Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 03.07.2017.

17:00

Džej Džej – decenija od prve i za sada poslednje GS titule

Jelena Janković nalazi se na turu 17 godina, ali u poslednjih nekoliko pruža nešto slabije partije, pa i ne čudi što su ljudi zaboravili na njene igre od pre.

Izvor: PT

Autor: PT

Džej Džej – decenija od prve i za sada poslednje GS titule
Getty Images

Najbolje plasiranu srpsku teniserku polako stižu i godine, pošto je nedavno napunila 32, a u 2017. godini gotovo da nije prošla prvo kolo nekog turnira.

Na WTA listi je pala na 67. mesto, što je njen najgori plasman u poslednjih 13 godina.

Sve ovo navodi na moguće povlačanje iz tenisa, ali Jelena kako kaže i dalje uživa na terenu i uvek daje sto odsto sebe.

Najprestižniji turnir na svetu, Vimbldon, krenuo je u ponedeljak, pa je red da se osvrnemo malo na našu najbolju teniserku, s obzirom da je ove godine tačno deset godina od prve i jedine Grend slem titule Jankovićeve.

Tih godina (2006, 2007, 2008, 2009, pa i 2010.) Jelena je bila u samom vrhu tenisa, beležila odlične rezultate, međutim u singlu nikada nije uspela da dođe do Grend slem trofeja.

Džejmi i Jeca – šampionski spoj

Iako nije uspela u singlu, srpska teniserka je 2007. godine u paru sa Džejmijem Marijem trijumfovala u miks dublu na terenima Ol Ingland klaba. Upravo nas taj događaj i jubilej od deset godina, ponovo vraća u 2007.

Kada su Džej Džej i Mari ušli u finale Vimbldona, Britanac je bio veoma iskren rekavši da nije ni sanjao da bi mogao igrati finale Vimbldona, pogotovo u miksu.

Zanimljivo, šest od sedam mečeva srpsko-britanski par dobio je u tri seta i u skoro svakom je bila igra živaca.

Jelena i Džejmi startovali su protiv domaćeg para Ričard Blumfild/Sara Borvel, koji su kao što smo rekli dobili u tri seta.

Međutim, onda je usledio pravi ispit i meč protiv trećih nosioca Marka Noulsa i Jan Ži. ’Prštalo’ je na sve strane, dva seta su otišla u taj-brejk, ali su Mari i Jeca bili staloženiji u trećem koji su dobili sa 6:3.

Već tada u Londonu su počeli da šuškaju kako bi Mari mogao da donese trofej Englezima, prvi posle 20 godina.

U trećoj rundi usledio je jedini meč koji su srpsko-britanski par dobili u dva seta, dok su u četvrtfinalu odigrali najteži meč na turniru.

Protivnici su bili deveti nosioci Marćin Matkovski i Kara Blek. U tri seta od maksimalnih 39 gemova, odigrano je 38, što govori koliko je duel bio izjednačen i neizvestan.

Prva dva seta završena su u taj-brejku, dok su u trećem Jelena i Džejmi uspeli da dobiju sa 7:5 i plasiraju se u polufinale najprestižnijeg turnira na svetu.

Do kraja turnira vodili su takođe velike borbe. Prvo su u borbi za finale pobedili Daniela Nestora i Elenu Lihovtsevu (6:4, 4:6, 6:4), dok su u velikom finalu savladali Jonasa Bjorkmana i Alisiju Monk.

Bjorkman je već bio na zalasku karijere sa 35 godina, međutim bio je među najboljim dubl igračima na svetu, dok ni Alisija Monk nije mnogo zaostajala, pa sama pobeda nad njima pretstavlja ogroman uspeh.

Iako titula u miks dublu nema istu težinu kao ona u singlu, ovaj rezultat srpsko-britanskog para spada možda i u najveće iznenađenje turnira.

Ta 2007. godina bila je odlična za Jankovićevu, međutim čini se da je godina posle nemerljiva, s obzirom da je došla do prvog mesta na WTA listi i igrala finale US Opena.

No. 1, finale US Opena i sjajan kraj sezone

Fantastičnom igrom otvorila je 2008. i već na prvom Grend slemu uspela da dogura do polufinala gde je zaustavljena od strane Marije Šarapove, koja u finalu savladala Anu Ivanović.

Pred drugi Grend slem u sezoni, Jelena je došla kao možda i glavni favorit, jer je osvojila Master u Rimu.

To zvanje je i opravdala, ali je u čuvenom meču poražana od sunarodnice Ane Ivanović.

Kažemo čuvenom zato što je taj duel odlučivao ko će biti prva na svetu posle pariskog Grend slema.

Obe teniserke bile su na vrhu karijere, a na kraju su sitnice odlučile. Ana je pobedila u tri seta, a Jankovićeva je morala da sačeka na prvo mesto još malo.

Jedanaestog jula 2008. godine prvi put u karijeri Jelena Janković zauzimala je prvo mesto na WTA listi, međutim tu se zadržala samo nedelju dana.

Ipak furioznom završnicom i osvajanjem tri WTA turnira u tri nedelje i ulaskom u polufinale završnog turnira Jankovićeva je ponovo došla do prvog mesta i godinu završila kao najbola teniserka planete.

Postepen pad i loša 2016.

Naredna godina bila je solidna za Džej Džej, ali ispostaviće se da nikada više neće ponoviti onako konstantne partije kao te 2008.

Na Grend slemovima nije mogla dalje osmine finala, ali “hajlajt“ te godine bilo je ponovno polufinale Završnog turnira gde je poražana od Serene Vilijams.

Tokom 2010. godine Jeca je ponovo bljesnula, ušla u treće polufinale Rolan Garosa, ali je iz isto toliko puta i poražena.

Da ne bismo baš taksativno nabrajala šta se kad se desilo, treba reći da Jelana Janković jednostavno nikada više u karijeri nije ponovila 2007. ili 2008. godinu, što ostavlja onako gorak osećaj u ustima, jer je svakako mogla više.

Od 2010. do 2015. srpska teniserka uopšte nije igrala toliko loše, šta više ’vrtela’ se oko dvadesetog mesta na WTA listi, a 2013. je po peti put u karijeri uspela da završi sezonu u top 10.

Nizbrdo za Jecu, sve je krenulo od drugog dela prošla sezone, kada je konstantno bila oko 30 ili 40 mesta, dok je godinu završila na 54. poziciji.

Godine su svakako jedan od razloga, ali viđali smo i starije teniserke koje su u tridesetim beležili odlične rezultate.

Za sada to nije slučaj sa našom Jecom, koja je ove sezone poražena u prvim kolima Šenžena, Hobarta, Tajvana, Dubaija, Majamija, Praga, Madrida, Rolan Garosa, Hertongenboša i Maljorke.

Na Vimbldona dolazi sa ambicijom da dođe do druge nedelje, a da li će to i uspeti videćemo narednih dana. U prvom kolu sastaje se sa Agnješkom Radvanjskom, koja se takođe nalazi u veoma lošoj formi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d