Nova vest
Tenis

Četvrtak, 08.01.2015.

10:10

Brizbejn: Ana preokretom do ½finala

Najbolja srpska teniserka Ana Ivanović plasirala se u polufinale WTA turnira u Brizbejnu, posle drame i velikog preokreta protiv Estonke Kaje Kanepi.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Tertius Pickard

Ivanovićeva je pobedila rezultatom 4:6, 6:4, 6:3, posle skoro dva sata igre.

Ona će se u borbi za finale boriti protiv Varvare Lepčenko iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je nadigrala Ruskinju Alu Kudrjavcevu sa dva puta po 7:5.

Ana se mučila u svom drugom meču u 2015. godini, pošto je prethodno razbila Jarmilu Gajdošovu sa 6:4, 6:1. Ovo je ujedno bio prvi međusobni duel dve teniserke, a 52. igračica na WTA listi pokazala se kao teška protivnica.

Srpkinja je katastrofalno otvorila četvrtfinalni duel, pošto je izgubila prvih pet gemova. Bila je suviše pasivna što je Kanepi koristila snažnim udarcima, pre svega sa bekhend strane. Ana se upisala pri rezultatu 5:1, a onda zaigrala mnogo bolje. Vratila je dva brejka, imala šansu da izjednači na 5:5, ali se Estonka izvukla i povela u setovima.

Ivanovićeva je i pored izgubljenog seta podigla nivo igre što se isplatilo već na startu drugog seta. Konstantno je u tom delu igre imala brejk viška, ali ga je tri puta gubila. Ipak, seriju oduzetih servisa ona je zaključila i izjednačila na 1-1.

Odlučujući set doneo je mnogo rasterećeniju igru Ane, koja je uspela da povede sa 4:1 i do kraja sačuva stečenu prednost.

„Osećala sam odlično loptu na početku, ali sam izgubila nekoliko lakih poena. Ona je zaigrala veoma dobro i vrlo brzo sam upala u problem. Uspela sam da se vratim krajem prvog i u drugom setu, da bi u trećem uspela da pobedim“, izjavila je Ivanovićeva posle meča.

Srpska teniserka potom je prokomentarisala narednu protivnicu.

„Ovo je bio dobar test za mene – ne samo fizički nego i mentalno. Igram i dubl ovde, tako da nema mnogo vremena za odmor. Igrale smo ranije jedna protiv druge, čak mislim da sam spasavala meč lopte protiv nje. Dobro igra ove nedelje i nadam se da ću uživati u spektaklu. Neću moći da gledam Federera jer igram dubl meč, ali volim da gledam njegove mečeve jer igra magično“, dodala je Ana.

Tok meča:

Srpska teniserka svojim servisima počela je meč i posle odlična tri poena imala gem lopte. Međutim, usledio je veliki pad i dve greške, što je Kanepi iskoristila i sa dva dobra riterna odmah napravila brejk za 1:0.

Ivanovićeva na početku meča nije donosila prave odluke, a posle jednog dobrog dolazilo je nekoliko loših poteza. Kaja je to eksploatisala i posle jedne odlične kratke dijagonale bekhendom potvrdila stečenu prednost – 2:0.

I treći gem Ana je počela sa dve greške, usledio je povratak i izjednačenje, kada je ponovo pala i dozvolila brejk za 3:0. Razigranoj Kanepi nije bilo potrebno mnogo vremena da servisima i vinerima iz oba osnovna udarca povede sa 4:0.

Srpkinja je konačno počela da pogađa prve servisa i došla do dve gem prilike da se upiše na semafor. Međutim, ponovo je postala suviše pasivna i dozvolila rivalki da dominira forhendima. Posle dva vinera i još dva snažna udarca bilo je 5:0.

Tek u šestom gemu Ivanovićeva se upisala na semafor. Spasla je prvo jednu set loptu Estonke, a onda iskoristila tek svoju treću dobrim forhendom i smanjila na 5:1. Osvojeni set kao da je malo rasteretio našu teniserku – vezala je tri odlična napada svojim najjačim udarcem za rezultat 5:2.

Dešavanja na terenu počela su da se menjaju – Ivanovićeva je više ulazila u teren i napadala, čime je rivalku oterala od osnovne linije. Ritern je bolje funkcionisao, a forhendima je gradila poene. Kaja se malo unervozila i dozvolila dve brejk lopte, a Ana je drugu realizovala vinerom iz bekhenda po paraleli – 5:3.

Vezala je četiri kratka poena i vrlo brzo došla Estonki na gem zaostatka – 5:4.

Deseti gem doneo nam je veliku borbu i prvu set loptu Estonke. Ana je spasla, a onda i sačekala grešku iz bekhenda za brejk loptu. Međutim, do potpunog povratka nije došlo jer je u tim trenucima Kaja servirala sjajno, posebno slajs servis. Četvrtu set loptu iskoristila je kada je Ana usred poena zatražila čelendž i pogrešila – 6:4.

I pored izgubljenog prvog seta bilo je vidljivo da srpska teniserka igra mnogo bolje nego na početku meča. To je potvrdila na startu drugog seta kada je lako osvojila svoj gem, a onda uz obilatu pomoć protivnice napravila brejk za 2:0.

Kao i do sada, posle dva dobra gema usledio je jedan loš. Opet je Ana prepustila inicijativu protivnici što je ona koristila i već prvu šansu ralizovala sjajnom forhend paralelom za 2:1.

Servis Kanepi znatno je oslabio u drugom setu, ili je pravila duple greške, ili je Ivanovićeva poentirala iz riterna. Posle jednog takvog bilo je 0:40, a nakon auta Estonke ponovo je povela sa 3:1.

U svakom gemu drugog seta osim prvog viđene su brejk lopte, ali su serverke uspele da osvoje po jedan. Pri rezultatu 4:2 Ana je propustila da se odlepi, a onda je dozvolila da se Estonka vrati u set. Nekoliko puta je pokušala da poentira iz teških situacija i grešila, a Kanepi je vratila brejk za 4:3.

Mogla je sedma igračica sveta brzo do novog vođstva, ali je Kaja najbolje odigrala kada je to bilo najpotrebnije i odložila brejk. Ipak, popustila je i dvema greškama poklonila 5:3. Naravno, usledila su tri očajna poena i nova loša odluka kod zicera za gubitak servisa - 5:4. Serija brejkova nastavljena, a na sreću srpske teniserke ona je bila poslednja koja ga je napravila u drugom setu - 6:4.

Odlučujući deo igre na iznenađenje svih počeo je sigurnim servisima obe igračice. Ivanovićeva je uspevala da održi ritam početnog udarca i povede sa 2:1 nakon nadmudrivanja na mreži.

Kanepi je povela sa 30:0 u četvrtom gemu, da bi onda napravila dve greške i uvela sebe problem. Ana je odlično riternirala i drugim udarcem upisala forhend viner za 30:40. Posle novog sjajnog riterna Estonka je pogodila mrežu i Srpkinja je povela sa 3:1.

Seriju sjajnih poena nastavila je u svom servis gemu, a sjajan početni udarac omogućio joj je da dominira svojim prepoznatljivim forhendom. Posle tri vinera i asa već je na semaforu bilo 4:1.

U sledećem gemu propustila je brejk priliku da reši pitanje pobednika, ali je lagano osvojila svoj servis gem i stigla na korak od pobede - 5:2. Kanepi je osvojila još jedan gem do kraja meča, da bi Ivanovićeva sigurnim servisima osvojila četiri poena i upisala konačnu pobedu od 4:6, 6:4, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve