Kruklin

Nešto je trulo u državi Njujork.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Subota, 02.07.2022.

11:00

Kruklin
EPA-EFE/JASON SZENES

Ovakav tekst je nekako najteže početi, jer Bruklin Netsi imaju toliko mnogo problema da će osnovno praćenje franšize naredne godine biti pravi spektakl.

Doveli su Kevina Durenta, Džejmsa Hardena i Kajrija Irvinga kako bi osvojili šampionsku titulu ili makar igrali finale, a dobili su tek 16 utakmica koliko je "Scary hours" trio proveo zajedno na parketu.

Povrede i problemi sa vakcinacijom dosta su uticali na to, ali, nekako ne možemo okriviti samo splet nesrećnih okolnosti pošto je Netsima nekako navika da sve dobro upropaste.

Bruklin ili Kruklin, kako je taj deo grada nazvao Spajk Li u jednom od svojih filmova, trenutno nije u najboljoj situaciji i istini za volju nije im to prvi put, pa ćemo videti kako će se izvući ovoga puta.

Durent sigurno odlazi, verovatno i Kajri Irving, a još uvek ne znamo ko će doći u zamenu za njih ili njega.
Foto: Profimedia
Bruklin Netsi su osnovani daleke 1967. godine u Nju Džerziju, kada su u ABA ligi nastupali pod imenom Nju Džerzi Amerikansi i samo godinu dana kasnije dolaze na Long Ajlend i postaju Njujork Netsi.

Sve do spajanja ABA sa NBA ligom, Netsi su važili za košarkašku silu u ligi verovali ili ne zajedno sa Denver Nagetsima i Indijana Pejsersima, a treba napomenuti da su se sa njima karavanu priključili i San Antonio Sparsi.

Tada su u timu imali Doktora Džeja, čuvenog Džulijusa Ervinga koji ih je dva puta vodio do titule (1974. godine i 1976. godine, da bi se nakon te titule ABA i NBA spojili), pa i Bila Melkionija, Džona Vilijamsona i kasnije Bernarda Kinga, Baka Vilijamsa, Derika Kolmena, Dražena Petrovića...

Netsi su NBA ligi imali nekoliko baš uspešnih sezona, pogotovo onih sa početka 2000-ih godina kada su osvajali Istočnu konferenciju 2002. godine i 2003. godine pod vođstvom Bajrona Skota.

Igrali su dva uzastopna finala, ali preko Los Anđeles Lejkersa i San Antonio Sparsa nisu mogli.

Tada su na parketu imali ljude poput Džejsona Kida, Kerija Kitlza, Ričarda Džefersona, Kita van Horna i nezaboravnog Brajana Skalabrinija. Menjali su Netsi sve i svašta posle toga, došao je Vins Karter iz Toronto Reptorsa kako bi se otišlo korak dalje i sa NBA finala stiglo napokon do šampionskog prstena, ali sa Karterom nikada nisu bili ni blizu toga.

Zvuči poznato?

Probali su i sa Ejverijem Džonsonom na klupi i Bilijem Kingom kao generalnim menadžerom i došli onog katastrofalnog trejda koji je umalo uništio franšizu.

Deni Ejndž je u ime Boston Seltiksa poslao Bruklinu Pola Pirsa, Kevina Garneta i Džejsona Terija za Džeralda Valasa, Krisa Hamfrisa, Maršona Brusa, Kita Bogansa Krisa Džozefa i nezaštićena tri pika prve runde.

Boston je od toga dobio okosnicu današnjeg tima – Markusa Smarta, Džejlena Brauna i Džejsona Tejtuma, a Bruklin je dobio novu šansu koju je uspeo da uprska...

Mnogi su zaboravili to leto 2012. godine, ipak je bilo pre 10 godina, a tada je uprava Bruklina otišla na sastanak sa Dvajtom Hauardom i njegovim agentom, jer je sjajni centar zatražio trejd iz Orlando Medžika.

Plan je bio da ga upare sa Deronom Vilijamsom koji je zaista igrao sjajno, ali to se nije desilo. Pošto nisu uspeli da dođu do Entonija Dejvisa na draftu usledio je trejd da se sa Pirsom, Garnetom i Terijem pojuri šampionski prsten, a sve se neslavno zavšrilo. Mihail Prohorov je bio vlasnik Bruklina od 2009. godine do 2019. godine (tehnički od 2017. godine je počeo proces) kada je ekipu preuzeo Džozef Cai, ali ne deluje da se nešto mnogo tu menja.

"Netsi mogu da imaju i 0/82", govorio je Džej Zi (manjinski vlasnik) u svojim pesmama i gotovo svi su već digli ruke od Netsa, kada se pojavio gospodin Keni Etkinson i uz pomoć Šona Marksa i ostalih napravio nekoliko odličnih poteza.

Svi smo znali da Netsi ne mogu nikoga da pobede, imaju jedan od najgorih učinaka u istoriji košarke baš u tom periodu, ali je Keni Etkinson video potencijal i koristio ga do maksimuma.

Te 2017. godine su jedino Golden Stejt Voriorsi bili efikasniji od njih, jedino je SBDS tim mogao da trči brže i daje više trojki od njih. Nisu mnogo Netsi pobeđivali, ali su namučili sve.

Posle je Keni Etkinson i došao do plej-ofa sa onom ekipom koju je predvodio Dianđelo Rasel, pa je bio primoran da se skloni i otvori prostor nekom drugom treneru kada su dovedeni Kajri Irving i Kevin Durent. Dakle, agencija za slobodne agente je u Njujork dovela Kajrija Irvinga i Kevina Durenta, ali ne u redove Niksa već Bruklin Netsa što je mnoge navelo da misle da su Netsi jedni od favorita za titulu.

Stiv Neš je seo na klupu kao glavni trener, njegov prvi takav posao u NBA ligi, a nešto kasnije je u svojstvu njegovog savetnika tu došao njegov nekadašnji trener Majk D'Antoni, čovek koji je specijalac za brzu košarku iliti "run and gun".

Dosta je pomogao čovek po imenu Žak Von koji je prilično dugo u Netsima, pa i Adam Herington i trenutni šef stručnog štaba Boston Seltiksa Ime Udoka.

Na sve to sa Kajrijem i Durentom stigao je Džejms Harden ili kako sam to tada nazvao "Blokbaster trejd koji je uzdrmao NBA ligu"

Dakle, Bruklin Netsi su dali Viktora Oladipa, Dantea Egzuma, Rodiona Kuruca, 4 pika prve runde + 4 pika koji će menjati sa Hjustonom u slučaju da Roketsi lošije prođu.

Dakle, deluje baš loše, ali ni izbliza kao u priči sa Bostonom. Ben Simons ipak ima potencijal.
EPA-EFE/JUSTIN LANE SHUTTERSTOCK OUT
Bruklin Netsi trejdovali su i uzeli Džejmsa Hardena jer su bili nesigurni u Kajrija Irvinga, prenosio je tada Adrijan Vojnarovski.

"Netsi nisu optimistični i misle da se Kajri uopšte neće vakcinisati. Spremaju se na život bez Kajrija. Hardena su doveli jer su znali da ne mogu da računaju na Irvinga", navodi dobro obavešteni novinar ESPN-a.

Što se Kajrija Irvinga tiče, on kada igra jedan je od najboljih plejmejkera lige, videli smo i u plej-ofu kako je znao da odigra i otkako su problemi sa nevakcinisanim igračima prošli, nekako se sve i u medijima smirilo.

Već neko vreme se vodi rat na relaciji "mediji-Irving", posebno je to eskaliralo kada je rekao "J***š Dan zahvalnosti" aludirajući na zločine Amerikanaca nad takozvanim Indijancima iliti starosedeocima, koji su Kajrijevi preci.

Otkako je otišao iz Klivlend Kavalirsa on je na meti raznih tabloida, kritičara i kolumnista. Želeo je da ode u tim koji će mu pružiti šansu da bude vođa i javio se Boston, ali se to loše završilo (ironično, zar ne?).

Bilo je mnogo priča kako se Kajri tamo sa svima posvađao, kako je bio "kancer" svlačionice i onda dobijamo ovu scenu. Kajri Irving i bratski zagrljaji sa bivšim saigračima: Dakle, nije to baš tako bilo. Nije ni sada u Bruklinu, Irving i Durent su u jako dobrim odnosima, čak se smatraju prijateljima, dok je Džejms Harden zapravo ispao katastrofalan posao.

Nakon mnogo buke i problema, Harden je poslat u Filadelfiju, a Bruklin u zamenu za njega dobio Bena Simonsa, koji je ove sezone takođe bio problematičan jer je uz probleme sa leđima imao i mentalne barijere koje je bilo teško zaobići.

Stigao je nedavno i Rojs O'Nil, tu su i momci poput Seta Karija ili Džoa Herisa, Kema Tomasa... Situacija nije baš toliko crna kao pre skoro 10 godina kada su trejdovali sa Bostonom.

Možemo debatovati da li su pogrešili kada su ostali bez Džereta Alena, ali seleri kep postoji i Netsi zaista nisu imali dovoljno novca da ga plate, možemo da pričamo o onom nezadovoljstvu Kenija Etkinsona koji nije želeo da daje minute Diandreu Džordanu, ali se ipak radilo o čoveku koga Netsi plaćaju 40.000.000 dolara u to vreme.

Sve su gurnuli u stranu u nadi da će osvojiti titulu, sve su podredili Irvingu, Durentu i Hardenu, a dobili samo 16 utakmica od njih trojice. I opet imamo priče o povredama i pandemiji koje utiču na Netse, ali pitanje je kako bi se sve odigralo i da do iste nije ni došlo. Kažu da su Bruklin Netsi zajedno sa Los Anđeles Lejkersima bili žrtva svog vremena, da su poverovali u "Supertim eru" i da sada skupo plaćaju ceh.

Pred početak sezone 2021/22 navedeni su kao glavni favoriti za osvajanje šampionske titule, a na kraju nisu imali nijednu pobedu i Boston ih je pomeo sa 4-0, dok Lejkersi nisu ni ušli u plej-of.

Biće izuzetno važno gde će Bruklin poslati Kevina Durenta pogotovo nakon što je zahtev predao lično vlasniku franšize (a KD u ugovoru nema no-trade klauzulu) i šta će se dogoditi sa Kajrijem Irvingom.

Šon Marks nije u idealnoj situaciji, ali nije ni u bezizlaznoj. Grešaka u prošlosti imaju mnogo, propustili su da potpišu mnoge dobre igrače, a neke su iz svog tima olako pustili.

Bruklin možda i ostane kandidat za osvajanje šampionske titule, a maltene sve to samo od njih zavisi.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: