B92 Sport US Open 2010 Biografije

25. avgust 2010. | 14:49

Momak rođen u Kijevu na putu je da postane vrhunski teniser, ali za to će mu biti potrebno još mnogo rada. Iako izgledom podseća na nežniji pol, Aleksandr Dolgopolov ove godine je snažnim udarcima u nekoliko navrata oduševio stručnjake širom planete. Prava nagrada u vidu velikih rezultata tek treba da stigne, ali Dolgopolov je na pravom putu.

Aleksandr u novmebru puni 22 godine, visok je 183cm, a u karijeri je do sada osvojio šest ITF titula i zaradio svega 368 hiljada dolara. Iako je profesionalac postao još 2006. godine, može se reći da je Dolgopolov tek ove sezone počeo da igra ozbiljan tenis.

Ukrajinski teniser sredinom jula bio je 39. na ATP listi, što mu je najbolji plasman u karijeri. Tokom karijere imao je mnogo poteškoća sa povredom kolena i to ga je, prema sopstvenim rečima, ometalo da pruža maksimum na betonskim podlogama, iako nesporno ima igru i za tu vrstu terena.

Dolgopolov se najbolje snalazi na šljaci i gaji veoma dopadljiv i nepredvidljiv stil igre. Odlikuje ga neverovatna brzina i neki su ga u šali poredili sa zecom. Jedan teniski analitičar napisao je da se „Dolgopolov kreće bolje nego što je Agasi ikada mogao“ i da ga mlad Ukraijnac umnogome podseća na slavnog Amerikanca jermenskog porekla.

Voli da igra ’drop šot’ i generalno gledano nastoji da ima što širi dijapazon udaraca. Neretko koristi i bekhend slajs, a prilikom servisa nisko baca lopticu i zato je teško predvideti koju će stranu gađati. Iako ume da odigra dobro i na mreži (najbolji primer je meč sa Pečnerom u Torontu), primarna igra Dolgopolova je sa osnovne linije. Loptice posle njegovog forhenda dobijaju veliko ubrzanje, sposoban je da u kontinuitetu snažno udara i da loptice istovremeno završavaju duboko u terenu. Na taj način namučio je Rafaela Nadala na ovogodišnjem turniru u Madridu.

Ove godine se plasirao u treće kolo Rolan Garosa, a pritom je pobedio 13. nosioca Fernanda Gonsalesa. Na Vimbldonu je pružio fantastičan otpor Žo-Vilfridu Congi u drugom kolu, kada je nadoknadio dva seta zaostatka, ali je ipak izgubio sa 10-8 u petom setu. Od poznatijih tenisera ove sezone još je savladao Andreasa Sepija, Jen-Hsuna Lua, Mihaila Južnog, Alberta Montanjesa i Mardija Fiša.

Ukoliko nastavi da igra kao što je to činio u najvećem delu ove sezone, nema sumnje da će Dolgopolov u dogledno vreme ući u Top20.

Osim tenisom, Aleksandr se bavi i pravljenjem igrica na internetu, za šta je takođe plaćen. Interesantno je da mu je prvobitno ime bilo Oleksandr, po ocu, ali ga je on promenio u maju ove godine, što mu je očigledno donelo sreću. Otac mu je takođe bio profesionalni teniser i Aleksandrov trener do 2008. godine. Ističe da mu je otac bio najveća inspiracija i podrška na putu ka profesionalnom tenisu.

Majka Jelena je bivša evropska šampionka u gimnastici. Nadimak mu je „Dolgo“, a njegov najveći hobi je brza vožnja i kaže da bi sigurno bio vozač relija da se ne bavi tenisom.

Priredio/la: Saša Ozmo

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


Veoma je visok, ima odličan servis i snažan forhend, a kretanje mu je s obzirom na konstituciju na sasvim zadovoljavajućem

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Nije osvojio nijednu titulu u svojoj karijeri, ali najbolji igrači sveta ne vole kada je on sa druge strane mreže. Najveću

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Svojevremeno su ga smatrali najvećim talentom muškog tenisa i čovekom koji će osvojiti nekoliko najvećih titula i biti ozbiljan

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Ženski tenis je sport u kojem se očekuju iznenađujući rezultati i gde nije retkost da slabije rangirana teniserka pobedi

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Mnogo godina mukotrpnog rada na treninzima, ulaganja u sebe, odricanja od drugih bitnih stvari u životu, sve to dobilo je

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar


sreda 22. septembar 2021.

Vesti


Blog

Andy Kentla 2010Pet minuta posto se ceremonija zavrsila, Novak je vec bio spreman za susret sa novinarima. Mnogi od njih su se ... Dalje


Igrači

  • Muškarci
  • Žene
  • Država

Intervju


Biografije