Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 26.05.2023.

09:00

Topla zima skupo koštala Zagreb – Sljeme izbačeno iz Svetskog kupa

Izvor: B92

Autor:B92

Topla zima skupo koštala Zagreb – Sljeme izbačeno iz Svetskog kupa
Foto: Tanjug/AP Photo/Giovanni Auletta

Posle 19 godina u rasporedu Svetskog skijaškog kupa, sledeće sezone neće biti trke na zagrebačkom Sljemenu.

Veće Svetske skijaške federacija (FIS) usvojilo je kalendar za sezonu 2023/2024 u kojem se nije našla "Snežna kraljica".

Čelnici FIS nisu uvažili zahtjev i argumente Hrvatskog skijaškog saveza za organizaciju trka na Sljemenu.

Poslednjih godina organizatori "Snežne kraljice" imali su velike probleme zbog visokih temperatura i nedostatka snega.

Prošle sezone održana je samo jedna od dve planirane trke ženskog slaloma, dok je godinu pre toga vožena samo ženska, ali ne i muška trka.

Zbog nedostatka snega, otkazane su bile i trke 2014. te 2016. godine.

"Žao nam je što Snežne kraljice neće biti ove zime, ali već razmišljamo o sezoni nakon i nadamo se i verujemo da će Snežna kraljica biti opet uvrštena u kalendar Svetskog kupa 2024/2025. U organizaciji trka Svetskog kupa ima brojnih primera gde drugi organizatori nisu organizovali trke svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar, pa očekujemo da će tako biti i s našim trkama"
, rekao je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu.

"Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom poslednje dve godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svedočili neverovatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uslovima za taj deo godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čeloj centralnoj Evropi, ali smo svake godine i u tako teškim uslovima uspeli da organizujemo bar jednu trku".


"Ako nemate trku, to je kao da naša fudbalska reprezentacija neprestano igra u gostima, a naše su skijašice i skijaši svojim rezultatima itekako zaslužili i igru na domaćem terenu gde su redovno ostvarivali dobre rezultate te se iskreno nadamo da će ona ponovo biti moguća nakon godine pauze".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

31 d

U fokusu

Vidi sve