Ančić: Novaku čuvam leđa, ali zna da ne mogu da putujem

Nekadašnji hrvatski teniser Mario Ančić govorio je za srpske medije o saradnji sa Novakom Đokovićem i povredi zbog koje je predao četvrtfinale Tomašu Berdihu.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Četvrtak, 13.07.2017.

19:30

Ančić: Novaku čuvam leđa, ali zna da ne mogu da putujem
Photo by Julian Finney/Getty Images

Ančić je posle nedelju i po dana ćutnje "otvorio dušu" o prijateljstvu sa Novakom i onome što se događalo na ovogodišnjem Vimbldonu.

Od našeg specijalnog izveštača iz Londona Nikole Đukića.

"Rekao sam novinarima da ćemo popričati posle turnira, nije bilo potrebno to činiti za vreme Vimbldona. Znam da je bilo dosta interesovanja, ali sam pokušao da fokus bude na Novaku, da on priča na terenu i van njega. Bili smo podrška i želeli da napravimo najbolje i najmirnije okruženje za njega. Najbolje je bilo da se ne pravi pompa tokom samog turnira. Stvorili smo timski duh kako bi igrao najbolje što može", počeo je priču Mario Ančić.
EPA/NIC BOTHMA
Srpski teniser morao je da preda četvrtfinale trećeg Grend slema zbog povrede lakta koja ga muči već godinu i po dana, a koja se pogoršala od dolaska u London.

"Pričali smo da, za slučaj da dobije Berdiha, uzmemo slobodan dan pred polufinale. Nas dvojica bismo odradili trčanje i teretanu, ali Novak ne bi dotakao reket ceo dan, toliko je bilo ozbiljno. Razmišljali smo da za meč sa Federerom ne treniramo, već da tako pokušamo da smirimo bol", dodao je Ančić, a onda i detaljno objasnio o čemu se radi:

"Već dugo vuče tu povredu, problem je što su ovde lopte veoma teške, a sigurno nije pomoglo ni to što su organizatori učinili sa odlaganjem meča, pa je igrao dan za danom. Bol bi kretao sa servisom, ali bi počeo da se širi dalje. Lociran je u laktu i onda se spušta niz ruku, konstantno ga je osećao. Jednostavno, nije mogao da servira iznad 100 milja. Nije servirao jako koliko može, nego se štedeo. Zaboli ga kod pokreta, potom sledi ceo poen tokom kojeg oseća posledice, a nakon toga počne da ga boli pri forhendu. Nole je jedan od najjačih sportista, ne samo u tenisu, prošao je toliko igranja pod bolovima i, kada je on rekao da nije mogao više i da je jedva držao reket, onda teško mogu da zamislim kakvi su bolovi".
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Đoković je već neko vreme u potrazi za "dodatnim" trenerom koji će ga češće pratiti na turnirima, ali izgleda da to neće biti 33-godišnjak iz Splita, koji je posvećen svojim obavezama na Vol Stritu.

"Imamo novu situaciju sa laktom. Razmišljao je da uzme neki period slobodno, ovo će ga primorati da pauzira. Što se mene tiče, vraćam se natrag na posao. Do ovoga je došlo jer smo Nole i ja bliski. Dobri smo prijatelji i hteo sam mu pomoći na bilo koji način, kada sam već tu. Postavili smo dobre temelje jer mi je on na terenu izgledao kao stari Nole, kako na mečevima, tako i na treningu. Svi imamo uspona i padova u životu i, nažalost, kada si uspešan sportista, sve to moraš da prolaziš javno. Igrao je finale US opena i još dva četvrtfinala Grend slema – to je prilično dobro, ali se od njega uvek očekuje najviše. Moram da se vratim svojim poslovnim obavezama, to je ono u čemu sam trenutno, ali ostajem otvoren sa Novakom. Nastavićemo da pričamo, bez obzira u kojoj ulozi se nalazio. Međutim, on zna da sam veoma limitiran kada su u pitanju putovanja".

Ipak, bilo kakvi dalji planovi moraju da sačekaju da se telo oporavi.

"Prva i najozbiljnija stvar jeste da se reši lakat. Postoje naznake da će se lečiti u Americi, a normalno je da ću, ako bude bio tamo, uspevati da uskladim obaveze kako bih ga viđao. Što se tiče drugih planova, nismo ni pričali i mislim da nema potrebe jer on zna u kojoj sam situaciji. Tu sam za sve što mu je potrebno. On je odlična osoba – drago mi je da kaže da ima poverenja u mene, ali ja mogu da kažem da imam maksimalno poverenje u njega. Kada se reši povreda lakta, onda će videti šta želi da uradi".
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Iako je mnogima saradnja Srbina i Hrvata bila iznenađenje, ona povremeno traje već neko vreme, ali nikada nije bila zvanična.

"Bio sam na US openu, u Indijan Velsu pre dve godine... Uvek sam tu za njega i uvek ću biti da mu čuvam leđa. Mogu mu mnogo pomoći kada je u pitanju oporavak jer ovo je njemu prvi put da se susreće za nekom ozbiljnijom povredom. Mnogo je spekulacija o operaciji. Vi ste novinari, ja sam bankar, ali ne znamo šta će doktori reći. Plan je da se nađu najbolji svetski stručnjaci, odredi najbolja nega i već su napravljeni snimci posle meča. Posle toga treba odrediti koji je stepen povrede – da li je potrebna lagana operacija, da li nešto mora da se izvadi ili ne, da li je odmor od par ili šest meseci. Vraćam se biznisu, ali sam tu za njega".

Ako je neko upoznat sa tim kako se boriti sa povredama, to je, nažalost, Ančić. Zbog zdravstvenih problema morao je da napusti tenis već sa 25 godina i posveti se biznisu i finansijama. Za sve to vreme imao je veliki oslonac upravo u Đokoviću.

"Dosta mi je pomogao, čuli smo redovno i on je znao sve što mi se događa. Viđali smo se u Njujorku kada sam se preselio tamo, često bi svraćao".
Photo by Julian Finney/Getty Images
Upravo je Mario taj koji može mnogo da mu pomogne kako bi prebrodio jedan od najtežih perioda u karijeri.

"Po mom mišljenju, možda je i dobro što se to desilo sada, kada igra dobar tenis, a ne pre nekoliko meseci. Dobio je neki novi vetar u leđa, vidimo ga ponovo da se bori, da daje maksimum, ali sada postoji ta neizvesnost oko lakta. Reći ću mu mnoge stvari kroz koje sam prolazio i kako sam se nosio sa tim. Nažalost, imam dosta tog iskustva".

Zato je Ančić istakao da će najbolji srpski sportista ponovo dominirati 'belim sportom'.

"Nemam sumnje u to. Zato sam i rekao da mi je drago da, kada je već moralo da se desi, da se dogodilo sada. Iz iskustva znam da, kada donosiš odluke, najgore ih je doneti kao reakciju na nešto. S obzirom na to da igra dobro i da želi da se takmiči, dobro je da to ima u glavi dok prolazi period rehabilitacije. Uopšte ne sumnjam da će biti još opasniji za protivnike, kada god se vrati", zaključio je Mario Ančić. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: