Zvezda na skeneru B92.net: Povratak otpisanih!

"Zakuvalo" se.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Nedelja, 27.02.2022.

20:11

Zvezda na skeneru B92.net: Povratak otpisanih!
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Crvena zvezda se pobedom nad Partizanom 2:0 u sjajnom ambijentu stadiona "Rajko Mitić" potpuno vratila u trku za titulu.

Bio je ovo meč da "goli život" za tim Dejana Stankovića, sa ivice ambisa, ali je uspeo da preživi i spusti razliku na samo dva boda u odnosu na Partizan.

I kada su mnogi otpisali crveno-bele, za srpske uslove velikih -5, digli su se i prebacili pritisak na najvećeg rivala.

Nema dileme da je aktuelni šampion potpuno nadigrao lidera prvenstva, u praktično svim segmentima, nanevši mu prvi poraz ove sezone u Superligi.

Crvena zvezda je odigrala kao što je većinu evropskih utakmica poslednjih godina, iskusno i na "čekalicu", u čemu se Partizan nije snašao jer jednostavno nije imao prostor za najjače oružje – igru u tranziciji.

Ovaj rezultat je već sada najbolja pozivnica za presudni "večiti" derbi u plej-ofu, koji će definitivno da odlučuje.

Pojedinačno smo analizirali učinak fudbalera Crvene zvezde u našem skeneru.

Golman i odbrana

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Milan Borjan – Pokrenuo Zvezdu ka pobedi. Odbranio je zicer Menigu i da je bilo suprotno utakmica bi dobila totalno drugi tok. Ovako je ispao spasilac po ko zna koji put, iako će mnogi da zaborave scenu iz 20. minuta zbog golova. Međutim, ulogu jednog od heroja niko ne može da mu oduzme. Potpuno siguran.

Kristijano Pičini – Očajno je ušao u derbi, potpuno dekoncentrisan, kao da je odsutan. Spremio je šansu Partizanu lošim pasom kod odbrane Borjana, ali je i pored toga bio dosta nesiguran. Pre svega sa loptom, što je iznenađujuće s obzirom da je upravo zbog trke i ofanzivnih karakteristika svojevremeno stigao i do dresa Italije. Ipak, prvi derbi može samo da pamti po pobedi, ne i po svojoj dobroj igri.

Aleksandar Dragović – Jako siguran, dominantan. Rikardo Gomeš, prvi strelac Partizana, se ponovo nije snašao pored austrijskog reprezentativca. Imao je klizeće startove poput Maldinija, dobio je "milion" vazdušnih lopti i ponovo bio na visokom nivou.

Strahinja Eraković – Uz Dragovića jako pouzdan. Narastao je Eraković, iskalio se pored štoperskog partnera i ide ka tome da postane ozbiljan igrač. Imao je jednu nespretnu reakciju kod kiksa Pičinija, a pored Gomeša, ali osim toga sve je bilo bez greške.

Milan Rodić (do 67. minuta) – Igrač utakmice! Tutnjio je po levoj strani levi bek Zvezde, ubacivao se bezbroj puta, toliko da je često poput krila. Sa Ivanićem je zadavao mnogo problema Miletiću, koji je morao da izađe na poluvremenu. Oba gola su pala u začetku njegove akcije, kod prvog je centrirao, a kod drugog je bacio odličan aut. Na sve to je u defanzivi bio besprekoran sve dok se nije mogao da nastavi zbog sudara glavom sa Jojićem. Može li više od ovoga? Jako teško...

Vezni red i napad

foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©
Seku Sanogo – Bio je poput tenka. Igrači Partizana su se odbijali od njega kao da su udarali u zid. Mnogo puta smo isticali njegov uticaj na igru Zvezde. Najbolje se oslikava u tome da je u svakom derbiju odradio lavovski posao, davao stabilnost i čvrstinu. Nešto što je Zvezdi falilo pre njegovog dolaska.

Slavoljub Srnić – Samo ko je pratio svih 90. minuta samo Srnića mogao je da vidi kakav je posao uradio. Naravno, to je skoro nemoguće, pa je i teško napraviti baš objektivnu analizu. Ako pitate trenera Stankovića verovatno će reći da je bio najbolji na terenu. I to je možda najbolja pohvala za Zvedinog univerzalca.

Gelor Kanga (do 93. minuta) – Nudio se, uvek tražio da igra i nije bežao od odgovornosti. Igrao je Gabonac po svojim notama, čuvao loptu, iznudio mnogo faulova i uradio veliki posao u sredini terena. Tamo gde se dobijaju derbiji.


Mirko Ivanić
– Plesao je poput majstora tanga u svojoj najboljoj prolećnoj partiji. Sve što je moglo da se iskreira večeras je upravo to i uradio. Svaka akcija Zvezde nije mogla da prođe bez njega, delio je lopte kao rukom, a iz jedne je i pao gol Kataija. Jedan od faktora trijumfa. Opasan svaki put sa loptom.

Aleksandar Katai (do 80. minuta) – Na ne baš idealan ulazak u derbi odgovorio je bombom. U tom 43. minutu "pocepao" je mrežu Partizana, pokazaviši još jednom da je penicilin za crno-bele. Možda nije bio u svom ritmu pre i posle toga, ali narod voli poteze i majstore. Katai je izveo jedan takav i ostaće zapisan večno.

Ohi Omoidžuanfo (do 80. minutu) – Od prvog minuta bilo je jasno da će biti ovo njegovo veče na debiju u derbiju. Na osnovu kretnje, kako ga je lopta slušala, kako je napadao prostor, ali i kako je držao na leđima Saničanina i Vujačića. I ono što je najbitnije – gol je došao kao nagrada svega toga. Osetio je odbitak posle smušene odbrane Popovića i ubacio loptu u gol. To je vrlo verovatno bio i presudni trenutak.

Izmene i trener

foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©
Radovan Pankov (od 67. minuta) – Imao je jedan šut posle kornera kada je pogodio pravo u Popovića. Bez problema obavio zadatak.

Milan Pavkov (od 80. minuta) – Premalo vremena za konkretnu ocenu.

El Fardu Ben (od 80. minuta) – Premalo vremena za konkretnu ocenu.

Nemanja Motika (od 93. minuta) – Premalo vremena za konkretnu ocenu.


Trener Dejan Stanković
– Sa dozom opreza je izveo sastav, opredelivši se za Srnića kao još jednog osigurača uz Sanoga. Činjenica je da je u pozicionoj igri Partizan bio bezopasan, što bi taj potez mogao da se okarakteriše kao dobitan. Svi su videli juriš Zvezde na gol Partizana, ali je bivši as Lacija i Intera još jednom podsetio u kojoj se zemlji afirmisao. Italijanskim stilom, možda nekima ne lepim za oko, ali u većini slučajeva plodnosnim, Stanković je razbio barijeru zvanu Partizan. Dobio je i drugi večiti derbi, uz tri remija i bez ijednog prvenstvenog poraza. Porazio je specijalistu za derbije Aleksandra Stanojevića u postavci i pripremi, u čemu leži epilog.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: