Nova vest
Tenis

Sreda, 20.08.2008.

20:19

Vašington

Pretposlednji turnir iz ovogodišnje US open serije odigravao se u Vašingtonu, prestonici SAD-a. Osnivačem ATP turnira u Vašingtonu smatra se Donald Del, nekada trener Dejvis kup tima SAD-a. Na stvaranje profesionalnog turnira pristupilo se zbog sve boljih rezultata američkih tenisera (Artur Eš, Sten Smit...). Del se zalagao da se nadmetanje održava na šljakastoj podlozi, što je posle brojnih rasprava ipak odobreno. Problem je bio i naći sponzora, pošto profesionalni turnir zahteva nagradni fond. Donald Del je, uz pomoć Džona Harisa, pronašao finansijera takmičenja – 25.000 dolara nagradnog fonda obezbedio je dnevnik Washington Star.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Ideja da se takimčenje održava upravo u Vašingtonu potekla je od Artura Eša, koji je svoje učešće na novom turniru uslovio time. Tako je Washington Star International u julu 1969. postao prvi profesionalni turnir u SAD-u ne računajući US open.

Stadioni na kojima su se igrali mečevi u početku su bili vrlo skromni – montažne tribine postavljane su oko zemljanih igrališta i moglo se skupiti oko 2.400 gledalaca. Novi tereni napravljeni su 1987. godine i igralo se na tvrdoj podlozi, kako bi Vašington i dalje bio nezaobilazna stanica teniserima u pripremi za US open (na kojem je takođe podloga izmenjena u betonsku). Najveće zasluge za završetak radova pripadaju Džeku Sloutu, članu Washington Area Tennis Patrons Foundation-a.

Novu teniska arena sagrađena je zahvaljujući velikodušnosti dvojice lokalnih biznismena – Vilijama Ficdžeralda i Džona Sejfera. Ficdžerald je bio bivši ambasador SAD-a u Irskoj, a u ceo projekat ukupno je uložio oko 2 miliona dolara. Sejfer, tada predsednik D.C. National Bank-a, odobrio je Tennis Patrons-u zajam od 6 miliona dolara za finalizaciju radova.

Prvih 11 terena napravljeno je 1987. godine, a dve godine kasnije završeni su i prateći objekti. Glavni stadion William H.G. FitzGerald Tennis Center prima 7.500 gledalaca i nalazi se u Rock Creek Park-u.

Nagradni fond turnira danas je 537 hiljada dolara, a prosečna poseta za sedam dana turnira je 72 hiljade ljudi. Među ranije pobednike turnira spadaju mnoge teniske veličine poput Artura Eša, Giljerma Viljasa, Džimija Konorsa, Ivana Lendla, Janika Noe...

Godina 2008.

Huan Martin del Potro je na turniru u Vašingtonu slavio četvrtu uzastopnu titulu i potvrdio da se nalazi u odličnoj formi pred početak poslednjeg Gren slem takmičenja u sezoni. Argentinac je u finalu pobedio srpskog tenisera Viktora Troickog rezultatom 6:3, 6:3 za nešto više od 90 minuta igre. Del Potra servis u finalu nije služio kao prethodnih dana, ali mu je zato ritern bio na znatno višem nivou. Troicki je prosečno dobio svega 1 od 4 poena posle drugog servisa, u čemu treba da traži glavni razlog poraza. Bliži pobedi Viktor je bio jedino na početku kada je poveo sa 3:1. Ipak, treba reći da ga je Troickog omela i povreda leđa.

Del Potro je bio vrlo zadovoljan posle pobede.

“Veoma sam srećan. Još uvek ne mogu da shvatim kakav sam podvig napravio. Nemam reči kojima bih opisao kako se sada osećam. Želim da uživam u ovom trenutku”, euforičan je bio 19-godišnji Del Potro.

Argentinac je prethodno eliminisao Džesa Levina, Dudija Selu, Džona Ajznera i Tomija Hasa. Posebno impresivan Del Potro je bio u duelu sa Nemcem Hasom, kada je briljantno servirao i silovitim forhendom rušio koncepciju igre Hasa.

Branilac trofeja iz 2007 Endi Rodik igrao je veoma loše. U drugoj rundi se jedva provukao protiv ‘šljakaša’ Eduarda Švanka i slavio sa 4:6, 6:4, 7:6, usput spasivši dve meč lopte. Što nije uspeo Argentinac, jeste Srbin Viktor Troicki u četvrtfinalu. Troicki je odlično igrao tokom celog nadmetanja, a u dvoboj sa Rodikom ušao je sa saznanjem da može da ga pobedi jer je već odigrao jedan egal meč sa njim (u Majamiju ove sezone). Za razliku od turnira na Floridi, nijanse su ovoga puta bile na strani Troickog koji je pobedio uprkos tome što je izgubio prvih sedam gemova – 0:6, 6:2, 6:4

Rus Igor Kunjicin je u jako uzbudljivom okršaju savladao Fabija Fonjinija sa 2:6, 6:2, 7:6, ali je eliminsan od Troickog u polufinalu – 6:4, 6:2. Tim trijumfom Viktor je obezbedio prvo ATP finale u karijeri.

Nosioci iz Španije ispali su već na startu od Amerikanaca, što i nije toliko iznenađenje kada se podloga uzme u obzir. Robert Kendrik je dobio Felisijana Lopesa sa 6:3, 7:5, dok je Džon Ajzner savladao Marsela Granoljersa sa 6:3, 6:7, 7:6. Marat Safin je predao meč Fonjiniju zbog povrede u prvoj rundi, a porazom od Rejnoldsa u prvom kolu razočarao je i Mark Žikel. Krah favorita u prvoj rundi upotpunio je Alehandro Falja pobedom nad 5. nosiocem Mardijem Fišom – 5:7, 6:4, 6:2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve