Nova vest
Tenis

Subota, 15.05.2010.

16:31

Rafa posle velike borbe u finalu

Španac Rafael Nadal plasirao se u finale Mastersa u Madridu pobedom nad zemljakom Nikolasom Almagrom 4:6, 6:2, 6:2, posle dva sata igre.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Almagro je čitavog meča pružao fantastičan otpor ubojitom protivniku, ali je, posle nešto slabije igre u prvom setu, na kraju presudilo Nadalovo ogromno iskustvo na šljaci.

Nadalov protivnik u finalu biće bolji iz duela Rodžer Federer – David Ferer. Nadal je i prošle godine bio finalista, a ukoliko Federer uđe u finale, biće to repriza duela za titulu od prošle godine.

U jednom od najgore odigranih Nadalovih gemova ove sezone (na šljaci), Almagro je odlično iskoristio prilike u dugim razmenama udaraca i odmah sitgao do brejka. Treći teniser sveta odmah kreće ofanzivnije i vraća brejk, ali Almagro potom koristi nešto slabije servise šestostrukog osvajača Gren slema i ponovo mu oduzima servis. Posle petog gema Almagro je stekao veliku prednost od 4:1, dok je Nadal mnogo grešio i do tada je osvojio samo tri poena na svoj servis.

Rafa potom ponovo vraća brejk, ali oba tenisera onda osvajaju gemove na svoj servis, i Almagro pri 5:4 servira za set. Tada sledi velika borba, ali 35. igrač sveta stiže do prve set lopte i odmah je koristi posle greške Nadala za veliku prednost.

U 14 mečeva, koliko je Nadal ove sezone odigrao na šljaci, set koji je Almagro osvojio bio je tek drugi koji je Španac izgubio ove godine.

I u drugom setu Almagro je na početku briljirao i čak bolje od „kralja šljake“ kombinovao udarce sa osnovne linije. Duge i precizne forhend dijagonale Almagra zadavale su velike probleme Nadalu, koji ipak često nije mogao da ih stigne.

Imao je Almagro u trećem gemu i dve brejk lopte, ali Nadal je bio najbolji kada je najpotrebnije i dobrim napadima i servisima osvaja četiri vezana poena i brani gem.

Kako to sa Nadalom obično biva, teška situacija bila je okidač da Rafa krene daleko opasnije da igra, i posle dve brejk lopte stiže i do 3:1 i po prvi put na meču nadigrava Almagra.

Tada u prvi plan izbija Rafina prepoznatljiva igra i Španac rešava set u svoju korist 6:2, iako se Almagru ništa nije moglo zameriti na igri.

U trećem setu Nadal ponovo dolazi do brejka, ovoga puta dosta lakše nego u prethodnim setovima, dok Almagro kreće da promašuje, tako da Rafa lako vodi 3:0.

Do kraja meča Almagro je uz dosta muke uspeo da osvoji dva gema na svoj servis, ali je Nadal u potpunosti kontrolisao meč i zasluženo stigao do dve meč lopte na servis protivnika prošao u finale.

Nadal je plasmanom u finale obeležio povratak na drugu poziciju na ATP listi, pošto je Novak Đoković zbog odustajanja izgubio 360 bodova. Ukoliko Španac trijumfuje u finalu, postaće rekorder po broju osvojenih Mastersa. Trenutno deli rekord Andrea Agasija sa 17 titula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve