Nova vest
Tenis

Petak, 17.05.2019.

21:15

Đoković jedva "preživeo" epski triler sa Del Potrom za polufinale Rima!

Novak Đoković, prvi teniser sveta, pobedio je Argentinca Huana Martina del Potra u tri odigrana seta u četvrtfinalu Mastersa u Rimu.

Izvor: LN

Autor: LN

Đoković jedva
AP Photo/Alešandra Tarantino

Đoković je došao do pobede nad Del Potrom posle izuzetno dramatičnog trilera koji je trajao nešto više od tri sata – 4:6, 7:6(6), 6:4.

Srpski teniser je Argentinca pobedio po 16. put u karijeri u ukupno 20. međusobnom okršaju i ostao savršen (4/4) u duelima na šljaci.

Novaku je ovo ujedno bila i osma pobeda zaredom, posle osvajanja titule u Madridu, ali prva u tom nizu u kojoj je ostao bez jednog seta.

Đoković je u meč ušao sa jasnom taktikom – forsirati Delpov bekhend i ne dopuštati Argentincu da se namesti na udarce. To mu je dosta dobro funkcionisalo i krenuo je da stvara brejk lopte na samom početku.

Ipak, koliko god da je dobro Novak stvarao brejk lopte, Del Potro ih je još bolje spasavao.

Na 2:1 Đoković je propustio dve, na 3:2 još jednu, a onda je usledio bukvalno jedan jedini loš servis gem za srpskog tenisera u prvom setu i – brejk.

U narednom gemu prvi teniser sveta je opet mogao da dođe do šansi, ali jie od 15:30 napravio dve neiznuđene greške i praktično protivniku poklonio gem.

Novak je joše jedanput izvršio pritisak na servis protivnika. Došao je do 0:30, ali je Delpo u tim trenucima – kao i tokom celog seta – podigao nivo igre i izjednačio.

Prenos meča mogli ste ispratiti uz naš LIVE BLOG.

Ipak, stvorile su se nove prilike za Novaka. Imao ih je dve i u ovom gemu (ukupno sedam u setu), ali brejka nije bilo, pa je "Div iz Tandila" poveo sa 1-0 u setovima.

U drugom setu desilo se ono što su svi očekivali. Novak je nastavio da pritiska servis rival, te propustio i sedmu brejk priliku na samom početku.

Nastavio je Novak da briljira u svojim servis gemovima, a onda poveo na 3:2 i ta da se desio sudbonosan momenat. Novak je konačno napravio brejk!

Argentinac je tokom celog meča pogodio nestvarno veći broj linija od protivnika, a fortuna je u tom, šestom gemu drugog seta pogledala Novaka. Njegova loptica je završila na liniji i prevarila Argentinca, a srpski teniser je iskoristio prvu brejk priliku iz devete prilike.

Došlo se do 5:2, a Del Potro je izgledao kao da čuva snagu za naredni set. Novak je imao set loptu (ujedno i 10. brejk šansu), ali je nekada šampion US opena uspeo da novim "bombastičnim servisima" dođe do spasa.

A onda, čudo. Tri vinera Del Potra i jedna greška Novaka, pa je Delpo vratio brejk i ostao u životu. Nedugo zatim, došlo se do taj-brejka.

Tu je Delpo prvi napravio mini-brejk, ali je ubrzo došlo do odgovora. Teniseri su se menjali u vođstvu, a onda je Del Potro napravio prvi korak ka pobedi i došao do dve vezane meč lopte na 6:4.

Novak je prvu spasao servisom, a onda je Del Potra izdao njegov verni forhend, koji je završio u autu.

Prilikom druge meč lopte Novak je pokaza ko je i šta je i odigrao drop šot. To mu je prošlo, a razočarani Argentinac je izgubio i dva naredna poena i otišlo se u treći setu kasnim večernjim satima.

Treći set je počeo dobro po obojicu, a Del Potro je poveo sa 2:1, bez brejka. Novak je dobio drugu opomenu od sudije, ovoga puta zbog bacanja reketa o šljaku.

Uspeo je da izjednači na 2:2 i da u tom gemu spasi čak tri brejk lopte. Kada je spasao treću, uz par fenomenalnih udaraca, prodrao se "zaspalom" Vajdi i ostatku svog tima i rekao im da ustanu na noge.

To je bilo nešto što je "poguralo" srpskog tenisera, koji je u narednom gemu napravio, ispostaviće se, odlučujući brejk.

U par narednih gemova Del Potro je bio siguran na servisu, Đoković takođe. Takav rasplet odgovarao je Novaku, koji je čuvao prednost brejka, te se plasirao u polufinale.

Novakov protivnik u polufinalu Mastersa u Rimu biće Del Potrov sunarodnik Dijego Švarcman, koji je u ranim popodnevnim časovima u petak savladao Keija Nišikorija u dva seta.

Đokovićev i Švarcmanov duel planiran je za subotu oko 20 časova po našem vremenu, ako se u raspored ne umeša najavljena kiša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

323 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d