Nadal zaustavljen – Amerikancu pripala bitka za Njujork!

Španski teniser Rafael Nadal završio je takmičenje u osmini finala US opena.

Izvor: MT

Ponedeljak, 05.09.2022.

20:15

Nadal zaustavljen – Amerikancu pripala bitka za Njujork!
Foto: Profimedia

Od njega je posle tri i po časa velike borbe bolji bio domaći igrač Frensis Tijafo – 6:4, 4:6, 6:4, 6:3.

Amerikanac je u Njujorku u prethodne dve sezone bio zaustavljen u ovoj fazi takmičenja, ali je sada konačno napravio korak više.

On je tako izjednačio svoj najbolji rezultat na Grend slemovima – četvrtfinale, koje je igrao u Australiji 2019. godine.

Nadal, četvorostruki šampion US opena, nije mogao da izađe na kraj sa raspoloženim igračem, koji je trenutno 26. na ATP listi.

Kada smo kod rang liste, treba reći da Nadal ovim porazom nije ostao bez šanse da od ponedeljka postane prvi teniser planete.
To će se desiti ukoliko Kasper Rud i Karlos Alkaras ne stignu do finala poslednjeg Grend slema u sezoni.

Početak meča bio je relativno miran, a prvi gem koji se igrao na razlike bio je šesti po redu.

Nadal je delovao kao neko ko je bliži brejk šansi, međutim, u sedmom gemu Tijafo je bio taj koji je stigao do prilike da naudi rivalu.

To je i učinio, sačekao je posle razmene grešku Nadala iz forhenda, za sveopšte oduševljenje domaćih navijača na tribinama stadiona "Artur Eš".

Nije bilo lako Amerikancu da potvrdi brejk stečen u prethodnom gemu. Usledio je maratonski, koji se igrao na razlike i koji je potrajao, ali su kraj označili as i ubitačan forhend Tijafoa.

Nadal je relativno rutinski produžio ovaj period, ali je u svom servis gemu Frensis stigao do tri set lopte. Prve dve nije iskoristio, ali je kod treće pravovremeno istrčao na mrežu i poveo na ovom susretu.
Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson
Drugi set je bio mirniji u odnosu na prvi, brejk lopti nije bilo ni na vidiku, pošto su serveri bili neumoljivi.

Najinteresantniji je bio deveti gem, u kojem je Nadal od 40:0 sebi iskomplikovao situaciju tako da se sa dve duple servis greške i vinerom Tijafoa, stiglo se do đusa. Ipak, pregrmeo je neprijatnost Španac.

Brejk loptu i to dve konačno smo videli u 10. gemu. Bile su to ujedno i set lopte.

Kod prve Tijafo je odigrao kvalitetnu bekhend dijagonalu, da bi kod druge odservirao duplu grešku uz militetarski aut, koji je označio kraj seta i izjednačenje.

Teniseri su tokom trećeg seta vodili pravu rovovsku bitku i bili su ujednačeni kako rezultatski, tako i po igri.

Ipak, ubrzo se dogodilo ono što i u prvom setu. Tijafo je u sedmom gemu stigao dobrejk lopte, koju je u gem pretvorio fenomenalnom bekhend paralelom. Za razliku od prvog perioda, ovaj treći, Tijafo je mnogo sigurnije priveo kraju i tako stigao do novog vođstva u setovima.

Umor i četvrti set doneli su i pad koncentracije kod servera, tako da su brejkovi bili nešto što smo često viđali.

Do prvog je stigao Nadal, u četvrtom gemu, tokom kojeg se zatvarao krov, koji je ometao Amerikanca i iznudio neke neočekivane greške.

Delovalo je da će, ipak, Nadal na iskustvo, po ko zna koji put u karijeri, uspeti da se izvuče, ali već u narednom gemu, dogodio se ribrejk.

To je dodatno podiglo Tijafoa, koji je potom spasao dve brejk lopte, a onda u gemu na servis Nadala, dočekao novu šansu i još jednom oduzeo servis rivalu.

Nije se zaustavio, potvrdio je gem uz dosta komplikacija, a onda meč okončao novim brejkom, kojim je zakazao susret protiv Andreja Rubljova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

370 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: