Nova vest
Tenis

Subota, 01.05.2010.

15:31

Ferer posle preokreta u finalu!

Španac David Ferer plasirao se u finale Masters turnira u Rimu posle preokreta nad zemljakom Fernandom Verdaskom 7:5, 6:3 za nešto više od sat i po igre.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Iako je Verdasko u izvrsnoj formi pre manje od 24 časa posle tri sata i 17 minuta eliminisao Novaka Đokovića, šesti nosilac je u polufinalu, posle odličnog starta i vođstva od 5:1, potpuno podbacio protiv 13. nosioca koji je digao formu i potom ga lako nokautirao. Protivnik Fereru u finalu biće bolji iz duela Rafael Nadal – Ernests Gulbis.

Uprkos tome što je Ferer u protekle tri nedelje na šljaci pružao impresivne partije, ipak je Verdasko bio taj koji prvi stiže do brejka, i to već na samom početku. Lakše nego što se očekivalo, on sledeći gem na svoj servis osvaja sa nulom, dok Ferer pravi atipično veliki broj neiznuđenih grešaka, čak deset u prvih pet gemova.

To je Verdasku bilo dovoljno za nove tri brejk šanse, od kojih Ferer samo jednu uspeva da spasi, pre nego što novom greškom iz bekhenda ponovo servis prepusti protivniku.

Svega 23 minuta bila su potrebna šestom nosiocu da dođe do velike prednosti od 5:1. Ferer nakratko poboljšava igru sa osnovne linije i uspeva da osvoji još jedan gem na svoj servis, a tek onda počinje da pokazuje odličnu formu iz proteklih sedmica i vodi 15:30.

Verdasko je na momente pokazivao znake nervoze (dupla servis-greška), dok je Ferer počeo da napada i dolazi do prve brejk-lopte. Potom se situacija na terenu potpuno menja i Verdasko biva taj koji greši, što Fereru donosi brejk, a zatim i još dve brejk lopte.

Katastrofalni niz Verdaska upotpunila je nova dupla servis-greška, koja 13. nosiocu donosi izjednačenje. Ferer potom nije imao problema da povede i sa 6:5, a onda stigne i do set lopte na servis nemoćnog Verdaska, koji novim autom sebi potpisuje izgubljeni set 7:5.

U drugom setu samo se nastavila agonija mentalno potpuno klonulog Verdaska, koji već na prvom servisu dopušta Fereru nove tri bejk lopte. Posle novog nekontrolisanog forhenda, Ferer prelako vodi sa 2:0 i zatim dolazi do novih 40:0, na šta se Verdasko konačno trgnuo, posle mnogobrojnih zvižduka iz publike. Šesti nosilac dolazi do đusa, a onda i prve brejk lopte u drugom setu, koja mu donosi gem i vraća ga u igru.

Radost Verdaskovih navijača prekratko je trajala, jer Ferer odmah ima nove tri brejk šanse, a Verdasko se vraća u provaliju i ponovo gubi svoj servis.

Najjače oružje Ferera, naročito u poenima kada bi Verdasko uspeo da izbori duge razmene, jeste bilo kretanje, pošto je protivnika uglavnom lako izbacivao sa terena oštrim dijagonalama.

Verdasko nekako osvaja gem na svoj servis i smanjuje prednost na 4:2 i teniseri potom osvajaju gemove na svoj servis, što Fereru donosi konačnih 7:5, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve