Savršen početak, titula za Janka

Srpski teniser Janko Tipsarević osvojio je titulu na turnira iz Serije 250 u indijskom Čenaju.

SOIzvor: B92 Indija
Podeli

On je u finalu pobedio Španca Roberta Bautista-Ahuta, 80. tenisera sveta, sa 3:6, 6:1, 6:3 za jedan čas i 51 minut igre.

Tipsareviću je to četvrta titula u karijeri, posle Kuala Lumpura i Moskve 2011. i Štugarta prošle godine. Uz to, Janko je izgubio još sedam finala, uključujući i prošlogodišnje baš u Čenaju.

Tekstualni prenos meča:

Iako je sa dve vezane greške počeo meč, Bautista nije odustajao od agresivnog stila igre i to mu se ubrzo isplatilo.

Slično kao i u jednom delu meča sa Bedeneom, Tipsarević je stajao znatno iza osnovne linije, što je omogućilo rasterećenom Špancu da forhendom diktira ritam. On je to iskoristio, napravio je brejk već na startu i poveo je sa 3:0.

Pri rezultatu 4:2 Janko je imao 0:30, ali je Španac njegov nalet presekao izlaskom na mrežu, slično kao u prvom gemu, da bi zatim osvojio još tri poena i gem.

Tipsarević je lako dobijao svoje gemove, ali to je malo vredelo jer je Ahut u odlučujućim trenucima igrao na nivou Top 10 tenisera.

Pri rezultatu 5:3 Janko je ponovo imao 0:30, ali Španac uzeo četiri poena u nizu – insajd aut forhend, pravovremeni izlazak na mrežu, a onda i dva neodbranjiva servisa. I Federer bi mu pozavideo na toj seriji – Ahut je osvojio prvi set sa 6:3 za 36 minuta.

Identično kao u polufinalu sa Bedeneom, Tipsarević se trgao na početku drugog seta. Osvojio je gem na svoj servis, a onda je ponovo došao do 0:30, četvrti put u meču.

Izgubio je Janko naredni poen, a onda je besno bacio reket na pod. To je stimulativno delovalo na njega jer u sledećem poenu odigrao svoj najbolji udarac na meču – bekhend paralelu ’spustio je’ je u ćošak terena.

Već prvu brejk loptu Tipsarević je iskoristio i poveo sa 2:0. Bilo je evidentno da je Ahutov nivo igre opao, što se moglo i očekivati, a Janko je polako ulazio u ritam i sve češće je napadao.

Logična posledica toga bio je novi brejk i vođstvo od 4:0, a pri rezultatu 5:0 Ahut je tražio pomoć lekara zbog problema sa preponama. Meč se ubrzo nastavio, a Tipsarević je priveo set kraju - 6:1.

U trećem gemu odlučujućeg seta Ahut je odigrao veoma loše, Janko je bio strpljiv, a Španac mu je greškom iz forhenda poklonio gem – brejk i vođstvo 2:1.

Janko je bez ikakvih problema držao svoje servis, a pri rezultatu 4:2 odigrao je sjajan gem. Odlično se kretao, pogodio je izuzetno težak volej, a zatim je stigao i ’nemoguću’ lopticu za dve vezane brejk šanse.

Ahut je tada zaigrao na sve ili ništa i uspeo je da smanji na 4:3. Ono što nije tada, Tipsarević je učinio nedugo zatim - osvojio je gem na svoj servis, a zatim je napravio još jedan brejk za 6:3 i titulu u Čenaju.

Tenis

Janko: Konačno sam uspeo

Srpski teniser Janko Tipsarević rekao je posle pobede protiv Španca Roberta Bautista-Ahuta da je srećan jer je konačno uspeo da osvoji turnir u Čenaju.

Tenis nedelja 6.01. 15:25 Komentara: 12