Nova vest
Tenis

Subota, 11.07.2015.

19:00

Rafa – Rodžer ili Novak – Rodžer: Koje finale je bilo bolje?

Dva možda i najbolja meča u 21. veku odigrana su u finalima Vimbldona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty Images

U oba je akter bio Rodžer Federer, čovek koji je sedam puta slavio na terenima Ol Ingland Klaba, ali je ta dva finala izgubio – 2008. godine od Rafaela Nadala, a 2014. od Novaka Đokovića.

“Verovatno je veći ulog bio 2008. godine, ja sam jurio šestu titulu, Rafa svoju prvu, dok je Novak prošle godine već osvojio jedan Vimbldon. Takođe, 2008. sam se ja vratio posle 0-2 u setovima, u finišu je bilo i mračno, tako da je taj meč bio više ’epski’. Ali i prošlogodišnje finale bilo je uzbudljivo“, uporedio je Federer dva velika meča.

U oba meča Federer je zaostajao i činilo se da je na ivici poraza, ali je ipak uspevao da izbori peti set. Protiv Rafe je gubio 2:0 u setovima, zatim sa 5:2 u taj brejku četvrtog seta, a na kraju je poražen tek sa 9:7 u petom setu. Prošle godine je Novak vodio sa 2:1 u setovima i 5:2 u četvrtom, ali je slavio tek u petom setu sa 6:4.

Kao što je Rodžer i rekao, finale iz 2008. imalo je dodatni element drame zbog prekida zbog kiše, zbog mraka, ali i činjenice da je Nadal treću godinu u nizu nastojao da sruši njegovo kraljevstvo na Vimbldonu.

“Duel Federer – Nadal bio je interesantniji za gledanje jer su njihovi mečevi uvek zanimljivi i obojicu ih je zabavno gledati. Nadal ne bi trebalo da može da dobije Federera na travi, ali to je Nadal – Federer, znamo koji je skor. Neki momak koji dolazi na scenu, u tom trenutku nismo znali šta će od Nadala postati, da li će biti ovoliko dobar koliko je postao. Zato je bilo zabavnije“, kaže osvajač sedam Gren slem titula Mats Vilander.

Takođe, dok su 2008. i Federer i Nadal sve do poslednjeg poena izvlačili magiju iz šešira, prošle godine kraj je bio nagao, antiklimaks – Rodžer se ’raspao’ u poslednjem gemu.

Ipak, do tog trenutka striktno teniski gledano okršaj Đokovića i Federera bio je za nijansu kvalitetniji, što se vidi i po statistici. Novak je imao 68 vinera i 27 neiznuđenih grešaka, a Federer 75 vinera i 29 grešaka. U finalu 2008. godine Rodžer je upisao 89 direktnih poena i 52 neiznuđene greške, a Nadal je imao odnos 60-27.

Uz to, nivo na kojem je Đoković igrao prvi set prošle godine i Federer treći bio bi u 99% slučajeva dovoljan i za osvajanje seta – sada to nije bio slučaj. Sa svime time saglasan je i Vilander.

“Nivo tenisa bio je viši 2014, igrali su dvojica tenisera koji su sjajni na travi“, kaže Šveđanin i dodaje:

“Kada pogledate meč Đoković – Federer, da li je Rodžer imao šanse? Jeste, ali verovatno ga neće sada pobediti. Đoković je igrao toliko dobro i bilo je iznenađenje što se uopšte igralo pet setova. Barem za mene, a i na ceremoniji se videlo po Federeru da je iznenađenje i za njega, smeškao se i bio je srećan. Nije bio uništen“.

Na kraju, najpravednije jeste zaključiti da su oba finala bila spektakularna i da je samo pitanje ukusa i navijačke pripadnosti koje je bilo bolje. Jedno je sigurno, oba će se dugo pamtiti, a možda u nedelju dobijemo novi klasik.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve