"Tu sam zbog završnice GS turnira"

Boris Beker, novi trener Novaka Đokovića, izjavio je za BBC da mu je srpski teniser prvi put prišao na dan kada ga je Nadal zamenio na prvom mestu ATP liste.

SOIzvor: B92 Argentina
Podeli

Nemac je rekao da su Đoković i on razgovarali u Pekingu početkom oktobra, kada se i Nadal vratio na prvo mesto. Beker kaže da je posle redovnih razgovora odlučio da radi punom parom i da je njegov glavni zadatak da doprinese 5-10 procenata koji su Novaku nedostajali u završnici najvećih turnira prošle godine.

„Tokom turnira u Pekingu prišli su mi Novak i njegov menadžer. Bio sam iznenađen, nisam očekivao poziv, ali sam istovremeno bio veoma počastvovan“, počeo je priču Beker.

Novak je do sada u karijeri osvojio šest Gren slem titula, koliko i Nemac, koji će sada Đokoviću pomoći da ga prestigne.

„Ovo nije vrsta posla koja se radi polovično, to ne bi bilo dobro ni za njega ni za mene. Ja ili se posvetim u potpunosti ili ne radim uopšte. Rekao sam Novaku: ’Želim da te upoznam, da vidim koliko to stvarno želiš, koliko je još vatre u tebi i kako ja mogu da doprinesem svemu“, objasnio je Beker.

Novaku su prošle godine nedostajale jedna ili dve pobede na Gren slem turnirima kako bi mu sezona bila perfektna.

„Ove godine Novak je imao nekoliko teških poraza u završnicama Gren slem turnira, a on je po prirodi pobednik, žarko želi pobede i hoće da se upiše u istoriju tenisa. Činjenica je da je Nadal preuzeo kormilo, Mari je podigao nivo igre i Novak je malo zaostao – govorim o jako visokom nivou, nedostajalo mu je 5-10 procenata iz raznih razloga. Đoković je zato rešio da mu je u štabu potreban neko ko je bio u sličnim situacijama na najvećim turnirima“, objašnjava Nemac.

Odmah po objavljivanju saradnje, počela su poređenja sa partnerstvom Ivana Lendla i Nedija Marija.

„Kada je Ivan dobio posao, zapitao sam se zašto je nekim momcima toliko dugo trebalo da počnu da uzimaju u obzir neke od najboljih igrača svih vremena – bila je to generacija kona je prvobitno izmenila tenis, način na koji smo mi igrali osamdesetih godina ne razlikuje se mnogo od današnjeg stila tenisa“, zaključio je Beker.

U sredu je objavljeno da je Beker postao novi Novakov trener, a mi smo se bavili pitanjem da li je to dobro rešenje u posebnom tekstu, uz pomoć sagovornika Bogdana Obradovića, Nikole Pilića i američkog novinara Metjua Kronina.

Svoje mišljenje možete saopštiti i u anketi koja se nalazi u donjem desnom delu naslovne strane našeg sportskog sajta.