Monika Seleš: Od straha do pobede

Mala Mo je bila tenisko čudo od deteta. Prvi turnir je osvojila sa devet godina iako još uvek nije znala sva teniska pravila. Do 1992. osvojila je osam gren slem titula, ali je već sledeće godine doživela tragediju koja će zauvek promeniti njen život.

Izvor: Nina Kolundžija

Četvrtak, 30.08.2007.

19:55

Default images

30. april 1993.

Monika Seleš je igrala četvrtfinale turnira u Hamburgu protiv Magdalene Malejeve. U pauzi između dva gema, s leđa joj je prišao Ginter Parhe i gađao nožem u kičmu, između lopatica. Kasnije se saznalo da je 38-godišnji gledalac opsesivni navijač Štefi Graf koji je na taj način želeo da se Nemica vrati na poziciju 1 na WTA listi. Monika je hitno prebačena u bolnicu. Fizički, rana je zalečena brzo, za dve nedelje. Međutim, posledice su bile mnogo teže po psihičko zdravlje. Selešova se vratila profesionalnom tenisu tek posle dve godine.

Napadač nije dobio zatvorsku kaznu zbog psihičkog stanja, ali je dobio uslovnu dvogodišnju kaznu sa obaveznim psihološkim lečenjem. Sudija je smatrao da Parhe više ne predstavlja opasnost ni za koga. Zbog ovog incidenta pojačane su mere bezbednosti na teniskim terenima.

Monika je postala paranoična. Plašila se da bi ovakav napad mogao da se ponovi. Osim što se profesionalno nije bavila tenisom dve godine, retko se pojavljivala na javnim mestima. Vreme je provodila u svojoj kući u Sarasoti (Florida).

Na teren se vratila 1995. kada je igrala egzibicioni meč protiv Martine Navratilove.

Australijski bend Young Elders napisao je pesmu Fly Monica fly koju je posvetio Moniki Seleš dok se oporavljala od povrede. Kasnije su promenili naziv grupe u The Monicas.
Još jedna tragedija...

Već 1996. Monika Seleš je morala da se suoči sa još jednom neprijatnom situacijom. Naime, saznala je da je otac Karolj bolestan, da ima tumor koji je metastazirao. Nastavila je da trenira na očevo insistiranje. Sve do njegove smrti bila je rastrzana između tenisa i brige o njemu. Karolj je umro u maju 1998. On joj je bio sve, roditelj, najbolji prijatelj, tvorac njene igre.

Međutim, Monika nije ponovo pravila pauzu u karijeri. ’’Nisam znala da li ću emotivno biti spremna. Ali suviše je teško za mene da ostanem kod kuće. Bolje je da sam ovde. Moj tata bi želeo da igram. Volela bih da je mogao da vidi kraj moje karijere i još mnogo drugih stvari’’, izjavila je teniserka za ’Sport Stars’.

Na Rolan Garosu je nosila očev venčani prsten na lančiću oko vrata. U polufinalu je pobedila Martinu Hingis, ali je poražena u finalu od Aranče Sančez Vikario. Bio je to prvi put da je igrala u finalu gren slema još od 1993.

U autobiografiji ’Od straha do pobede’ (From Fear to Victory), govori o teniskim počecima, uspesima, roditeljima i tragedijama koje su joj se dogodile.

Danas

Monika Seleš danas živi u Sarasoti na Floridi. Prestala je profesionalno da se bavi tenisom 2003. zbog hronične povrede noge, ali se nikada zvanično nije povukla. Otada su se često pojavljivale priče da će se ponovo vratiti, ali se to nije desilo. 2005. igrala je dva egzibiciona meča protiv Martine Navratilove i izgubila oba.

U poslednjih nekoliko godina, Monika često daje časove tenisa deci širom Amerike.

Mediji govore da je u romantičnoj vezi sa 54-godišnjim Polom Alenom, suvlasnikom Majkrosofta.

Ove godine je uzela mađarsko državljanstvo. Jednom prilikom je izjavila da se oseća i kao Jugoslovenka i Mađarica i Amerikanka i da nikada ne bi mogla da se odrekne svog porekla jer bi se na taj način odrekla same sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: