MOK: Olimpijske igre ne mogu da spreče ratove

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je saopštio da je misija komiteta promocija mira putem sporta.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2023.

13:23

MOK: Olimpijske igre ne mogu da spreče ratove
Foto: Profimedia

MOK je izneo plan prema kojem bi se ruskim i beloruskim sportistima omogućilo ispunjavanje norme za učešće u Parizu kroz azijske kvalifikacije, jer im je zabranjeno učešće u evropskim takmičenjima.

Olimpijske igre ne mogu da spreče ratove i sukobe i ne mogu da upućuje na sve političke i društvene izazove našeg sveta, prenosi "Sport klub".

"Rat u Ukrajini je u domenu politike, a Olimpijske igre mogu biti svetski primer gde bi svi poštovali ista pravila i jedni druge. One mogu da otvore vrata dijalogu i gradjenju mira na način na koji podele ne mogu. Naša misija je uvek bila da promovišemo mir putem sporta", saopštio je MOK.

Kako je navedeno, MOK ostaje posvećen toj misiji i ujedinjavanju celog sveta u mirnom takmičenju.

"Za izgradnju mira potreban je dijalog, takmičanje u kojem se poštuje Olimpijska povelja može da posluži kao katalizator za razgovor, što je uvek prvi korak ka ostvarenju mira", saopštio je MOK.

SAD, Velika Britanija i Francuska su se 20. februara založile za zabranu učešća ruskim i beloruskim sportista u međunarodnim takmičenjima, dok je Ukrajina zapretila bojkotom Igara u Parizu ako se omogući učešće ruskim sportistima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: