Rusi plesom naljutili Aboridžine

Originalan ples Oksane Domnine i Maksima Šabalina na Evropskom prvenstvu u umetničkom klizanju u Estoniji naljutio je starešine australijskih Aboridžina.

Izvor: B92, eurosport

Četvrtak, 21.01.2010.

19:22

Default images

Ruski par je zahvaljujući plesu, koji su izveli obučeni kao Aboridžini i sa lišćem preko toga, simbolično povećao svoju prednost na Šampionatu, ali je potom bio veoma iznenađen kada su Domnina i Šabalin saznali da su ih starešine australijskih Aboridžina optužili za krađu plesne tačke, čime su ozbiljno uvredili jednu kulturu.

Nismo znali ništa o tome“, rekla je Domnina posle tačke za koju su ona i Šabalin dobili 61,49 bod, i sada imaju ukupno 104,24 boda, pred takmičenje u slobodnom plesu koje je zakazano za petak.

Rusi su posle obaveznog programa, održanog u utorak, imali pet bodova prednosti na vrhu, a sada su je simbolično povećali u odnosu na Italijane Federiku Faijelu i Masima Skalija, koji imaju 99, 15 bodova. Treće mesto zauzima još jedan ruski par Jana Koklova i Sergej Novicki, sa 96,46 bodova.

Šabalin je rekao da su on i njegova partnerka odradili istraživanje, ali da nisu imali nameru da to bude autentičan aboridžinski ples, kao i da su istu tačku izveli i na Nacionalnom šampionatu Rusije.

Mnogo smo istraživali na Internetu. Taj ples je nastao pre nekoliko hiljada godina i cilj uopšte nije bio da bude autentičan“, rekao je Šabalin.

S druge strane Sol Belir, predstavnik Aboridžina u australijskoj državi Novi Južni Vels je rekao:

Ples je veoma uvredljiv i mi ga vidimo kao krađu kulture Aboridžina i to je samo jedan primer eksploatacije ovog naroda“.

Tema takmičenja u originalnom plesu je bio narodni ples i Domnina je rekla da se njihova tačka uopšte ne razlikuje od onih koje su pripremili ostali takmičari, koji su svoju inspiraciju našli u drugim zemljama ili kulturama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: