Nova vest
Tenis 4

25.5.2024.

9:00

Pariz kakvom se nisam nadao FOTO/VIDEO

Olimpijske igre su prvorazredni sportski događaj, međutim, duh ovog takmičenja i ne može baš da se oseti u Parizu samo dva meseca pre početka.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Milan Tomić/B92.sport

Povod za dolazak u prestonicu Francuske, kao i svake godine u ovo doba, jeste Rolan Garos, drugi Grend slem u sezoni, koji je na programu od 26. maja do 9. juna.

Iako sam po sebi veliki događaj, zasigurno ne može da se meri sa Igrama koji će krajem jula okupiti najbolje sportiste današnjice.

B92.Sport na Rolan Garosu

Iz Pariza, Milan Tomić

Iz tog razloga, očekivanja da će olimpijski krugovi moći da se vide na svakom koraku, te da će sve biti podređeno ovom takmičenju, pokazala su se kao netačna.

Obeležja Igara mogla su pomalo da se vide na objektima duž puta od aerodroma "Šarl de Gol" ka gradu, ali u samom centru – baš slabo.

Milan Tomić/B92.sport

Promocija i dizanje "hajpa", što bi rekli Amerikanci, nije baš na nivou jednog takvog događaja, koji bi Francuzima mogao da donese enormnu zaradu.

Postoje procene da će ova zemlja od Igara zaraditi između sedam i 11 milijardi evra, što je impozantna cifra.

Ne treba da čudi, pošto se očekuje priliv od 15 miliona turista u Pariz u to vreme, koji će samo povećati već postojeći haos u jednoj ovakvoj metropoli.

Za razliku od prethodne dve godine, kada sam bio stacioniran u južnom delu grada, Medonu, ovoga puta smeštaj je pozicioniran nešto zapadnije, u opštini Siren.

Zaista prijatno iznenađenje predstavljala je ova prilično gusto naseljena "komuna" na levoj obali Sene, koja prilično podseća na, recimo, Vračar.

Milan Tomić/B92.sport

Miran i čist deo grada, koji je, interesantno, povezan partnerskim odnosima sa više evropskih gradova, između ostalih i sa Kragujevcem.

Kako to obično biva u danima pred početak nekog Grend slema, kada vremena imate napretek, logično je da se ono iskoristi na šetnju gradom.

Kada je Pariz u pitanju, neizbežna je Trijumfalna kapija i Šanzelize koji se spušta ka Jelisejskim poljima. To se ne propušta ma koliko puta bili u "gradu svetlosti".

Nakon standardne ture po užem gradskom jezgru put nas je naneo u deo, koji apsolutno odudara od svega na šta smo nailazili u francuskoj prestonici.

Milan Tomić/B92.sport

Utisak po izlasku iz metro stanice pod nazivom "La Defense" bio je prilično iznenađujuć, toliko da u prvi mah bez problema možete da pomislite da ste u nekom Londonu ili Njujorku.

Na desetine nebodera u staklu i čeliku, načičkani jedan do drugog, grandiozni šoping centar, Muzej na otvorenom...

Sve to čini ovu najveću poslovnu četvrt u Evropi, koja se prostire na više od 500 hektara, u kojoj je smešteno 600.000 kvadrata stambenog prostora, 2.500 preduzeća, oko 180.000 zaposlenih, 70.000 studenata.

Ciljano je sve građeno od pedesetih godina prošlog veka, da bi sa otvaranjem "Vestfild" šoping centra 1981. postao komercijalno čvorište Pariza.

Poseban utisak ostavlja "Kapija Defansa", napravljena na inicijativu Fransoe Miterana 1989. godine. Ova monumentalna zgrada predstavlja "Trijumfalnu kapiju 20. veka".

Izvor: B92.Sport

Vredni posete su svakako i Indijski paviljon, napravlje davne 1878, nekoliko parkova i muzeja, katedrala...

Ovakve vanteniske stvari na Grend slemu, bar kada su u pitanju srpski novinari, moguće su samo u danima pred turnir, jer kada krene takmičenje, vremena za predah nema praktično do druge sedmice.

Naših na ovogodišnjem Rolan Garosu ima tačno sedmoro, pet u muškom, odnosno dve u ženskom singlu.

Proteklih sezona, prava retkost je bila dočekati nekog u drugoj polovini jednog Grend slema, a da se on ne zove Novak.

Đoković je imao prilično neuverljivu najavu ovog Rolan Garosa, ispadanjem u polufinalu Ženeve, tako da sada i kod njegovih navijača postoji bojazan koliko daleko može da dogura u borbi za Kup Musketara.

Podeli:

Komentari 4

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Zanimljivosti

Tajna uspeha Golfa

Golf ove godine slavi svoj 50. rođendan – i ima šta da slavi! Trenutno se proizvodi u osmoj generaciji i jedan je od tri najprodavanija automobila svih vremena.

Dojče vele

17:50

9 h

Testovi

Prva vožnja: Geely Coolray – kec u rukavu

Posle SUV-a Atlas Pro, kineski Geely na naše tržište uvodi drugi model. Coolray je nešto manji, ali izuzetno dobro opremljen, sa vrlo snažnim motorom i osetno je jeftiniji od konkurencije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

15:10

12 h

Novo Sport Video Menu