kraja shvatio. Onda kada se to desi, “obični” telefoni neće imati mnogo šanse, da damo odgovor i na drugo pitanje sa početka.
Foto: Ivan Jeliæ/B92
Prema tome i pre svega zahvaljujući Samsungovom inžinjeringu, Galaxy Z Fold3 više nije uređaj koji je interesantan samo onima koji već znaju da žele savitljivi telefon. Iako je u cenovnom rangu koji je rezervisan za entuzaijste, treći pokušaj “gađa” sve one koji žele najnoviju tehnologiju koja je stoji na ivici izvodljivog i sebi je mogu priuštiti. Za nešto što pokušava da postavi nova pravila to je i više nego lep rezultat.

Ivan Jelić
@escapetofreedom@mastodon.social
@escapetofreedom

Uređaj na test ustupio Samsung Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: