Nova vest
Tenis

Četvrtak, 11.07.2019.

12:16

Muratoglu: Rekord Margaret Kort je izazov za Serenu, opet igra sjajno

Trener Serene Vilijams Patrik Muratoglu jedan je od onih sa kojima priparnici sedme sile ovde u Londonu najviše vole da pričaju.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Muratoglu: Rekord Margaret Kort je izazov za Serenu, opet igra sjajno
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Nije ni čudo što je Francuz bio okružen gomilom novinara kada su dobili priliku da nakratko porazgovaraju sa njim o povratku Serene Vilijams u formu i o novom teniskom čudu, mladoj Amerikanki Kori Gof, koja je član njegove poznate akademije.

Muratoglu je na pitanje koliko je Vilijamsova spremna za osvajanje 24. Grend slem titule i izjednačenje rekorda Margaret Kort rekao kako je sasvim opuštena, ali i izuzetno motivisana da osvoji trofej.

Serena je veoma srećna, jer su joj tu i suprug, i ćerka i što mogu da se opuste u kućnom ambijentu. Takođe je zadovoljna što je ne muče bolovi u poslednje dve nedelje, i što se lakše kreće po terenu. Kada, u pripremama za turnir, osećate bol, činite sve da biste se adaptirali u odnosu na njega. Izuzetno je teško takmičiti se sa osećanjem bola, jer celo vreme mislite na njega, jer patite. Ali, sada smo imali priliku da se bez bola pripremamo za Vimbldon i da se fokusiramo na primarne takmičarske zadatke, a takvo stanje se prenelo i na njenu igru. Sada je 100% usresređena na svoju igru i pobeđivanje. Činjenica da je dosta vremena provela u igri i u singlu i u mešanom dublu veoma joj je koristila kako bi podigla svoju igru na najviši nivo”, kaže Muratoglu.

Naravno, svi su bili oduševljeni kada je objavljeno da će igrati u miksu sa Endijem Marijem. Muratoglu kaže da je to moglo samo da joj koristi.

Po meni je to bilo potpuno pozitivno. Sarađuje sa još jednim velikim šampionom, razmenjuju iskustva, sinhronizuju se na terenu i, najvažnije od svega - ponovo takmiče, tako da je sve to samo dobar dodatak opštoj pozitivnosti koju imamo na Vimbldonu ove godine. Zato i ne mislim da je hešteg #MurraySerena i to što je ova saradnja postala tako popularna na društvenim mrežama išta loše ili razlog za brigu da će im zasmetati da ostanu usresređeni na njihov glavni cilj, već naprotiv, biće im povod da još malo uživaju u svemu dobrom što su postigli ovih dana”.

Izuzetno je zadovoljan njenom igrom, formom, očekuje da u finišu turnira bude još bolja.

Kad sam rekao da se oseća lakše na terenu, pre svega sam mislio na to da se brže kreće, čim je ne sputava bol. Ali, činjenica je da je malo izgubila i na kilaži, i da joj ni to više ne smeta kako bi bila više pokretljiva na terenu, efikasnija u svakom smislu. To što nema problema sa bolovima na Vimbldonu i što je u stanju da napokon poveća fond odigranih mečeva koji je bio uporedno mali ove godine, izuzetno je korisno za nju pred nastavak ove sezone. Da bi tokom meča mogao da podigneš svoju igru kada je najpotrebnije, neophodno je da ti te sezone odigrao jedan broj kvalitetnih mečeva i da možeš da osetiš svoju takmičarsku igru na terenu. Serena na Vimbldonu igra sve bolje, iz meča u meč, pogotovo posle prvog seta u njenom drugom meču koji je odigrala izuzetno loše i bez koncepta igre. Od tada je sve bivalo bolje, a sada je sjajno“, oduševljen je Muratoglu.

Nema više ni one neugodne povrede kolena, jednog od glavnih uzroka njenog poraza na Rolan Garosu.

Nismo planirali da nastupi na nekom turniru na travi kako bi se „zagrejala“ za Vimbldon, jer je posle poraza na Rolan Garosu prvi zadatak našeg tima bio da je oporavimo od povrede kolena. Na raspolaganju nam je bio sjajan doktor koji je to uspeo da uradi već za dve nedelje, i posle toga je glavni izazov bio da je dovedemo u fizičku formu. Konačno je bila u stanju da radi na sebi na način na koji smo svi priželjkivali, i znali smo da ako je fizički spremna, čak i ako ne igra svoj najbolji tenis na Grend Slem turniru, Serena može da pobeđuje, i kroz svaku pobedu diže nivo svoje igre. Ovaj Vimbldon je pravi primer takvog razvoja situacije“, zadovoljan je francuski stručnjak.

Primetno je da se bolje kreće i Muratoglu dodaje da nema razloga da bilo šta menja u svom načinu igre.

Njena igra se ne svodi samo na servis i ritern. Mobilnija je i samim time kreativnija u rešenjima u igri. Doduše, da budemo iskreni, ako su vam na travi servis i ritern na visokom nivou, to će vam pružiti veliku prednost u igri i to je sigurno razlog zbog čega je ovde imala toliko uspeha do sada. Ne vidim da će u preostalim mečevima biti primorana da menja nešto u svom planu igre“ kaže Patrik.

Izlišno je govoriti koliko bi joj značilo da izjednači rekord Margaret Kort.

Sigurno je da će Sereni značiti to ako baš ovde bude osvojila svoj prvi Grend Slem od kada se ostvarila kao majka, ali će činjenica da će se time izjednačiti sa dosadašnjim rekordom Margaret Kort sigurno predstavljati veliki motiv da se usresredi na osvajanje rekordnog dvadeset petog. To joj je i bio jedan od glavnih ciljeva da se vrati tenisu posle materinstva i toliko puno medicinskih komplikacija i procedura koje je prošla. Trud koji je uložila u to da se ostvari kao majka, a zatim i da se vrati u tenisu…Ne mogu da uporedim ni sa čim drugim u mom iskustvu. Vi ne možete imati predstavu o tome koliko naporno je radila da bi se vratila na ovaj nivo. I za mene će, iako je toliko dobro poznajem, to biti ravno čudu“ , zaključio je Muratoglu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve