B92 Sport US Open 2010 Biografije

25. avgust 2010. | 14:57

Svojevremeno su ga smatrali najvećim talentom muškog tenisa i čovekom koji će osvojiti nekoliko najvećih titula i biti ozbiljan kandidat za prvog tenisera sveta. Prvi na planeti bio je samo u juniorskoj konkurenciji, a na profesionalnoj sceni nikada do kraja nije ostvario potencijal i opravdao visoka očekivanja francuske i svetske javnosti.

Rišar Gaske rođen je 1986. godine u Bezijeu, mestašcu na jugozapadu Francuske, a od 2005. godine živi u Švajcarskoj, u Nojšatelu. Rišar je takvog temperamenta da nikada ne žuri, pa tako ni u teniskoj karijeri nije voelo da preskače stepenike kako bi se brža dočepao uspeha.

U 2007. godini bio je sjajan, dogurao je i do polufinala Vimbldona i sve je teklo prema planu. Ipak, 2008. godina bila je više nego razočaravajuća, sledeće sezone nije igrao skoro tri meseca zbog afere sa kokainom, a u tekućoj godini Gaske pokušava da svoju posrnulu karijeru vrati na pravi kolosek.

Do sada je u karijeri Gaske osvojio šest titula i ima trofeje na svim podlogama – dva puta je slavio na travi u Notingemu (2005, 2006), na šljaci u Gštadu (2006) i Nici (2010), na tepihu u Lionu (2006) i na betonu u Mumbaju (2007). Igrao je još osam finala, uključujući i dva poraza od Federera na takmičenjima iz sadašnje Masters 1000 serije – u Hanburgu 2005. i u Torontu 2006. godine. Od turnira je do sada ukupno zaradio preko četiri miliona dolara.

Udarac po kojem je postao prepoznatljiv jeste jednoručni bekhend, koji izgleda veoma graciozno i graniči se sa umetnošću. Taj udarac pouzdaniji mu je od forhenda, kojim doduše pravi dosta direktnih poena, ali više i greši i nedostaje mu dubina prilikom razmene udaraca sa osnovne linije.

Gaske je prirodno veoma nadaren i brojni stručnjaci uvek su isticali u prvi plan njegovu svestranost. Ima odličan osećaj za volej i pravu procenu kada treba prići mreži, ali ima nešto kraće ruke koje mu onemogućuju da ’uhvati’ neke teže voleje.

Poseduje solidan ritern i veoma je brz, što ga čini sposobnim da primeni defanzivnu taktiku kada je to nužno. Servis mu nije naročito snažan, ali je u najboljem periodu karijere bio i te kako precizan.

Da nije zaboravio da igra tenis, Gaske je pokazao i nekoliko puta ove sezone. Npr. u iscrpljujućem finalu turnira u Nici sa Verdaskom, koje je na kraju dobio, ili u porazu u prvom kolu Rolan Garosa od Endija Marija. Gaske je imao dva seta i brejk prednosti, slao je filigranski tačne loptice i bio prilično odlučan. Čini se da je ’najzaslužnija’ za njegov poraz od Škota bila loša fizička pripremljenost, zbog čega u poslednja dva seta skoro da i nije bilo borbe.

Odigrao je Gaske još nekoliko solidnih mečeva, ali rezultati ni izbliza ne ispunjavaju njegove kriterijume i nisu srazmerni talentu koji poseduje. Ipak, Rišar je do sada uvek bio strpljiv i ukoliko nastavi marljivo da trenira, nema sumnje da će se kad-tad ponovo naći u Top10 (sredinom 2007. godine bio je sedmi na ATP listi). Trenutno je 40. teniser na planti i predstoji mu dug put uzbrdo.

Gaske potiče iz teniske porodice, a sa ’belim sportom’ prvi put ga je upoznao otac Fransis kada je Rišaru bilo četiri godine. Otac je vodio teniski klub, a majka Maris takođe je teniski trener. Otac mu je bio trener sve do 2001. godine, a sada brigu o njegovoj igri vode Gabrijel Markus i Erik Debliker, koji je u štabu od US opena prošle godine.

Februara 2008. godine Gaske je osnovao sopstvenu fondaciju. čiji je cilj da pomogne adolescentima koji imaju problema da se uklope u društvo i onima kojima nedostaje samopouzdanja. Rišar kaže da sport vidi kao način da obezbedi svoju budućnost, ali i da pomogne mladim ljudima da ponovo otkriju radosti života.

Priredio/la: Saša Ozmo

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


Veoma je visok, ima odličan servis i snažan forhend, a kretanje mu je s obzirom na konstituciju na sasvim zadovoljavajućem

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Nije osvojio nijednu titulu u svojoj karijeri, ali najbolji igrači sveta ne vole kada je on sa druge strane mreže. Najveću

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Momak rođen u Kijevu na putu je da postane vrhunski teniser, ali za to će mu biti potrebno još mnogo rada. Iako izgledom

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Ženski tenis je sport u kojem se očekuju iznenađujući rezultati i gde nije retkost da slabije rangirana teniserka pobedi

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Mnogo godina mukotrpnog rada na treninzima, ulaganja u sebe, odricanja od drugih bitnih stvari u životu, sve to dobilo je

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar


utorak 21. septembar 2021.

Vesti


Blog

Andy Kentla 2010Pet minuta posto se ceremonija zavrsila, Novak je vec bio spreman za susret sa novinarima. Mnogi od njih su se ... Dalje


Igrači

  • Muškarci
  • Žene
  • Država

Intervju


Biografije