Nova vest
Tenis

Sreda, 04.03.2009.

17:34

Đoković: "Imamo šanse za trijumf"

Najbolji srpski teniser Novak Đoković optimista je pred meč prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa sa Španijom.

Izvor: S O

Autor:S O

Default images

Iako je ’furija’ jedan od najtežih rivala, Novak smatra da srpski tim ima šansi da trijumfuje. „Iako smo dobili najteži mogući žreb ove godine, ne smemo da unapred predajemo, već smatram da postoje realne šanse da iz duela sa Španijom izađemo kao pobednici. Mi smo mlada reprezentacija, puna potencijala, koja kvalitetom može da izazove i pobedi svakog protivnika na planeti“, izjavio je 21-godišnji Đoković.

Prednost Španaca biće i šljakasta podloga na kojoj će se mečevi igrati.

„Jednostavno, to je podloga koja mnogo odgovara reprezentativcima Španije jer su oni odrasli na njoj. Nama šljaka nije u krvi kao njima. Igrači iz Španije, počev od najboljeg na svetu Nadala, pa naniže baš na šljaci ostvaruju najbolje rezultate, osvajaju turnire u pojedinačnoj konkurenciji, pa i Nadal već godinama osvaja Rolan Garos. Godinama unazad su sjajno fizički spremni i najsporija podloga im najviše odgovara, ali smo svedoci da iz godine u godinu napreduju, tako da su već počeli da gospodare i drugim podlogama, kao na primer Nadal na travi i betonu“, kaže Đoković i navodi ostale kvalitete Španaca:

„Njihova najveća snaga je to što ih protiv nas predvodi Rafael Nadal. Kada je on tu, oni imaju i dodatnu snagu, pred svojom publikom. Ali, Dejvis kup je takvo takmičenje u kome ne pobeđuje uvek favorit“.

Ipak, Španija je u prošlogodišnjem finalu dobila Argentinu i bez Nadala.

„To je jedan od dokaza da je Dejvis kup takmičenje u kome nema pravila. Mi na individualnim turnirima predstavljamo prvo sebe, pa svoju zemlju, a u Dejvis kupu igramo za svoju zemlju, što je svim igračima dodatni motiv da naprave još bolji rezultat.“

Đoković očekuje da David Ferer dobije prednost u odnosu na Tomija Robreda u drugoj tabli Španije, ali ne isključuje ni suprotnu opciju.

„Biće vrlo interesantno videti za koga će se selektori odlučiti na drugoj tabli i u Španiji i kod nas. Robredo je osvojio dva turnira u Južnoj Americi na ovoj podlozi, u odličnoj je formi, igrač je koga ne treba nikad potcenjivati. Imaju i Davida Ferera, koji je formu dokazao plasmanom u finale Dubaija, gde sam ga pobedio. On je igrač koji važi za jednog od najupornijih na Turu. Po mom mišljenju, igraće David Ferer zbog iskustva u ovom takmičenju, ali iznenađenja su uvek moguća“.

Đokoviću je svejedno da li će igrati prvi ili drugi, ali kaže da je značajno da Srbija osvoji prvi poen.

„U principu, to nije od velike važnosti mada bismo voleli da otvorimo ovaj duel pobedom i prednošću, koja ume da ponese ekipu na psihološkom planu za drugi singl meč tog dana, ali i za stabilnost pred dubl.“

Vremenski uslovi su promenljivi, ali Đoković ne vidi kako to može da utiče na ishod.

„Vreme je isto i njima i nama.“

Meč Španija – Srbija igra se u Benidormu, na stadionu koji može da primi 14 hiljada ljudi. Prvi mečevi igraju se u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve