PlayStation 4 vs. Xbox One: Ko je pobednik u "ratu konzola"?

Poslednjih nedelja mediji su prepuni informacija o novim i dugoočekivanim konzolama koje domaćim čitaocima uglavnom izazivaju zazubice jer će sopstvene primerke verovatno čekati do iduće godine.

Tehnopolis

Izvor: Index.hr

Subota, 23.11.2013.

08:50

Default images

Sony je prošle nedelje u prodaju pustio svoj Playstation 4 koji je postao pravi rekorder zahvaljujući impresivnim brojkama (milion prodatih konzola za samo jedan dan), a Microsoft je isto učinio nakon što je u prodaju pušten njihov Xbox One (rezultati prodaje još se uvek čekaju).

Ovaj "rat konzola", kako ga neki nazivaju, uprkos svim naslovima i poređenjima na samom kraju se ipak svodi na "rat servisa, softvera i brendova".

Naime, kao što piše Endgadget, PS4 i Xbox One na papiru se previše ne razlikuju jer su obe konzole podjednako moćne, a mainstream mediji "pobednika" će ionako birati na osnovu prodaje, to jest, popularnosti.

Naravno, to ne znači da hardver nije bitna stavka, ali kada bismo se ravnali prema snazi, kompjuter je još uvek najbolja opcija. Zanimljivo je spomenuti i kako recenzije na velikom broju portala idu u korist Microsofta. Svakako, ne radi se o velikoj razlici u ocenama, ali ipak.

S druge strane, Xbox je skuplji, ali s njim dolazi i Kinect dok ćete za kameru za Playstationu morati da dodatno platite 60 dolara, što je i dalje manje od 100 dolara razlike u ceni, ali na kraju, Xbox ne čini toliko skupljom opcijom.

U nastavku pročitajte šta se o ove dve konzole pisalo u medijima.

Hardver

Kada bismo konzole poredili isključivo na temelju izgleda, PS4 je svakako pobednik jer dosadno kockasti Xbox One pomalo podseća na stari video rekorder. Međutim, Xbox manje troši i nešto je tiši od Playstationa.

Gledajući sam hardver, teško je da će prosečan korisnik pronaći veće razlike. Kao nikad do sad, dva su pretendenta na mesto najbolje konzole gotovo identična. Iako bi neko mogao da konstatuje da Xbox u poređenju s Playstationom ima određene hardverske slabosti (što se radne memorije tiče), nedostatke uspešno nadoknađuju izuzetno brzim ESRAM-om.

Međutim, što god pisali o hardveru, činjenica je da igrači to neće primetiti u samim igrama.

Ipak, oni koji su imali prilike da odigraju naslove koji su se pojavili na obe platforme tvrde da se PS4 može pohvaliti boljom rezolucijom, a mnogi dodaju i da je Xbox hardverski slabiji.

Kontroleri

Što se kontrolera tiče, situacija je još teža. Naime, Xbox 360 imao je daleko ugodniji kontroler od Sonyjevog DualShocka 3, ali dolaskom novih kontrolera, situacija se promenila i obe konzole mogu da se pohvale poboljšanim dizajnom.

Oba kontrolera imaju ulaz za slušalice, a touch pad na DualShocku 4 u svakom je slučaju zgodan dodatak jer vam dopušta upravljanje kakvo inače viđamo na pametnim telefonima i prenosnim kompjuterima.

Kada govorimo o bateriji, PS4 koristi bateriju koju možete puniti dok to nije slučaj s Xboxom (iako vas ništa ne sprečava da nabavite baterije koje ćete puniti sami). Međutim, Sony se ne može baš pohvaliti kapacitetom pa ćete bežični kontroler puniti svakih sedam sati dok ćete u slučaju XO-a baterije menjati svakih nekoliko nedelja.

Ukratko, mnogi tvrde kako je Microsoft pobednik u ovoj kategoriji, a valja spomenuti i to da Xbox dopušta spajanje čak osam kontrolera istovremeno (PS4, samo četiri).

Sistem i upravljanje podacima

Xbox je ovde prema mnogim kritikama pobednik, a njegov sistem inspirisan Windowsom 8 daleko je preglednije od Sonyjevog.

XO je daleko brži pa ćete od standbya do ulaska u igru čekati samo dvadesetak sekundi, a uz pomoć Kinecta možete upravljati i glasovnim naredbama (iako XO ovde pomalo pati od "Siri sindroma").

Multitasking na obe je platforme prilično jednostavan pa tako možete pauzirati igru, maknuti je s ekrana i pozabaviti se nekim drugim aplikacijama. PS4 u ovom slučaju ima i opciju prenošenje vaše igre uživo preko interneta (Twitch.tv i Ustream) dok će korisnici Xboxa morati da se strpe do naredne godine. Naravno, u ovom slučaju govorimo o manje važnim detaljima.

Što se tiče snimanja kratkih video zapisa vaše igre, Xbox se može pohvaliti daleko boljim sistemom za montažu pa tako na svoj video možete u postprodukciji dodati i audio i video komentar.

Valja dodati i kako na "četvorci" nećete puštati CD-ove ili MP3 već ćete muziku prebacivati tek kada se pretplatite na Music Unlimited. Xbox One dopušta CD-ove, ali ne i MP3.

Igre

Ono što je mnogima najvažnije svakako su naslovi, a Xbox je u ovom slučaju zanimljiviji još od prvih najava. Naime, Xbox od samog početka ima čak dvostruko više ekskluzivnih naslova, tu su "Dead Rising 3", "Forza Motorsport 5", "Ryse: Son of Rome" i dugoočekivani "Titanfall".

PS4 ima "Killzone: Shadow Fall" i od kritike pokopani "Knack", a kasnije će se pojaviti i "Driveclub" i "Infamous: Second Son".

Ipak, vlasnici Playstationa kasnije bi mogli biti zadovoljniji jer neki će se naslovi (za obe platforme) prvo pojaviti na četvorci.

I još jedan važan detalj, ni jedna konzola ne dopušta igranje starijih naslova koje ste igrali na prethodnicima (PS3 i Xbox 360).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: