Ana Ivanović diže glas protiv WTA

Najbolje teniserke sveta iskoristiće u Dohi priliku da izraze nezadovoljstvo promenama u takmičarskom kalendaru WTA turneje, najavila je Ana Ivanović.

Izvor: B92, Reuters
Podeli

Elita ženskog tenisa okupila se ovog vikenda u Kataru, gde u utorak počinje WTA šampionat, završni turnir sezone, a pored šanse da osvoje pobednički pehar i ček na 1,34 miliona dolara, najbolje teniserke sveta iskoristiće priliku da se požale na obaveze koje su im nametnute za sledeću sezonu.

Rukovodstvo WTA turneje smanjilo je broj turnira na kojima će vodeće teniserke morati da se pojave, ali je istovremeno uvelo suspenzije za teniserke koje se ne pojave na 'obaveznim' turnirima.

Svaka od vodećih teniserki moraće da nastupi na 10 od 20 najznačajnijih WTA turnira, ne računajući 4 gren slema, uz obavezno učešće u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu i Pekingu.

"Mi imamo svoj glas i moramo da se ujedinimo", rekla je Ana Ivanović, koja je u finišu sezone imala veliki pad na listi zbog povrede palca.

"Promene su napravljene tokom sezone, između gren slemova, kada nismo imale vremena da razmišljamo o sledećoj sezoni. Mnoge teniserke verovatno nisu ni ulazile u taj problem, pa su prihvatile promene, ali su one odjednom tu i teško nam je", rekla je Ivanovićeva.

Novi kalendar nameće teniserkama jasna pravila na kojim turnirima mogu da igraju, ali i na kojim ne mogu. Zbog činjenice da se prethodnih sezona, naročito tokom 2007. godine, skoro ni na jednom velikom turniru nisu okupile sve vodeće teniserke, rukovodstvo ženskog tenisa odlučilo je da uvede stroga pravila, uključujući i suspenzije za odsustvo sa pojedinih turnira.

U slučaju nepojavljivanja, teniserke će morati da učestvuju u promociji tog turnira kako bi imale šansu da izbegnu suspenziju, dok bi se kazne sprovodile godinu dana kasnije i iznosile bi suspenziju sa dva turnira za svaki propušteni, najavio je predsednik WTA turneje Leri Skot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.