Da li će Facebook "ubiti" SMS?

Facebook se uključio u trku smenjivanja SMS-a sa prestola, objavivši da je njegova Messenger Aplikacija za Android dostupna i onima koji nemaju Facebook nalog. Za prijavljivanje su dovoljni ime i broj telefona.

Džared NjumanIzvor: Time
Podeli

Samo nekoliko dana pošto je proslavio 20. rođendan, dobri stari SMS je mnogima trn u oku. To što nudi svoju aplikaciju bez zahteva za Facebook nalogom je iznenađujući potez ove društvene mreže, ali možda i neophodan korak da bi uklonila sve prepreke do onoga što će najverovatnije obezbediti krunu kralju poruka: sveprisutnosti.

Iako je ova aplikacija za sada dostupna samo za Android telefone i u nekolicini zemalja - Australiji, Indiji, Indoneziji, Južnoafričkoj Republici i Venecueli - vremenom će stići i u Evropu i SAD, omogućavajući korisnicima da ćaskaju sa svojim kontaktima iz telefona čak iako ne koriste Facebook.

Ova vest je uzburkala twittersferu koja bruji od izjava da je novi Messenger uvreda za mali jadan SMS.

Međutim, zamisao kao takva nije loša. S obzirom da jedan SMS nekom prijatelju iz susedne zemlje može da vas košta više od prenosa podataka sa Marsa, kome se ni bi dopala ideja zaslužene kazne za operatere? U realnosti, međutim, standardni SMS ima dosta stvair koje mu idu naruku i najverovatnije će vešto preživeti sve vrste uvreda, naročito onu koja dolazi od Facebooka.

Ako ništa drugo, Facebook Messenger suočava se sa istom preprekom kao i druge aplikacije za poruke poput WhatsApp i Vibera: zahteva svesnu odluku da ne koristite tradicionalan SMS.

Za korišćenje Facebook Messengera prvo treba da razmislite da li primalac ima instaliran Facebook i da li je namešten da prima obaveštenja o novim porukama. Potom morate da se posvetite korišćenju Messenger aplikacije umesto funkciji slanja SMS-a koja je ugrađena u vaš telefon. Jednom kad to uradite, konverzacija vam je vezana za Facebook ukoliko nemate neki od odabranih Android telefona koji mogu da integrišu regularne tekstualne poruke.

Mnogo toga o čemu treba da razmišljate u poređenju sa standardnim SMS-om koji garantovano stiže do primaoca.

Da bi predstavljao istinsku pretnju tekstualnoj poruci, Facebook Messenger mora da ima neku vrstu tesne integracije sa smartfonima poput one kakvu ima Appleov iMessage, koja automatski zamenjuje standardne SMS-ove između bilo koja dva korisnika iPhonea. A to zapravo i neće biti moguće sve dok Facebook ne počne da pravi sopstvene smartfone.

Kad je reč o tešnjoj integraciji sa smartfonom, Facebook jednostavno mora da se takmiči sa sličnim uslugama koje su već našle svoje mesto pod suncem. WhatsApp je trenutno u Top 5 aplikacija u 141 zemlji i ima 10 milijardi poruka dnevno (poređenja radi, u 2011. je poslato 7,8 triliona standardnih SMS-ova ili oko 21 milijarda dnevno).

Konkurencija je dobra stvar ali u ovom skučaju znači da će korisnici biti fragmentirani preko nekoliko usluga koje ne komuniciraju jedna s drugom.

U idealnom svetu te konkurentne usluge će nekako već naći načina da funkcionišu jedna sa drugom tako da bi Facebook korisnik mogao da pošalje poruku nekome ko koristi WhatsApp ili Viber.

Dok se to ne desi, ako zaista želite da doprete do nekoga, SMS ostaje najpouzdanija opcija a Facebook Messenger predstavlja tek beznačajnu pretnju.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Aktuelno

IT dostignuća u 2012. godini

Ovu godinu obeležio je veliki broj revolucionarnih uređaja i tehnologija. Internet sajt Mashable predstavio je neke od najinteresantnijih dostignuća tehnološke industrije u 2012.

Aktuelno ponedeljak 31.12. 11:05 Komentara: 25

2012. kroz slike korisnika Instagrama

2012. godina je kudikamo lepše izgledala zahvaljujući slikama koje su korisnici stavljali na Insagram i posle neumorno šerovali. Ovo je izbor popularne društvne mreže - deset najboljih fotografija napravljenih tokom godine.

Aktuelno petak 28.12. 15:06 Komentara: 7

Sigurno surfovanje netom i na odmoru

Provođenje odmora offline je davna prošlost. Mnogi ljudi sa sobom nose laptopove, tablete i smartfone kako bi imali mogućnost pristupa Internetu dok su na putu. U tim slučajevima bi trebalo biti oprezan, jer nebezbedan pristup internetu je otvoren poziv lopovima.

Aktuelno četvrtak 27.12. 16:23 Komentara: 2

BB 10 "pobedio" iOS 6 i Windows Phone 8

Novi operativni sistem RIM-a (Research In Motion), Black Berry 10, izgleda da će biti prava konkurencija na tržištu. Pitanje je, međutim, da li će imati ono što je potrebno da sruši iOS6 sa podijuma i zaustavi Windows 8 u munjevitom usponu ka zauzimanju treće pozicije na listi najpopularnijih mobilnih operativnih sistema.

Aktuelno petak 21.12. 14:41 Komentara: 20
strana 1 od 10 idi na stranu