Đoković: “Srbija mi je u srcu”

Srpski teniser Novak Đoković rekao je da mu je čast što predstavlja svoju zemlju kroz sport u intervjuu za „Večernje novosti“.

JTIzvor: B92, Večernje novosti Srbija, Velika Britanija
Podeli

Đoković je to rekao na konstataciju da je za našu zemlju u poslednje vreme uradio više nego svi ambasadori i političari zajedno.

„Veliko je zadovoljstvo da tako nešto čujem. Čast mi je da predstavljam svoju zemlju kroz sport i nosim Srbiju u srcu, što nije kliše, već ima posebno i krajnje iskreno značenje za mene“, rekao je Đoković.

Posebno ako ste vodeći teniser na svetu, jer sam stalno pod monitorima i posmatran mnogo više nego ranije. Upravo se zbog toga trudim da reprezentujem svoju zemlju i sebe na najlepši mogući način, onako kako, nažalost, nije bila predstavljena u prošlosti. Srbija je prošla kroz dosta teških ekonomskih, političkih, pa i sportskih trenutaka. Zato je obaveza svakog sportiste da je predstavi u najboljem svetlu, da pokaže ljudima u svetu kako kroz sport može da se utiče na individualce, na pozitivnu promenu u svakom smislu i da nije sve tako crno kako se govori u stranim medijima“, dodao je Đoković.

Đoković je poslednjih godina, pored sjajnim rezultatima, pažnju na sebe skrenuo i svojim ponašanjem, posebno time što i dalje stoji čvrsto na zemlji.

Laska mi kada to čujem. Naime, veliki je uspeh kada čujete da neko lepo misli o vama kao o teniseru, jer mi je to profesija, ali i kao čoveku. Mi Srbi kažemo da sve dolazi iz kuće, i vaspitanje i ponašanje, obrazovanje, emocije i uopšte karakter. Dosta toga se usput nauči i izvuče iz grešaka koje čovek napravi. Pritom, svako treba da ih prihvati jer niko nije bezgrešan. Onaj ko kaže da ne greši, nije u pravu. Tek, moja filozofija je da svako može da bira svoj put i način ponašanja“, naglasio je prvi reket sveta.

I kada je dosegao sam vrh u sportu, Đoković je shvatio da u životu ima još mnogo toga i da trofeji nisu sve što postoji.

Čovek mora da radi na sebi, da se obrazuje i trudi da postane bolji u svakom smislu. Iako sam postao broj jedan na svetu i dosegao neke sportske visine o kojima sam sanjao, vrlo dobro znam šta to meni znači, ali to nije sve u životu. Imam život koji mi tek predstoji posle teniske karijere. Treba da se posvetim sebi kao osobi i budućoj porodici, ja se nadam, ako Bog da“, istakao je Đoković.

Novak dosta duguje i ljudima koji ga okružuju.

Imao sam veliku sreću da su uz mene ljudi koji mi žele sve najbolje, koji su iskreni i do kojih mi je stalo. Oni mi pomažu da ostanem na pravom putu i podržavaju u onom što radim. To je danas retkost jer mnogi pokuzšavaju da usmere energiju ka svom putu, a moji prijatelji su okrenuti meni. Zato ovaj uspeh nije samo moj lični već u velikoj meri i njihov“, rekao je Đoković za „Večernje novosti“.

Đoković se trenutno nalazi u Londonu, gde će prisustvovati dodeli „Laureus“ nagrada i sastati se sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.