27.10.2026.
16:00
Google tiho povezuje vaš broj telefona sa svim nalozima – evo kako da to sprečite
Ova postavka je podrazumevano aktivna od septembra 2025. godine.
Android telefoni već više od godinu dana povezuju broj telefona sa SIM kartice sa svakim Google nalogom koji je prijavljen na tom uređaju. Google-ova dokumentacija za podršku navodi da se broj automatski verifikuje tokom podešavanja i dodaje na svaki nalog na telefonu, uključujući poslovne i sekundarne naloge. Prema Google-u, verifikacija omogućava funkcije kao što su oporavak naloga i RCS razmena poruka, ali kompanija ne objašnjava zašto broj mora da bude dodat na svaki nalog.
Portal Android Authority otkrio je da je sporna Google dokumentacija izmenjena u periodu između avgusta i oktobra 2025. godine kako bi se navelo da je verifikacija podrazumevano uključena, dok u napomenama o izmenama za Google Play usluge od 8. septembra 2025. stoji da se verifikacija broja pokreće automatski prilikom podešavanja. Međutim, mnogi korisnici tek sada to saznaju, nakon što su počeli da im stižu nenajavljeni imejlovi sa adrese noreply-phone-verification@google.com koji ih obaveštavaju da je njihov broj verifikovan.
Šta Google radi sa povezanim brojevima
Prema Google-ovoj stranici za podršku, ovo povezivanje obuhvata kako postojeće i buduće naloge, tako i brojeve telefona. Drugim rečima, Google nalog koji se doda kasnije preuzeće svaki broj sa telefona, dok zamena SIM kartice takođe dodaje novi broj na svaki nalog. Google i vaš mobilni operater takođe periodično ponovo verifikuju te brojeve, što može prouzrokovati troškove kod operatera, a ovom postavkom se može upravljati jedino sa samog telefona.
Situacija je donekle neprijatna, jer uključivanje verifikacije takođe aktivira opciju "Better sharing on Google" za jedan od prijavljenih naloga. Google navodi da ovo podržava video pozive, poruke i obaveštenja za sadržaj poslat na taj broj, kao što su fotografije. Prijava pomoću broja telefona, pronalaženje izgubljenog uređaja, hitne lokacijske usluge i Quick Share takođe zavise od verifikovanog broja.
Možda vas zanima
Pazite šta instalirate: Novi opasni virus je na telefonima – krade PIN i prazni račune
Stručnjaci za bezbednost upozoravaju na "Manic" – hibridni malver koji se krije u podešavanjima, snima dodire ekrana i cilja aplikacije banaka u Evropi. Proverite da li je vaš uređaj među zaraženima.
9:56
3.9.2026.
54 d
Google ubacio misterioznu aplikaciju na Play Store, korisnici ne znaju čemu služi
Google je u Play Store ubacio novu aplikaciju, a mnogi korisnici Androida zbunjeni su jer ne znaju baš u potpunosti čemu će im služiti.
10:00
30.8.2026.
58 d
U oktobru 2025. godine, mesec dana nakon uvođenja automatske verifikacije, Google je predstavio "Sign in with Mobile Number", alat za oporavak na Androidu koji automatski identifikuje Google naloge povezane sa brojem telefona i omogućava vlasniku da se vrati na nalog pomoću šifre za zaključavanje ekrana sa prethodnog uređaja. Google-ove stranice za pomoć takođe opisuju postavku "Better ads & Google services" koja koristi broj telefona širom Google usluga radi prikazivanja relevantnijih oglasa.
Na istoj stranici piše da bilo koji verifikovani broj na Android uređaju može biti dodat na bilo koji Google nalog koji je na njemu prijavljen, iako Google nije precizirao koja se postavka za oglase primenjuje na brojeve koji su automatski povezani.
Kako isključiti verifikaciju broja telefona
Da biste zaustavili ovo povezivanje na vašem Android telefonu, otvorite Podešavanja (Settings) > Google > Sve usluge (All services), zatim pod Privatnost i bezbednost (Privacy & security) izaberite Verifikacija broja telefona (Phone number verification) i isključite Automatski verifikuj brojeve telefona (Verify phone numbers automatically). Na nekim telefonima sekcija Google će se umesto toga zvati Google usluge i podešavanja (Google services and preferences).
Imajte na umu da isključivanje ove opcije ne deluje retroaktivno, što znači da brojevi koji su već povezani moraju biti ručno uklonjeni. To možete učiniti tako što ćete u podešavanjima za svaki Google nalog otići na Lični podaci (Personal info) > Telefon (Phone).
Iz kompanije Kaspersky navode da onemogućavanje verifikacije takođe znači gubitak RCS ćaskanja u aplikaciji Google Messages, što konverzacije vraća na SMS. Google-ove stranice za pomoć za aplikaciju Messages pokazuju da RCS čeka na verifikaciju broja telefona pre nego što se poveže. Taj kompromis ima veću težinu s obzirom na to da je šifrovana RCS razmena poruka sa kraja na kraj (end-to-end) između Android telefona i iPhone uređaja počela da se uvodi u maju. Kaspersky dodaje i da se broj sa isključenom verifikacijom ne može koristiti za brz oporavak naloga.
Google navodi da nikome ne prodaje lične podatke, uključujući brojeve telefona. U maju je takođe rečeno za Android Authority da u odabranim regionima testiraju politiku prema kojoj novi Google nalozi dobijaju samo 5 GB besplatnog prostora za skladištenje umesto uobičajenih 15 GB, osim ako nije povezan broj telefona.

Komentari 0
Pogledaj komentare Pošalji komentar