Nova vest
Zimski sportovi

Sreda, 10.02.2010.

16:46

Mati Nikenen, jedinstven na skakaonici i van nje

Finac Mati Nikenen sigurno je jedan od najboljih skakača u istoriji, a u poslednjih skoro 30 godina pažnju javnosti je privlačio koliko sportskim uspesima, tako i ponašanjem van skakaonice.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Nikenen je jedinstven jer je jedini skakač koji je uspeo da osvoji medalje i na normalnoj i na velikoj skakaonici na Olimpijskim igrama, Svetskom prvenstvu u ski skokovima, Svetskom prvenstvu u ski letovima, kao i da trijumfuje u Svetskom kupu i na turneji “Četiri skakaonice”.

Jedinstven je i po tome što je posle povlačenja status zvezde zadržao svojim ponašanjem i velikim brojem incidenata izazvanih alkoholom ili samo nasilničkim ponašanjem. Njegovo ime se našlo na naslovnim stranama tabloida u Finskoj više puta nego imena drugih poznatih Finaca, poslednji put u decembru prošle godine, kada je nožem napao svoju suprugu.

Ipak, naša tema su njegovi uspesi na Zimskim Olimpijskim igrama i sada se okrećemo njima. Svoje prvo olimpijsko zlato Nikenen je osvojio 1984. godine u Sarajevu na velikoj skakaonici, kada je trijumfovao sa 17,5 bodova prednosti, što je i danas najveća razlika između pobednika i drugoplasiranog na Igrama. Na normalnoj skakaonici osvojio je srebro, iza Nemca Jensa Valsfloga, sa kojim je zamenio stepenike na pobedničkom postolju u odnosu na veliku skakaonicu.

Četiri godine kasnije u Kalgariju Finac je trijumfovao i na normalnoj i na velikoj skakaonici, što pre njega nijednom skakaču nije pošlo za rukom. Uz to, na Igrama u kanadskom ski centru zajedno sa timskim kolegama iz finske reprezentacije je osvojio zlato u timskim skokovima, koji su te godine prvi put održani u okviru Olimpijskih igara.

Nikenen je u karijeri 46 puta trijumfovao na skokovima održanim u okviru Svetskog kupa, koji je četiri puta završio kao najbolji u generalnom plasmanu. Uz to je dva puta pobedio na turneji “Četiri skakaonice”, po jednom je bio svetski šampion u individualnim ski skokovima i ski letovima, a četiri puta je kao član finskog tima trijumfovao u timskim skokovima na Svetskim šampionatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

31 d

U fokusu

Vidi sve