- Wimbledon 2017 -

Spenser Gor – prvi šampion, otac voleja

Prvi Vimbldon je održan pre tačno 140 godine, a premijerno izdanje danas najvećeg turnira u istoriji osvojio je Britanac Spenser Gor.

AK
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Gor je imao aristokratsko poreklo, jedan brat mu je bio biskup, drugi pravnik, a Spenser se okrenuo sportu, verovatno zbog toga što je rođen kilometar i po od Kriket kluba i Vimbldona.

Igrao je fudbal i kriket za školu koju je pohađao, bio i kapiten kriket tima, a kada je u okviru pomenutog kriket kluba ustanovljen i tenis, počeo je da se bavi i ovim sportom.

U julu 1877. organizovan je prvi turnir na terenima Ol Ingland klaba, a na njemu je slavio upravo Gor pobedivši Vilijema Maršala sa 6:1, 6:2, 6:4 pred oko 200 gledalaca.

Bio je prvi igrač u istoriji koji je koristio volej tehniku, pa se smatra kreatorom ovog stila igre. Gor je bio jedan od 22 muškarca koji su platili jednu gvineju (približno 66 funti (75 evra) u današnjem novcu) da bi učestvovali na turniru.

Tokom pet dana odigran je 21 meč, a nije se igrao tokom vikenda kako se ne bi poklopio sa godišnjim duelom Itona i Heroua u kriketu. Potom je usledila pauza od četiri dana zbog kiše

Gor je u prve četiri runde izgubio samo dva seta, a onda slavio u finalu za manje od 50 minuta. Nagrađen je sa 12 gvineja i srebrnim peharom koji je dodelio lokalni sportski magazin "Field".

Sledeće godine kao branilac titule nije morao da igra do finala, gde je poražen od Frenka Hedoua sa 7:5, 6:1, 9:7. To mu je bio poslednji nastup na Vimbldonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.