Ana Ivanović

Ana Ivanović je počela da da se bavi tenisom u petoj godini, a inspiracija joj je bila Monika Seleš. Kao juniorka je igrala finale Vimbldona 2004. godine, a profesionalnim vodama zaplovila je godinu dana ranije. Do sada je u karijeri osvojila tri turnira (Kanbera, Montreal i Berlin), debitovala u finalu Gren slema na ovogodišnjem Rolan Garosu, a posle odličnog rezultata na Vimbldonu popela se na 5. mesto na WTA listi.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 20.08.2007.

13:59

Default images

Sa 16 godina je učestvovala samo na ’fjučersima’, jednom je došla do finala (Barselona, 10.000 dolara) i dva puta do polufinala. U Luksemburgu je pokušala da se probije u glavni žreb WTA turnira, ali je zaustavljena u drugom kolu kvalifikacija od Sofi Arvidson – 6:1, 6:1. Njena glavna preokupacija te godine bili su juniorski turniri i sezonu je završila na 705. mestu.

Naredne godine je postizala dobar rezultat na skoro svakom ITF turniru na kojem je učestvovala – pobedila je u Maljorci, Gifuu, Fukuoki, Fanu i Batumiju, a na tim takmičenjima je savladala Jarmilu Gajdosovu, Aiko Nakamuru, Anu Čakvetadze...

Drugi deo sezone bio je plodan i na WTA turu, a pažnju javnosti skrenula je na turniru u Cirihu, kada je pružila sjajan otpor Venus Vilijams i izgubila nakon dva taj brejka – 13-11 u prvom i 8-6 u drugom. Ana je imala 5 set lopti u prvom i 3 u drugom setu, ali je presudilo iskustvo i staloženost Amerikanke koja se bezbroj puta našla u sličnim situacijama. Došla je do četvrtfinala u Luksemburgu, savladala osmu nositeljku Šinobu Asagoe, a eliminisana je od Medine Gariges sa 3:6, 6:4, 6:1. Sezonu je završila među prvih 100 i to je bila sasvim pristojna podloga za nadogradnju sledeće godine i još veći napredak. Već na početku 2005. godine osvojila je prvi profesionalni trofej, a turnir u Kanberi specifičan je po tome što je Ana dva puta pobedila Melindu Cink – prvo je bila bolja u kvalifikacijama, Mađarica je kao ’srećna gubitinica’ došla do finala, ali je Ivanovićeva i tu bila neumoljiva – 7:5, 6:1. Na Australijan openu je pobedila Ivetu Benešovu i Mariju Kiriljenko, ali je izgubila od Moresmo sa 6:2, 7:5.

Ivanovićeva se munjevito pela uz listu, a fenomenalan turnir imala je u Majamiju, kada je izbacila Petrovu i Kuznjecovu, ali je Moresmo ponovo bila kobna – 6:1, 6:4. Polufinale u Varšavi (poraz od Enan) i pobeda nad Golovin u Berlinu bili su uvertira za Aninu rapsodiju na Rolan Garosu, kada je eliminisana u četvrtfinalu od Nadje Petrove.

Do kraja sezone igrala je polufinala u Cirihu i Lincu, ali je oba puta Pati Šnider bila bolja. Ana je od strane WTA tura proglašena za teniserku koja je najviše napredovala. U 2006. godini nije nastavila sa rapidnim napretkom i konstantno je bila između 15 i 20 mesta, ali je čudesan trijumf na takmičenju u Montrealu izdigao poziciju više. Bio je to Anin najbolji turnir u karijeri, činilo se kao da je na lopticama iskaljivala sav akumuliran bes zbog prosečnih rezultata tokom godine. Nije bilo udarca koji joj nije išao od ruke, a forhendom je pogađala linije ravno i jako. Najteži zadatak protivnice su imale da predvide naredni potez, jer bi Ivanovićeva i iz malo sporije razmene udaraca odjednom poslala projektil i završila poen. Tako je savldala Safinu i Hingisovu i došla do najvrednijeg trofeja u karijeri.

Ostatak godine nije uopšte bio na nivou, Ivanovićeva je imala mnogo poteškoća da savlada bolje rangirane od sebe, a kao posledica toga dolazili su i padovi u duelima sa slabijim teniserkama (Stosur, Kiriljenko, Čakvetadze 2x...) Na Gren slemovima je jedinu bitnu pobedu izvojevala protiv Dinare Safine u trećem kolu Vimbldona, ali je Ameli Moresmo eliminisala bez većih problema u nardnoj rundi – 6:3, 6:4. Bilo je očito da Ana igra pod pritiskom ’velikih rezultata’, ali je pomenutim turnirom u Montrealu povratila samopouzdanje, bila je najuspešnija teniserka US open serije. Ipak, na ’Flešing Medouzu’ u Njujorku nije ispunila očekivanja, poražena je od Serene Vilijmas u trećem kolu za samo 66 minuta – 6:2, 6:4.

Ana je ovu sezonu započela promenljivo, a trijumfom u Berlinu najavila je bolje dane. Ivanovićeva je na Rolan Garosu igrala odlično, a pratili su je velika sigurnost u sebe i rutniska završnica – nijednom nije dozvolila rivalkama da se vrate u meč zbog gubitka koncentracije ili opuštenog pristupa poslednjem poenu ili gemu. Može se reći da je to lak zadatak protiv Arvidsonove ili Olaru, ali dozvoliti tako borbenoj i kvalitetnoj teniserki kao što je Marija Šarapova samo tri gema u polufinalu Gren slema jeste veliko dostignuće. Nije se Ruskinja nijednog trenutka predavala, ali je Ana igrala maestralno i nije joj ostavila ni tračak nade za preokret. Posle dobrog početka u finalu sa Enanovom, Anu je uhvatio strah, počela je da promašuje polje za po čitav metar, nije se dobro nameštala na udarce, što je Belgijanka lako iskoristila i pobedila.

Ana je odigrala jedan pripremni turnir za Vimbldon, u Hertogenbošu je lako izgubila od Danijele Hantuhove – 6:3, 6:1. Na terenima Ol Ingland Klaba bila je sjajna, eliminisala Rezai, Petrovu i Vajdišovu, ali je u polufinalu poražena od Venus Vilijams. Usledila je neugodna povreda kolena, zbog koje je Ivanovićeva propustila Fed kup i nekoliko turnira, a povratak na teren bio je zakazan za turnir u Los Anđelesu, od čijih je organizatora Ana dobila 'vajld-kartu'.

Ivanovićeva je tokom celog takmičenja igrala na vrlo visokom nivou, a na putu do titule savladala je Harklroud, Šafarovu, Kiriljenko, Jankovićevu i u finalu Nadju Petrovu. Ana je u duelu sa Ruskinjom po ko zna koji put pokazala koliko ubitačan forhend ima - iz tog udarca napravila je čak 23 direktna poena što je, uz odličan servis, bilo dovoljno za trijumf od 7:5, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: