Nova vest
Tenis

Utorak, 29.01.2013.

12:37

AO: Poslednji osvrt, utisci iz Melburna

Željno smo ga iščekivali, a prošao je nekako brzo – posle 14 dana nespavanja, okončan je Australijan open, prvi Gren slem turnir u sezoni.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Jedni su plakali od sreće, drugi od tuge, bilo je poena za divljenje, ponekog iznenađenja, komičnih situacija, a na kraju će zapisano ostati sledeće – Novak Đoković i Viktorija Azarenka odbranili su titule osvojene 2012. godine. Ali ko je i šta je još obeležilo prethodne dve nedelje u Melburnu?

ATP

Šampion: Novaku Đokoviću je Rod Lejver Arena druga kuća, četvrti put u svojoj karijeri osvojio je Australijan open i sada ima isti broj titula u Melburnu kao Rodžer Federer. Đoković je u mečevima sa Vavrinkom i Marijem pokazao kolika je mentalna gromada – kada situacija deluje bezizlazno, on uvek pronađe način da dovoljno dugo plovi kroz oluju i da sačeka da se nebo razvedri. U tom pogledu trenutno mu nema premca na ATP turu.

Uz to, meč sa Davidom Fererom ne može se opisati drugačije nego „savršenim“, pogotovo uzevši u obzir ime rivala i činjenicu da je to bilo polufinale GS turnira. Novak je učinio da izgleda kao prvo ili drugo kolo, i to protiv čoveka koji je poznat po svojoj upornosti i koji je igrao polufinale na tri od poslednja četiri GS takmičenja.

Novak je osvojio šestu Gren slem titulu i tako se izjednačio sa velikanima poput Stefana Edberga i Borisa Bekera. Novi zadatak jesu Mats Vilander i Džon Mekinro, koji imaju po sedam najvećih titula, a nisu daleko ni Agasi, Konors i Lendl sa po osam.

S obzirom kako Đoković igra i koliko samopouzdanja ima, jasno je da korača ka legendi.

Nije bila treća-sreća: Posle finala 2010. i 2011. godine, Endi Mari izgubio je i svoje treće finale na Australijan openu. Iako Ivan Lendl kaže da je Škot na pravom putu, sigurno je da će poraz u finalu biti veliki udarac za njega. Mari jeste sazreo, a po tome koliko se brzo oporavi od ovog poraza videćemo i koliko.

Škot može još da napreduje, naročito na drugom servisu. Takođe, on tek odnedavno pokušava da igra nešto agresivnije, posebno forhendom, i treba vremena da sve to lepo ’legne’. Mentalno je napravio ogroman pomak i to će mu pomoći da mirnije radi na usavršavanju svoje igre.

Opet bez finala: Rodžer Federer je treću godinu u nizu u Australiji zaustavljen u polufinalu – 2011. Đoković, prošle godine Nadal, a sada je doživeo i svoj prvi poraz na GS turnirima od Endija Marija. Do četvrtfinala i meča sa Congom Rodžer je delovao autoritativno, ali je već u meču sa Francuzom izgubio na oštrini i servis mu nije funkcionisao onako kako ume. U meču sa Marijem to je takođe bio slučaj, a u petom setu bilo je evidentno da mu nedostaje svežine.

Rodžer, međutim, neće mnogo brinuti – on već ima 17 GS titula iza sebe, i dalje sa lakoćom dolazi do završnice i sada čeka da mu se poklope stvari i da mu se otvori put do još nekog trofeja. Više nije pod pritiskom kao kada je dominirao svetskim tenisom i to je pozicija iz koje će biti opasan na svakom sledećem Gren slemu, naročito na Vimbldonu.

Najveće razočaranje: Da li je vreme da se polako dignu ruke od Huana Martina del Potra, bar u smislu najviših dometa? Već dugo čekamo da Argentinac posle povrede ručnog zgloba uhvati priključak sa samim vrhom i nastavi tamo gde je stao u Njujorku 2009. godine. On od tada nije prošao dalje od četvrtfinala GS turnira i očigledno mu je jako teško da ispuni predviđanja pojedinih stručnjaka o „velikoj petorci“. Sada je ispao u trećem kolu od Žeremija Šardija, nedostojno igrača takvog kvaliteta i reputacije.

Očekivali smo više: I od Miloša Raonića i od Bernarda Tomića očekivao se jači otpor Rodžeru Federeru. Kod Tomića se ipak vidi određeni plan, primetno je da je taktički dosta napredovao i da mu je forhend postao značajno oružje. Bernard ne zavisi više od već pročitanih promena ritma, mada su mu one i dalje faktor u igri.

Poboljšao je i servis, a ono što je najvažnije jeste što je napokon potpuno posvećen tenisu. Ako nastavi u tom stilu, mogao bi da ispuni svoj potencijal. Raonić, iako sa boljim rezultatima od Tomića, čini se da stagnira, da mu nedostaje samopouzdanja u mečevima sa najboljima, a činjenica je i da mora mnogo da radi na kretanju. Utisak je i da mu je bekhend bio stabilniji kada se tek probio.

Novo ime: Jevgenij Donskoj, 22-godišnji Rus eliminisao je Adrijana Ungura i Mihaila Južnog pre nego što je u trećoj rundi ispao od Keija Nišikorija. Donskoj je štićenik Marata Safina, koji je bio jedan od retkih koji su verovali u njegov potencijal. Posle dobrog rezultata u Melburnu, Donskoj je skočio za 13 mesta i sada je 69. na ATP listi (lični rekord), a Safin mu predviđa da će ući u Top 50, a vremenom i u najboljih 20 tenisera sveta.

Najbolji udarac mu je forhend, ali mora da poradi na kretanju. Maratova mlađa sestra Dinara ističe da Donskoj ima neverovatan osećaj za igru i da na pravi način koristi nedostatke svojih protivnika.

Ostali: Manje-više, sve je prošlo prema očekivanjima, najveće iznenađenje je spomenuti Šardi, koji je izbacio Del Potra i u četvrtfinalu ispao od Marija. Oduvek smo znali da Francuz ima talenat, prodoran forhend i da može da bude dobar igrač, ali ’glava’ i prevelike oscilacije u igri to mu ne dozvoljavaju. Možda će ovaj podvig nešto promeniti, ali sumnjam.

Veliku priliku propustio je Nikolas Almagro, koji je protiv Davida Ferera vodio sa 2:0 u setovima i čak je tri puta servirao za svoje prvo Gren slem polufinale. Conga i Berdih su lako stigli do četvrtfinala i tu ispali – Francuz je odigrao dobar meč i oterao Federera u pet setova, dok Čeh, po sopstvenom priznanju, protiv Đokovića nije pružio partiju kakvu može.

WTA

Šampionka: Novinari su je dosta agresivno spopadali pitanjima o lekarskom tajm autu koji je tražila protiv Sloun Stivens, ne može se reći baš ni da je miljenica publike niti većine koleginica na WTA turu... Ali Viktoriji Azarenki mnogo je važnija činjenica da je ponovo osvojila Australijan open. I učinila je to apsolutno zasluženo – konstantno radi na ispravljanju svojih mana (drugi servis, napadački ne toliko ubojit forhend) i to se videlo u Melburnu.

Uz to, Beloruskinja je među psihički najstabilnijim teniserkama, što je imalo velikog udela u novom trofeju i naročito je došlo do izražaja u finalnom meču sa Na Li. Ovde valja spomenuti i sramotu organizatora, koji su na trofej pored Azarenkinog imena ugravirali BEL, a na BLR. Malo poštovanja za prvu teniserku sveta ne bi škodilo.

Maler za malerom: Serena Vilijams je u prvom kolu iskrenula zglob, zatim je sebe udarila reketom po licu, a u četvrtfinalu protiv Sloun Stivens povredila je leđa i u drugom delu meča nije mogla da servira najjače što može.

„Imala sam mnogo problema sa povredama. Zglob mi je natečen svakog dana, a u međuvremenu su i leđa počela da me bole. Bile su to dve najgore Gren slem nedelje u mojoj karijeri“, izjavila je isfrustrirana Serena posle poraza u četvrtfinalu.

Potpuno je razumemo i prava je šteta što je teniski svet ostao uskraćen za još jedan dvoboj Azarenke i mlađe Vilijamsove.

Retko se viđa: Marija Šarapova u prva dva kola protiv Olge Pučkove i Misaki Doi nije izgubila ni gem – poslednji put dve uzastopne pobede sa 6:0, 6:0 na GS turniru ostvarila je Vendi Turnbul 1985. godine baš u Melburnu. Šarapova je delovala superiorno sve do polufinala, ali tamo se suočila sa velikom vrućinom i inspirisanom Li, pa je poraz bio neminovan.

Iznenađenje: Sloun Stivens – devojka koja će u martu napuniti 20 godina plasirala se u polufinale i sada je 17. na WTA listi. Istina, imala je i sreće zbog povrede Serene i ne toliko teškog žreba, ali evidentno je da Stivens ima potencijal. Odlično se kreće, to joj je trenutno glavni adut, mada po potrebi zna i da napadne.

Utisak je da odlično ’čita’ igru, da ima dobar izbor udaraca i da se lako prilagođava promenama na terenu. Drugi servis joj je slabost, a i celokupnu igru moraće da podigne za još jedan nivo kako bi bila konkurentna na GS turnirima. Mlada je i ima vremena za nju.

Novo ime: Pitali smo se da li je Medison Kiz još jedna teniserka (ili teniser) čiji su talenat ’napumpali’ američki novinari i analitičari. Na osnovu viđenog u Melburnu, to nije slučaj. Kiz je pokazala da je sa svojih skoro 18 godina već spremna za veliku scenu – igra napadački tenis, bekhend joj je podjednako dobar kao forhend, a pokazala je i zavidnu igračku inteligenciju. Pobedila je Kejsi Delakvu i Tamiru Pašek, da bi u trećem kolu ispala od Anđelike Kerber. Treba obratiti pažnju na Kiz u budućnosti.

Ostale: Rad sa Karlosom Rodrigesom očigledno je doneo rezultate Na Li, koja je sada staloženija i u stanju je da duži vremenski period igra svoj najbolji tenis. Malo je nedostajalo da to bude dovoljno za njenu drugu Gren slem titulu, ali ni mesto vicešampionke nije loš rezultat. Agnješka Radvanjska ispala je upravo od Li i ponovo smo bili svedoci da ultradefanzivni tenis retko kada prolazi u završnici Gren slem turnira.

Svetlana Kuznjecova je stigla do četvrtfinala, mnogi je doživljavaju kao penzionerku, ali ona je 1985. godište i uopšte nije kasno za nju, pogotovo uzevši u obzir trendove u poslednjih nekoliko godina. Posle dve uzastopne eliminacije u prvoj rundi, Karolina Voznijacki sada je stigla do osmine finala. Tu je pružila solidnu partiju, ali je Kuznjecova imala svoj dan i bila je bolja. Dankinja je igrala agresivnije, čini se da je dobila na samopouzdanju, da li se to probudila iz sna?

Naši u Melburnu

Osim Novaka Đokovića, najbolji utisak ostavila je Bojana Jovanovski, koja je i jedno od najprijatnijih iznenađenja na turniru. Bojana je zaista mnogo napredovala – pravilnije izvodi forhend, kratke dijagonale postale su joj zavidno oružje, a čini se da je za nijansu poboljašala kretanje. Na tome će morati još da radi, mada je sigurno da joj je servis najveća slabost. Jovanovska gaji ofanzivni stil igre i dobila je na samopouzdanju, ali moraće i u tome da pronađe pravu meru – taktika „sve ili ništa“ retko kada daje rezultate na duge staze. I u ovom pogledu ima pomaka, a Bojana je izbacila Toro-Flor, Šafarovu i Date-Krum pre nego što je u tri seta ispala od Sloun Stivens u osmini finala.

Janko Tipsarević počeo je zrelom partijom protiv Hjuita, a onda je odigrao dva neočekivana maratona, pogotovo onaj u drugom kolu sa Lackom kada je vodio sa 2:0 u setovima. Dobio je i Benetoa, ali ceh je platio u osmini finala, kada je predao meč Almagru. Viktor Troicki je ispao u prvoj rundi od Radeka Štepaneka, iako je vodio sa 2:0 u setovima. Šteta, mada mu ni žreb nije bio baš naklonjen, drugo kolo donosilo je Lopesa, a treće Đokovića.

Ana Ivanović bila je dobra do duela sa Agnješkom Radvanjskom, a Aninim problemima protiv najboljih teniserki bavili smo se u posebnoj temi. Jelena Janković još od Rolan Garosa 2010. nije došla do četvrtfinala nekog od GS turnira, a sada je u trećem kolu ispala od Ane Ivanović. Bio je to meč sa dosta uspona i padova, ali kvalitetniji od očekivanog. Nadajmo se da će obe zaigrati bolje u budućnosti.

Smešno, tragično, simpatično...

Već više od pola decenija Novak Đoković nalazi se u vrhu svetskog tenisa. Međutim, neki još imaju poteškoća sa izgovaranjem njegovog imena, među njima i Džim Kurijer. Ali Novak je imao strpljenja i objasnio je verovatno po ’milioniti’ put kako se izgovara njegovo ime:

Verovatno najsmešniji događaj u Melburnu dogodio se trećeg dana, kada je Jerži Janovič „poludeo“ posle jedne odluke sudija.

Nakon što nije dosuđen aut u finišu taj brejka prvog seta njegovog meča sa Devarmanom, Poljak je prvo vikao: „Koliko puta?“, gledajući u liniju, a onda je nastavio da se svađa sa sudijom.

„Sudije prave toliko grešaka, a ovo je bila jedna od važnijih, imao sam set loptu na 9:8. Loptica je bila spora, bio je čist aut. Već sam bio srećan, krenuo da vičem: ’Hajde!’, a sudije se nisu oglasile“.

Ubedljivo najgori servis na turniru delo je vicešampionke Na Li. Ona je briljantno odigrala meč četvrtfinala i dobila Agnješku Radvanjsku, ali loptica je posle jednog servisa završila na tribinama.

Time je Li potpuno bacila u senku užasan servis Samante Stosur u prvoj rundi:

Iako je Samanta Stosur ispala već u drugoj rundi, njeni navijači dali su sve od sebe da joj pomognu da napravi zapažen rezultat. U tu svrhu još krajem decembra napravili su video u kojem „ne dozvoljavaju“ brojnim teniserkama čije se prezime završava na „ova“ da izbace Australijanku. Melodično i simpatično:

Kao što smo spomenuli, Serena Vilijams baš nije imala sreće na ovom turniru. Sve je podnosila dostojanstveno, ali u jednom trenutku i njoj je ’prekipelo’. Ceh je platio reket:



O najboljim razbijačima reketa na AO pročitajte ovde.

A evo kako se Serena tokom meča sa Španjolkom Mugurusom udarila reketom u lice:

Tokom dubl meča legendi Novak Đoković je glumio doktora i pritekao je u pomoć slavnom Francuzu Anriju Lekontu.

Lekont je u paru sa Gijem Foržeom igrao sa Petom Kešom i Goranom Ivaniševićem. Novak je “pregledao” Francuza, a zatim je prešao n detaljnu analizu, uz pomoć Ivaniševića. Sve se odvijalo pod budnim okom Keša.

Poznat kao izuzetno harizmatičan momak, Francuz Žo-Vilfred Conga ponovo je pokazao da ume da se našali na svoj račun. U meču sa Federerom u četvrtfinalu Australijan opena Conga je u petom setu gubio sa 4:1, a Rodžer je uz pomoć mreže došao do nove dve brejk lopte u nizu.

Francuz je jureći za lopticom završio na drugoj strani, a zatim je uz osmeh napravio gest kao da će udariti Federera reketom. I Švajcaracu je cela situacija bila komična, a Conga je pozitivne reakcije dobio i iz gledališta.

Najbolji meč na turniru odigrali su Novak Đoković i Stanislas Vavrinka. Za kraj se podsetite najvažnijih detalja iz tog meča koji je trajao pet časova i dva minuta:



Koji su Vaši najjači utisci sa Australijan opena?

Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve