Nova vest
Tenis

Četvrtak, 04.07.2013.

19:32

Kurijer za B92: Vidim Novaka i Endija u finalu, ali...

Bivši američki teniser, a sada selektor Dejvis kup tima SAD, Džim Kurijer rekao je u intervjuu za B92 da očekuje da će Đoković i Mari igrati u finalu Vimbldona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Kurijer je, takođe, istakao šta misli o polufinalnim susretima na trećem Gren slemu sezone, koji se igraju u petak, posebno šta su prednosti i mane svakog od učesnika.

Amerikanac je posebno govorio o Del Potru i činjenici da uprkos povredi od početka turnira igra odlično i jedni pored Đokovića svojim protvnicima nije prepustio nijedan gem.

Da li ste iznenađeni kako je dobro igrao do sada, kada se uzme u obzir da je povređen, kao i da uz Novaka jedini nije izgubio set do sada?

Nisam iznenađen što igra dobro. Prikupio je dosta samopouzdanja na Olimpijskim igrama prošle godine, očigledno je da je za njega osvajanje bronze sjajan rezultat, i mislim da je ove godine sezonu na travi započeo sa drugačijim osećajem nego što je slučaj bio prošle kada je došao na Vimbldon. Nivo na kojem igra me ne iznenađuje, pokazao je da ima veoma visoke standarde kada je zdrav i samouveren. Sada je samouveren, ali ne i zdrav, i to je velika zabrinutost za njega kada igra sa nekim ko ne samo da se odlično brani, kao Novak, već i napada“.

Koliko je za tenisera teško kada na rizičnoj podlozi, kakva je trava, nije zdrav?

Nažalost, videli smo dosta primera za ove nedelje, da se igrači sapliću i padaju na ovoj podlozi. Trava je oduvek problematična podloga za kretanje, i zbog toga što se igra brže u ovo vreme, zato što ima manje vremena između poena da bi se reagovalo, igrači moraju da igraju snažnije, da pokušaju da stanu sa više snage i zbog toga će uvek biti igračima problematično da ostanu na nogama. I na žalost Huana Martina, način na koji on pada, predstavlja probleme za njegova kolena“.

Možete li da prokomentarišete žreb, kada je izašao, izgledalo je da je druga polovina teža, dok sada ispada da je Novakov put do finala potpuno drugačiji.

Sigurno je da sa svoje strane gledišta možete da izokrenete situaciju, ali je za igrače najbitnije da prođu dalje. Mislim da postoji vrednost toga što su mečevi sve teži, u nekom trenutku tokom turnira vam to daje samopouzdanje da prevaziđete krizu. Mislim da je Novak imao malu krizu protiv Berdiha na 3:0 u drugom setu, i uspeo je da reši taj problem, zaigrao je agresivnije, našao je rešenje kao što to i uvek radi, napao je protivnika, a nije čekao da protivnik pogreši. Definitivno je na papiru imao najteži žreb, nije imao krize kao Mari, koji je imao veliku na meču sa Verdaskom, ali, moje mišljenje, kao igrača, jeste da mi nije stalo kako pobeđujem, već da pobeđujem“.

Kada potencijalno pogledamo, da je Del Potro 100 odsto spreman, dok Nole igra, kako sam kaže, svoj najbolji tenis na travi, šta očekujete od meča, kakav će biti?

Ne očekujem da će Del Potro biti 100 odsto spreman za meč, mislim da je njegovo kretanje na neki način limitirano, a to će igrati veliku ulogu u meču, zato što smo svi svesni kvaliteta Novakove odbrane. Znamo da bolje vraća servis od bilo koga na svetu. Del Potro lepo servira, moraće da nastavi da servira prvi servis oko 70-75 odsto da bi imao šansu u tom meču. Novak isto odlično servira, igra i napad i odbranu. Del Potro igra neverovatno kada napada, ali mislim da je, i kada je potpuno zdrav, limitiran u odbrani u poređenju sa Novakom. Mislim da će imati problema sa odbranom, nažalost, zbog povrede, nego što bi slučaj bio u normalnim okolnostima“.

U drugom polufinalu nas čekaju slični igrači, kao u prvom, veoma agresivni Janovič i Mari, koji je veoma dobar u odbrani. Šta očekujete od tog meča?

Mislim da će to biti veliki mentalni izazov za Janoviča, ovo je prvi veoma bitan meč u njegovoj karijeri, i igra sa igračem koji će imati veliku podršku publike, koji ima iskustva u takvim mečevima, i mislim da će iskustvo biti bitno. Ali, biće to uzbudljiv meč, zato što je Janovič, po mom mišljenju, nova zvezda. On je igrač sa sjajnom ličnošću, ima svoju igru, drugačiji je igrač, prvi je igrač koji je tako građen, a kreće se neverovatno, i pravi je sportista. Mislim da će biti zanimljivo videti kako će se izboriti u tom trenutku, zato što sam siguran da će Mari igrati bolje nego u četvrtfinalu, upravo zato što je ’preživeo’ četvrtfinale, i neće biti toliko nervozan. Biće to veoma zanimljiv meč, biće zanimljivo videti stil“.

Koga očekujete u nedeljnom finalu?

Očekujem najbolje nosioce. Očekujem Novaka i Endija u finalu, ali više puta sam grešio u prošlosti, posebno na ovom turniru, pa ćemo videti“, rekao je Kurijer za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve