Nova vest
Tenis

Nedelja, 24.08.2008.

00:39

Arno Klemon

Arno Klemon je tridesetogodišnji teniser rođen u Francuskoj. Najbolji plasman u karijeri u singlu ostvario je pre sedam godina kada je zauzeo desetu poziciju na rang listi najboljih svetskih tenisera. Trenutno se nalazi na 67. mestu. Do sada je osvojio 10 titula nastupajući u dubl konkurenciji i 4 titule u singlu. U dublu najčešće nastupa u paru sa zemljacima Sebastijanom Grožanom ili Mihaelom Lodroom.

Izvor: Andrijana Žikić

Autor:Andrijana Žikić

Default images

Profesionalnu karijeru počeo je 1996.godine, a među najvećim dostignućima koje je ostvario jesu plasman u finale Australijen Opena 2001.godine i osvajanje titule u dublu prošle godine na Vimbldonu. On je tada u paru sa Mihaelom Lodroom pobedio čuveni duo i najbolje igrače u dublu, braću Majka i Boba Brajana. Rezultat meča u Londonu bio je 2:1, po setovima 6:7, 6:3, 6:4, 6:4.

Do svog jedinog finala na Gren slem turnirima (Australijen Open, 2001) došao je pobedom u četrvfinalu nad Rodžerom Federerom i u polufinalu nad Jevgenijem Kafelnikovim. Šansu za osvajanjem Gren slem titule nije iskoristio, pošto je Agasi bio dominantniji i dobio ga sa 3:0, po setovima 6:4, 6:2, 6:2.

Dvoipogodišnji period poraza Klemon je okončao 2006. godine na turniru u Marseju. Francuz je bio bolji u polufinalu od drugog tenisera na svetu, Rafaela Nadala, i u finalnom meču je odneo ATP titulu, pobedivši Maria Ančića. Iste godine, osvaja još jednu ATP titulu, prvu u SAD, ubedljivom pobedom nad Endijem Mariem sa 7:6, 6:2.

Rekord zbog koga je Klemon ušao u istoriju jeste zbog najduže odigranog profesionalnog teniskog meča u muškoj konkurenciji. To je bio susret sa Fabriciom Santoroom na Rolan Garosu 2004.godine. Rezultat je bio 6:4, 6:3, 6:7, 3:6, 16:14, a meč je trajao 6 sati i 33 minuta.

Izabran je da reklamira jednu od najpoznatijih marki na svetu, Lacoste. Koristi HEAD-ov reket i obuću marke Nike. Na terenu često nosi maramu oko glave, a naočare za sunce obavezno i oduvek iz medicinskih razloga. Kada je bio trinaest meseci star, dijagnostikovana mu je bolest koja u većini slučajeva izaizva trajno slepilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve