Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 24.01.2011.

04:02

AO: Dolgopolov izbacio Soderlinga!

Aleksandr Dolgopolov napravio je najveće iznenađenje u dosadašnjem toku Australijan opena, pošto je pobedio Robina Soderlinga sa 1:6, 6.3, 6:1, 4:6, 6:2.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Iako je Šveđanin prvi napravio brejk u odlučujućem setu, trenutno 46. teniser planete do kraja je odigrao kao u transu i sasvim zasluženo se plasirao u četvrtfinale.

Dolgopolov je prethodno eliminisao Congu, a sada je izbacio četvrtog nosioca, kojeg su mnogi smatrali ozbiljnim kandidatom za trofej. U četvrtfinalu igraće sa boljim iz meča Mari – Melcer.

Ukrajinac je upisao 50 ’vinera’ i 23 neiznuđene greške, a Soderlingov odnos bio je 34/51.

Na početku meča Dolgopolov je bio pod vidnim uticajem treme zbog važnosti meča, što mu je u potpunosti ’vezalo’ ruke – udarci su mu bili prekratki, a previše je i grešio. Šveđanin nije igrao na bog zna kako visokom nivou, već je nastojao da sa što manje utrošene energije iskoristi lošu igru rivala. To mu je i uspelo, pošto je za samo 21 minut došao do vođstva u setovima.

Kada je Soderling napravio brejk za 2:1 početkom drugog seta, činilo se da će brzo završiti posao. Međutim, igra 22-godišnjeg Ukrajinca tada se preokrenula za 180 stepeni – udarci su mu postali sigurniji, dublji, a sa dva briljantna forhenda uspeo je da anulira brejk zaostatka.

To mu je dalo dodatnu motivaciju, forhend mu je funkcionisao besprekorno (13 direktnih poena u setu), a Soderling je ispao iz ritma i počeo da greši. Bez izgubljenog poena Dolgopolov pravi brejk za 4:2, ali kada je servirao za set suočio se sa brejk loptom. Tu prepreku premostio je u stilu najboljih igrača na svetu, kombinacijom ’jedan-dva’ – servis u dalju stranu, a zatim ’viner’ forhendom u suprotnu. Potom je preciznim servisima došao do izjednačenja u setovima.

Igra Soderlinga u trećem setu potpuno se raspala, Dolgopolov je čestim promenama ritma izbacio Šveđanina iz koloseka i došao je nadomak iznenađenja – 2:1 u setovima.

Na početku četvrtog seta viđeno je nekoliko fenomenalnih poena, bio je to prvi put tokom meča da oba igrača istovremeno igraju na najvišem nivou. Razliku je pravilo to što je Soderling bolje igrao ključne poene i došao do dva brejka prednosti – 4:0.

Međutim, Ukrajinac se nije predavao, uspeo je da neutrališe jedan od brejkova, do kraja je vršio pritisak, ali je Soderling nekako priveo set kraju za izjednačenje na 2-2.

Četvrti nosilac prvi je napravio brejk na početku petog seta, ali nijednog trenutka nije delovalo da drži sve pod kontrolom. Naprotiv, Dolgopolov je sve vreme „u igri“ i momentalno je anulirao brejk. Kombinacijom slajsova, spinova i ravnih udaraca Ukrajinac je ’izludeo’ Soderlinga, perfektno je riternirao, a na kraju je pokazao i da je psihološki stabilan – iako prvi put igra na tako velikoj sceni, Dolgopolov je iskoristio četvrtu meč loptu i brejkom okončao meč posle dva časa i 36 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve