A sad ono pravo: Ko će podići "ušati" trofej?

Posle dvomesečne pauze vraća nam se najelitniji klupski fudbal – Liga šampiona.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Ponedeljak, 14.02.2022.

23:32

A sad ono pravo: Ko će podići
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Pred nama je ono pravo, sam krem fudbala i dueli nokaut faze, počevši od osmine finala u kojima će biti nekoliko spektakularnih duela.

Bez većih iznenađanja u grupnoj fazi, ako izuzmemo Barselonu koja polako gubi moć kao jedna od najboljih klubova, među 16 najboljih su se plasirali – najbolji.

Glupo je pričati o nekakvoj sreći ili bilo kakvim opravdanjima kada sve odgovore Liga šampiona daje na terenu.

Sada ćemo predstaviti svaki par pojedinačno u osmini finala, počevši od utorka, pa preko srede, sve do sledeće nedelje kada su na programu još četiri utakmice.

Pokušaćemo i da prognoziramo u procentima kolike su šanse svih ekipa, o čemu svakako može da se diskutuje i upravo o tome možete da pišete u komentarima.

Pari Sen Žermen – Real Madrid

EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ
Svemirski okršaj.

Klub koji je najviše uložio u pojačanja, verovatno i u istoriji ove igre od nastatka u jednom prelaznom roku, ide na najtrofejnijeg svih vremena.

Može i da se okarakteriše kao finale pre finala...

Pitanje nad pitanjima je da li Nejmar, Lionel Mesi, Kilijan Mbape i ostale zvezde mogu do samog kraja Lige šampiona? I toliko željenog trofeja...

Upravo bi Real mogao da otkrije ili bar nagovesti domete "svetaca", koji igraju toplo-hladno, ali i pored toliko asova može da se kaže da je rutinski odradio posao do sada, na suv kvalitet.

Sa druge strane, Real je u nekoj fazi "rebildinga", može se čak nazvati i uspešnog, ali je utisak da nije još na najvišem nivou kada se pogledaju ostali konkurenti za pehar.

Međutim, Real je uvek Real i niko ne sme da ga otpiše unapred, a posebno moćnog Karima Benzemu, koji se vraća od povrede i dodatno će da oteža poziciju Luki Joviću.

Prvi meč će proći bez Serhija Ramosa, čoveka koji je ostavio pečat u Realu, pre nego što se letos preselio u Pariz, ali se konstatno muči sa povredom.

Biće ovo čak četvrti sudar dva tima u samo malo više od šest godina, a drugi u nokaut fazi, nakon što je Real izbacio Parižane baš iz osmine 2018. (3:1, 2:1).

Sporting – Mančester siti

EPA-EFE/TIM KEETON
Možda i par gde se najmanje očekuje neizvesnosti.

Siti je ogroooman favorit protiv Sportinga, koji je iznenađujuće dobar ove sezone, toliko da je završio i ispred jedne Borusije iz Dortmunda.

Međutim, sada će imati mnogo veći zalogaj protiv još jednog kandidata za osvajanje Lige šampiona, kome je prošle sezone to izmaklo u finalu sa Čelsijem.

Tim Pepe Gvardiole melje rivale u Premijer ligi i ide ka odbrani titule, ali kao i u slučaju Pari Sen Žermena to nije dovoljno.

Toliki novac samo Liga šampiona može da "isplati". I samo prvo mesto. Sve ostalo je neuspeh.

Čini se da je prva prepreka već unapred precrtana, iako je u fudbalu sve moguće. Sportingu će biti potrebno čudo.

Inter – Liverpul

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
Jedan od interesantnijih duela svakako je dvomeč Intera i Liverpula.

Najbolji tim Italije moraće da krene iz uloge autsajdera protiv skockanog Liverpula, sa nestvarnim Mohamedom Salahom.

Teška srca, kao navijač Intera, moram da dam veću prednost "crvenima", posebno što mislim da igraju najbolji fudbal u Evropi, ali isto tako i da će se jako namučiti sa "nerazurima".

Ne isključujem ni da bi Inter mogao da izbaci Liverpul, bez obzira što deluje da polako pada u formi, ali bi baš ovi susreti mogli da otkriju istinu koliko je daleko italijanski fudbal od samog vrha.

Ujedno i Inter kao najbolji na Apeninima. Biće interesantno videti kako će se Liverpul snaći protiv tima koji igra sa trojicom štopera, što se u Premijer ligi susreće samo sa Čelsijem i Vulvsom, koji nije taj nivo.

Problem za Inter su izostanci bitnih igrača jer su suspendovani Alesandro Bastoni i Nikolo Barela i teško da mogu da se zamene.

Izabranici Jirgena Klopa deluju zategnuto, sve deluje kao jedan japanski voz od golmana do napadača, ove sezone čak imaju i dubinu u igračkom kadru i sa pravom se nadaju da bi mogli do kraja.

Videćemo da li Inter može da im pokvari planove... Mnogo toga bi moglo da se otkrije u prvom sudaru na "Đuzepe Meaci" u sredu.

Salcburg – Bajern

EPA-EFE/FRIEDEMANN
Bajern je u cipelama još većeg favorita protiv Salcburga, nešto što je Mančester siti protiv lisabonskog Sportinga.

Bavarska mašinerija ide svojom rutom, sve po planu i skoro da je odbranila trofej u nemačkoj Bundesligi, iako je Borusija proteklog vikenda "prišla" na šest bodova. Tu ne bi smelo da se "zakuva".

Isto kao i duelu sa Salcburgom, jer bi sve osim toga bila prvorazredna senzacija.

Austrijski prvak jeste nagovestio raskošan talenat i nekoliko mladih bisera za top nivo, uz dopadljiv fudbal, napravio je najveći rezultat u istoriji kluba i sada može samo da pokupi premiju.

To je uopšte da se sastane sa Bajernom u ovoj fazi. Velikanom koji utakmice u Ligi šampiona računa tek od četvrtfinala i sve pre toga je samo zagrevanje.

Isto se očekuje i protiv Salcburga.

Čelsi – Lil

EPA-EFE/Pierre-Philippe Marcou
Branilac trofeja je imao sreće u onom ponovljenom žrebu i sastaće se sa šampionom Francuske.

Kada čujete preko puta sebe da je šampion naravno da izaziva respekt, ali uz svo poštovanje prema Lilu to nije šampionski tim.

Može da se nazove incident prošla sezona u Ligi 1, što bi u prilog tome moglo da ide da su "doge" trenutno tek 10. na tabeli.

Izuzev Lige šampiona, u kojoj su u drugom delu zabeležila sve tri pobede, Lil igra ispod očekivanja i potpuni su autsajderi protiv Čelsija.

"Plavci" su jako krenuli u sezonu, a onda su posustali krajem prošle godine i još traže svoj maksimum koji je plafon evropskog fudbala.

Možda će im titula prvaka sveta dati krila da do njega dođu. Čak i ako budu na pola od toga, Lil neće imati šta da traži.

Viljareal – Juventus

EPA-EFE/PAOLO MAGNI
Kako se približavamo kraju svih parova, tako su sve "tesniji" dueli.

Jedan od njih je i Viljareal protiv Juventusa Dušana Vlahovića.

Možda na prvi pogled deluje da je "Stara dama" veliki favorit, ali ne bih tako baš okarakterisao jer je Viljareal već mnogo puta do sada pokazao da zna sa najvećima, što je na svojoj koži osetio Mančester junajted.

Već je "žuta podmornica" potopila jedan italijanski tim – Atalantu i to u Bergamu u direktnom sudaru za osminu finala.

Videli smo koliko je teško bilo Juventusu sa "boginjom" u Bergamu, što opet ne mora da znači, ali i ukazuje da torinski gigant ne može da se opusti kao većina provoplasiranih u prvoj fazi.

Gradi se novi Juventus, sa Vlahovićem u glavnoj ulozi, i niko ne očekuje da u konkurenciji svih ovih "aždaja" uradi nešto veliko u Ligi šampiona.

I prolaz Viljareala može da se nazove kao veliki uspeh.

Benfika – Ajaks

EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN
Sudar osvajača šest titula prvaka Evrope, ali ipak je ovo 2022. godina – daleko od najblistavijih trenutaka dva velikana.

Novo doba (čitaj: novac) napravile su razmak od moćnijih, ali i dalje izazivaju maksimalno poštovanje svih u Evropi.

Ajaks našeg Dušana Tadića je protutnjao kroz grupu sa svih šest trijumfa, dok je Benfika završila ispred Barselone i opet je deo samog krema.

Sudar u kome ne bih nijednoj ekipi dao veće šanse, iako mnogi vide Ajaks kao četvrtfinalistu, po meni su na sličnom nivou.

Zanimljiv je podatak da je Tadić već dao gol Benfiki, pre oko tri godine u grupnoj fazi i to baš na lisabonskom Lužu, gde je i Srbiju nedavno vodio do pobede nad Portugalom za plasman na Svetsko prvenstvo.

Može li ponovo do podviga, sada na klupskoj sceni?

Atletiko Madrid – Mančester junajted

EPA-EFE/PETER POWELL
Još jedan potpuno izjednačen susret.

Iako Junajted sigurno na papiru ima jači tim, odavno je poznato da je Atletiko nezgodan rival za sve, a i klub sa Old Traforda je već mnogo propatio sa španskim predstavnicima.

Takođe, "crveni đavoli" su u lošoj formi, muče se u Premijer ligi da dobiju čak i zicere, a samim tim u tom sosu je Kristijano Ronaldo. Međutim, baš je portugalski as neko čije ime ne vole da spominju "jorgandžije".

Dao im je čak 32 gola tokom karijere, samo je Sevilji više (38) i moraće da ubaci u maksimalnu brzinu ako misli da izbaci Atletiko, jer će bez njega to biti teško ostvarivo.

Šta možemo da očekujemo od tima Čola Simeonea? Po navici ratnički duh, disciplinu i čvrstinu do iznemoglosti, što su parametri nekad dovoljni da se bace na kolena velikani.

Iskusio je to Liverpul. Može li i Junajted? Niko to ne može da predvidi jer se radi o nepredvidivoj ekipi, iako je pravljena za najviše domete, a trenutno nije ni na 30 odsto.
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
Suma sumarum, svrstali smo u prvi koš favorita Mančester siti, Pari Sen Žermen, Liverpul i Bajern.

Odmah iza su Čelsi i Real, dok su ostali daleko iza, ali je Liga šampiona takva da je sve moguće u dvomeču. Pa i da vidimo neko iznenađenje do samog kraja.

Jedno je sigurno – biće super zanimljivo, kao i svake godine.

Vežite se, polećemo...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: