Nova vest
Tenis

Četvrtak, 23.08.2018.

12:40

Federer objasnio zašto deset godina nije slavio u Njujorku

Rodžer Federer je pet od svojih 20 Grend slem titula osvojio na US Openu, ali od poslednje je prošlo čak deset godina.

Izvor: AK

Autor: AK

Federer objasnio zašto deset godina nije slavio u Njujorku
Foto: Getty images

Švajcarac je pet godina u nizu bio nepobediv na "Flašing Medouzu" 2004-2008, ali od tada više nije podigao trofej.

"Kako bih tačno odgovorio na to pitanje moramo analizirati svaku godinu pojedinačno. Trebalo je da pobedim u finalu 2009. protiv (Huana Martina) del Potra, a posle sam imao dva brutalna polufinala protiv (Novaka) Đokovića gde sam gubio posle propuštenih meč lopti. Da sam iskoristio jednu, imao bih dobobre šanse u finalu (2010. i 2011. igrao bi sa Rafaelom Nadalom za titule). Potom 2015. sam igrao finale protiv Đokovića, koji je bio malo bolji od mene. Zatim 2016. sam preskočio, a 2017. sam bio povređen. Jednom sam izgubio od (Tomija) Robreda (2013) jer zbog problema sa leđima nisam bio u dobroj formi, a jedne godine (Tomaš) Berdih je igrao odlično. Uvek sam imao priliku, imao sam četiri veoma dobre godine, a ako budem 100% spreman, sve je moguće", objasnio je Federer.

US Open je značajno drugačiji Grend slem od ostala tri.

"Postoji mnogo stvari koje možete raditi u Njujorku. U Australiji si daleko od kuće i uvek sa istim ljudima. Vimbldon je kao balon. Na USO imaš kontakt s ljudima, mnogo putuješ. Možeš da odeš u fine restorane ili gledaš predstavu na Brodveju. To su lepe razonode. Kad si u Njujorku ne želiš da si stalno u hotelskoj sobi, ali ne želiš ni da te mogućnosti utiču na tvoje mogućnosti".

Federer je objasnio i različite uslove igre na Artur Eš stadionu tokom različitih delova dana.

"U prošlosti je bilo vrlo vetrovito na terenu, sada sa krovom na pomeranje je neverovatno toplo i mnogo glasno. Uslovi su vrlo brzi, pa tvoja igra zavisi od koncentracije".

US Open počinje u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve