Đoković: Trebalo je da pauziram posle Rolan Garosa

Novak Đoković rekao je u intervjuu za "Večernje novosti" da je trebalo da napravi pauzu odmah posle osvajanja Rolan Garosa prošle godine.

Izvor: B92, Večernje novosti Srbija
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Federer 19 GS trofeja, Nadal 16

"Uvek imam motiv, ali ne jurim bilo koga, već da samom sebi dokažem da mogu bolje i više. Roditelji su mi često govorili da moram da verujem u sebe i nikad ne prestajem da radim i borim se. Bez obzira na to koliko mi je teško ili kakve su okolnosti. Pašćete samo kada prestanete da pokušavate", istakao je Đoković.

Novak je posle ovogodišnjeg Vimbldona odlučio da odmori, a u međuvremenu su primat u svetskom tenisu preuzeli Rodžer Federer i Rafael Nadal, koji su prethodnih godina pravili slične pauze.

"Oni su po mnogo čemu jedinstveni, među najboljim igračima u istoriji sporta, ljudi koji su na mene uticali da postanem ovo što jesam. Njihovi primeri pokazuju da možete i posle pauze i sezone u kojoj igra nije bila na najvišem nivou da se vratite na vrh. A podsetio bih da jedini od igrača iz vrha nikad nisam pravio pauzu, a iz ove perspektive trebalo je to da učinim odmah posle Rolan Garosa", rekao je Đoković za "Novosti".

Đoković oporavlja od povrede lakta, za koju je ranije rekao da ga muči više od godinu dana, a na teren bi trebalo da se vrati uoči Australijen opena.

"Provodio sam više vremena sa porodicom, radili smo one stvari koje nam pričinjavaju sitna zadovoljstva. Kada se probudim ne trčim pravo na trening nego se prvo igram sa decom. To su neprocenjiva iskustva. Treba ih iskoristiti na najbolji mogući način", dodao je Novak.

Olga Danilović

"Olga je fantastična, mnogo mi se dopada njen stav i hrabrost na terenu. Potrebna je ta doza pozivitne drskosti da biste se probili, nametnuli. Uz ogroman talaneta i izuzetan rad, mislim da će Olga uskoro biti naša prava zvezda", rekao je Đoković

Iza Đokovića je najgorih 12 meseci u karijeri, slabi rezultati posle prvenca na Rolan Garosu, spekulacije oko saradnje sa španskim "guruom" Pepeom Imasom, kraj saradnje sa Borisom Bekerom.

"Cela priča oko mog tenisa i svega što mi se dešavalo je daleko kompleksnije od jedne reči. Ali lakat je bio u epicentru svih dešavanja, a od tih bolova je polazilo i moje povremeno nezadovoljstvo. Nisam uspevao da treniram kako sam hteo, nisam mogao da igram punim intenzitetom, moram sam da prilagođavam servis, a sve to me nerviralo. Mislio sam da će proći, a nije. Tenis je takav sport, jedan detalj, neprijatnost tokom meča, može da vas udalji kilometrima od cilja. To je kao šahovska borba, potrebno je da ste koncentrisani 120 odsto, a ako vam nešto smeta, kao što je bol u laktu, vas fokus automatski pada", istakao je Đoković.

Javnost, pre svega srpska, od njega uvek očekuje pobede.

"Ti momci prekoputa mreže su izvanredni, puni naboja, motiva, snage. Prihvatio sam da moram da pauziram, da se odmorim, da napravim određene promene u timu, i da ponovo krenem ka vrhu. Jedva čekam da ponovo zaigram, nedostaje mi reket. Ali ne mislim da ću za mesec dana igre nadoknaditi sve propušteno. Idem korak po korak. Verujem da ću onaj pravi biti sredinom sledeće godine", kaže Đoković.

Srbi u NBA

"Voleo bih da odem na neki NBA meč, da ih gledam. Srećan sam što nas je od ove godine više u NBA ligi. Jedva čemak da vidim kako će Teo i Bogdan da oduševe Amerikance. Biće to spektakl", smatra Đoković.

Sledeće sezone glavni trener će mu biti Andre Agasi, i dalje se čak da imenuje drugog saradnika, što je tokom Vimbldona bio Mario Ančić.

"Postoji nekoliko opcija, ne mogu da otkrijem o kome se radi, jer je dosta faktora koji moraju da se poklope. Mogu da vam kažem profil koji bi mi najviše odgovarao. To je bivši igrač koji je imao zavidnu karijeru i koji je uspevao da iz sebe izvuče maksimum i svakom trenutku. Ko možda nije bio broj 1, ali je bio dovoljno pametan, mudar i uporan da uvek ostvaruje 100 odsto, kako na fizičkom, tako i na teniskom nivou. Pritom, da je to neko ije su životne vrednosti u skaldu sa mojim", dodao je naš teniser.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković još ne razmišlja o penziji, ali ima u planu organizaciju velikog spektakla na stadionu Crvene zvezde.

"Ne razmišljam o svom oproštaju, daleko je to. Međutim, odavno razmišljam o nekom sportskom spektaklu koji bih voleo da priredim u Beogradu. Trudio bih se da okupim sve svoje prijatelje iz svih krajeva sveta. Voleo bih da to bude jednog letnjeg dana na "Marakani", da napravimo nešto za pamćenje. Još nemam vremena da se bavim time, ali biće prilike", istakao je srpski teniser.

Morning workouts by the river.. �� ����‍♂�� Love being here!! #Belgrade

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on

Tenis