Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 01.03.2010.

04:03

Zvanično zatvorene Igre u Vankuveru

Svečanom ceremonijom u areni “BC Plejs” u Vankuveru zatvorene su 21. Zimske Olimpijske igre.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tokom prethodnih 16 dana na Igrama u Vankuveru za medalje se borilo preko 2.700 sportista iz 82 zemlje, i to u 15 sportova, u 86 disciplina, a one su zvanično zatvorene na mestu gde su i otvorene. Najviše medalja otišlo je u ruke Amerikanaca, ali su najviše najsjajnijih odličja osvojili Kanađani.

Ceremonija je počela podizanjem četvrtog stuba koji je trebalo od otvaranja da drži plamen, ali se tada nije podigao. Priliku da zapali olimpijski plamen dobila je Katrina Limaj Doan, bivša klizačica, koja to nije uspela da uradi na otvaranju.

Usledio je defile mladih iz Vankuvera, a potom i sportista koji su učestvovali na Igrama u Vankuveru. Zatim su u areni “BC Plejs” dodeljene medalje najboljima u poslednjem individualnom takmičenju na 21. Zimskim Olimpijskim igrama, skijaškom trčanju na 50 kilometara, masovnim startom, u konkurenciji muškaraca.

Kada su svi takmičari zauzeli svoja mesta na tribinama gradonačelnik Vankuvera Gregor Robertson je predao olimpijsku zastavu Anatoliju Pakhomovu, prvom čoveku ruskog Sočija, koji će od 7. do 23. februara 2014. godine biti domaćin narednih Zimskih Olimpijskih igara. Posle toga svi u areni, ali i pored malih ekrana su mogli da vide prezentaciju onoga što sve sportiste i ljubitelje zimskih sportova očekuje za četiri godine.

Na kraju zvaničnog dela programa prvi čovek Međunarodnog Olimpijskog komiteta Žak Rog je proglasio Igre u Vankuveru zatvorenim i pozvao je sve mlade sveta da se okupe za četiri godine u Sočiju, a potom je ugašen i olimpijski plamen.

Ipak, tu nije bio kraj ceremonije jer su prvo poznati glumci iz Kanade, među kojima su bili Majkl Džej Foks i Vilijam Šetner, otkrili zašto su ponosni jer su Kanađani, a potom su usledili nastupi poznatih kanadskih muzičara Majkla Bublea, grupe Niklbek, Avril Lavinj i Alanis Moriset. Žurka se po završetku ceremonije nastavila širom Vankuvera, ali i Kanade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

31 d

U fokusu

Vidi sve